Nu starter Veteran Match: Krigsveteraner hyldes i hele sportsdanmark

Med afsæt i Flagdagen byder september måned på en unik anerkendelse af danske soldaterveteraner, når 47 elitesportsklubber på tværs af 3F Superliga, NordicBet Ligaen, Metal Ligaen og Herreligaen ærer veteranernes indsats for Danmark.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Frans Hammer
31. aug 2023
Med afsæt i Flagdagen byder september måned på en unik anerkendelse af danske soldaterveteraner, når 47 elitesportsklubber på tværs af 3F Superliga, NordicBet Ligaen, Metal Ligaen og Herreligaen ærer veteranernes indsats for Danmark.

Når F.C. København søndag d. 3. september tager imod Viborg FF i Parken, bliver det med en helt særlig markering inden kampstart.

Her vil et særligt Veteran Match-banner blive foldet ud på banen foran de to holds spillere, og i højtaleranlægget vil der lyde en særlig tak til alle de mennesker, der siden 1990’erne er blevet udsendt for at tjene Danmark i konfliktområder verden over.  

Kampen, der fra tribunen vil blive overværet af godt 90 veteraner og pårørende, bliver den første af i alt 12 3F Superliga-kampe og 12. NordicBet Liga-kampe, der med afsæt omkring Flagdagen 5. september vil byde på en særlig hyldest af danske veteraner henover det meste af måneden.

En hyldest, der fra onsdag d. 6. september bliver fulgt op i toppen af dansk håndbold og ishockey, når Herreligaen og Metal Ligaen kickstarter deres unikke Veteran Match-måned med flag, bannere, unikke spillertrøjer og masser af inviterede veteraner i hallerne og skøjtearenaerne. Alt sammen i et tæt samarbejde med kommunerne bag de mange klubber, der inviterer alle veteraner og pårørende til topsport kvit og frit.  

”Det er fuldstændig unikt, at det er lykkedes at få fire professionelle ligaer og kommuner over hele landet til at spille sammen om det her initiativ. Vi har i mange år arbejdet dedikeret med at hjælpe fysisk og psykisk skadede veteraner videre i livet via særligt målrettede idrætstilbud. Med Veteran Match sikrer vi også, at veteranerne mærker en anerkendelse for deres indsats for Danmark, og det ved vi betyder alverden for dem,” siger Frans Hammer, næstformand i DIF og med i styregruppen bag Veteran Match.

Socialt ansvar

Siden 2011 har DIF arbejdet dedikeret med at anvende idrætten som middel til at hjælpe skadede soldaterveteraner videre i tilværelsen. Det er sket via DIF Soldaterprojekt, hvorfra Veteran Match blev skabt i 2020 i et samarbejde med Københavns Kommune og F.C. København.

Siden er det med stor støtte fra Grundfos Fonden vokset til at være et landsdækkende initiativ på tværs af fodbold, håndbold og ishockey med det formål at sprede budskabet om, at hjemvendte soldater fortjener en særlig tak for de ofre, de har gjort, ved at rejse ud og arbejde for fred i verden. En tak til dem, der faldt, til dem vendte hjem med livslange skader og alle dem, der vendte hele hjem, men satte livet på spil for indsatsen.

”Det rører mig helt ind i knoglerne, at toppen af dansk elitesport går sammen om at give alle os veteraner en helt særlig anerkendelse for vores indsats ude i verden. At blive anerkendt via sporten er fantastisk. Idræt betyder meget for os som soldater og veteraner, så det har en særlig værdi, når professionelle klubber bidrager til at hylde og støtte os,” siger Christian Fredsbo, veteran og nuværende sergent i Forsvaret og i øvrigt ishockeyspiller i Copenhagen Guardians, som er en af DIF Soldaterprojekts idrætstilbud til veteraner.   

Auktioner skal hjælpe skadede veteraner

Udover flag, bannere og veteraner på isen i skøjtearenaerne vil Veteran Match-hyldestkampene i de kommende tre uger byde på en række konkrete tiltag:

I 3F Superligaen vil Veteran Match-logoet være at finde på kampbolden, og på tværs af de fire ligaer vil mange klubber spille med unikke anførerbind til lejligheden.

Derudover vil de fleste involverede hold - inklusive dommerne i Herreligaen og Metal Ligaen - spille i unikke kamptrøjer med Veteran Match-logo og i nogle tilfælde camouflage-farver, og disse vil allerede fra kampstart vil blive sat på online-auktion på MatchWornShirt.com.

Her kan fans og alle andre interesserede byde på lige præcis de trøjer, som deres favoritspillere løber eller skøjter rundt i på kampdagen, og overskuddet fra salgene går ubeskåret til DIF Soldaterprojekts godt 50 landsdækkende idrætstilbud til skadede veteraner.  

Se hele oversigten over Veteran Match hyldestkampe her:

3F Superliga

03. september kl. 18.00: FC København - Viborg
15. september kl. 19.00: Viborg FF - FC Midtjylland
17. september kl. 14.00: Vejle Boldklub - Randers FC
17. september kl. 16.00: Hvidovre IF - Lyngby Boldklub
17. september kl. 18.00: AGF - Brøndby IF
18. september kl. 19.00: OB - Silkeborg IF
22. september kl. 19.00: Lyngby Boldklub - Vejle Boldklub
24. september kl. 14.00: Silkeborg IF - Viborg FF
24. september kl. 14.00: Brøndby IF - FC København
24. september kl. 16.00: Randers FC - AGF
24. september kl. 18.00: FC Midtjylland - OB
25. september kl. 19.00: FC Nordsjælland - Hvidovre IF

NordicBet Liga

14. september kl. 19:00: HB Køge - Kolding IF
15. september kl. 19:00: Sønderjyske - AaB
15. september kl. 19:00: Hillerød Fodbold - B.93
15. september kl. 19:00: Hobro IK - AC Horsens
17. september kl. 14:00: FC Fredericia - FC Helsingør
17. september kl. 15:00: Vendsyssel FF - Næstved Boldklub
22. september kl. 19:00 B.93 - Hobro IK
22. september kl. 19:00: AaB - HB Køge
22. september kl. 19:00: Kolding IF - FC Fredericia
23. september kl. 13:30: AC Horsens - Vendsyssel FF
24. september kl: 13:00: Næstved Boldklub - Hillerød Fodbold
24. september kl. 14:00: FC Helsingør - Sønderjyske

Metal Ligaen

08. september kl. 19:30: Herning Blue Fox - Odense Bulldogs
08. september kl. 19:30: Rungsted Seier Capital - SønderjyskE Ishockey
10. september kl. 15:00: Herlev - Herning Blue Fox
11. september kl. 19:00: Odense Bulldogs - Rungsted Seier Capital
12. september kl: 19:00: Rødovre Mighty Bulls - Aalborg Pirates
15. september kl. 19:30: Esbjerg Energy - Rødovre Mighty Bulls
19. september kl. 19:00: Aalborg Pirates - Rungsted Seier Capital
19. september kl. 19:30: Frederikshavn White Hawks - Herning Blue Fox
22. september kl. 19:30: SønderjyskE - Ishockey Aalborg Pirates

Herreligaen

24. august kl. 19:30: Skive fH - GOG (pokalkamp)
06. september kl. 18:00: Sønderjyske - GOG
06. september kl. 18:30: Ribe-Esbjerg HH - KIF Kolding
06. september kl. 18:30: Skjern Håndbold - Skanderborg Århus Håndbold
06. september kl. 19:00: TTH Holstebro - TMS Ringsted
06. september kl. 19:30: Lemvig-Thyborøn Håndbold - Fredericia Håndboldklub
06. september kl.  18:30: Bjerringbro-Silkeborg - Nordsjælland Håndbold
09. september kl. 14:00: HC Midtjylland - Grindsted IF (1. division)
09. september kl.  16:00: KIF Kolding - Sønderjyske
10. september kl. 16:00: Nordsjælland Håndbold - Lemvig-Thyborøn Håndbold
16. september kl. 13:30: TMS Ringsted - KIF Kolding
17. september kl. 14:00: Mors-Thy Håndbold - Fredericia HK
22. september kl. 19:00: Frederica Håndboldklub - Ribe-Esbjerg HH
30. september kl. 16:10: GOG-Aalborg

Kort om Veteran Match

Veteran Match er et af DIF Soldaterprojekts store initiativer, der i samarbejde med professionelle sportsklubber og kommuner går sammen om at støtte og anerkende veteraner, herunder i særlig grad de skadede i tjeneste. Det sker dels ved at hylde og anerkende veteranerne i forbindelse med kampe i 3F Superliga, NordicBet Liga, Metal Ligaen og Herreligaen og dels med en særlig beskæftigelsesindsats kaldet jobmatch, der skal hjælpe jobsøgende veteraner i at bygge bro fra en militær til civil tilværelse. Denne beskæftigelsesindsats vil finde sted senere på efteråret.

Begge initiativer kan man læse meget mere om på www.veteranmatch.dk

Veteraner kan hente deres billetter her: https://www.dif.dk/samfundsansvar/veteran-match/hyldestkampe