Gå direkte til indhold

DIF Museums Plakat- og diplomsamling

Museets samling af storformater omfatter olympiske plakater, ældre idrætsplakater og olympiske diplomer mv.

Den officielle plakat fra de Olympiske Lege i Helsinki 1952. Motivet er Finlands berømte langdistanceløber Paavo Nurmi, der i perioden 1922-1931 satte 22 verdensrekorder. Endvidere vandt han ni guld- og tre sølvmedaljer ved de olympiske lege i 1920, 1924 og 1928.

Olympisk diplom udstedt til sejleren Paul Elvstrøm, der vandt guldmedalje i Finnjollesejlads ved de Olympiske Lege i Helsinki 1952.

 

Verdensmesterskabscertifikat

Svømmepige satte verdensrekord mens hendes kammerater var til Europamesterskaber

Mens de danske elitesvømmere i 1938 var i London for at deltage ved de Europæiske mesterskaber, måtte den 16 årige svømmepige Tonni Petersen skuffet blive i København.

 

For at trøste hende arrangerede hendes klub Triton et stævne på Badeanstalten Sønderstrand. Ved dette stævne forbedrede Tonni verdensrekorden på 1000 yard fri svømning med næsten 8 sekunder. Rekorden fik hun dog kun lov til at holde i 16 dage.

 

Som et kuriosum kan nævnes at Tonni var en alsidig idrætspige efter sin svømmekarriere satte hun i 1942 dansk rekord i spydkast.

 

 

DIF plakat

Idrætsplakaten blev udført af kunstneren Sikker Hansen for Dansk Idræts-Forbund i anledning af forbundets 60 års jubilæum i 1956.

 

Kunstneren henleder folks tanker på glæden og skønheden i idrætten uden at han gør propaganda for nogen speciel idrætsgren.

Det var Sikker Hansens sidste arbejde, idet han først blev færdig med den et par dage før hans død i efteråret 1955.

 

Plakaten var i jubilæumsåret opsat i butikker, på jernbanestationer og plakattavler som en hilsen til det danske folk fra Dansk Idræts-Forbund.

Senere blev plakaten anvendt som indvielsesgave til mange nye idrætshaller.