Danmarks første ”Guldfirer” KVIK’s firer uden styrmand vinder guld ved OL i Tokyo 1964. Toda banen ved Arawaka floden 16/10-1964

Danmarks første "Guldfirer"

Fire danske roere kunne efter løbet kalde sig olympiske mestre. Båden, der vandt guld i firer uden styrmand i Tokyo 1964, hænger i loftet i receptionen i Idrættens Hus.
Fire danske roere kunne efter løbet kalde sig olympiske mestre. Båden, der vandt guld i firer uden styrmand i Tokyo 1964, hænger i loftet i receptionen i Idrættens Hus.

Danmarks første ”Guldfirer”

KVIK’s fire roere, Bjørn Hasløv, Kurt Helmudt, Erik Pedersen og John Ørsted Hansen, var blandt de bedste roere, men kom til Tokyo med nogle skuffelser i bagagen. Ved Europamesterskaberne både året før og i 1964 lå de i spidsen i finaleløbet, men kort før mål var der henholdsvis en knækket åregaffel og året efter en teknisk fejl, der kostede – hvad der ellers lignede – en suveræn førsteplads. Holdet var derfor virkelig opsat på at revancherer sig ved OL.

I Tokyo i 1964 var det olympiske rostadion bygget uden hensyn til de kraftige vindforhold, der herskede i oktober måned, hvor legene fandt sted. Blandt OL-roerne kunne man de første dage høre den skeptiske joke: ”Har I fået læ-banen? Så tillykke med guldet!”.

Vindforholdene havde da også drillet roerne under de indledende konkurrencer. Der var også kaos på selve finaledagen, og løbene blev udskudt flere gange på grund af vejret. Hen på eftermiddagen ændrede forholdene sig pludselig til det ideelle og i finalen roede fireren uden styrmand sig til en overbevisende sejr foran Storbritannien og USA.

Båden er specialbygget til netop disse fire roere af den tidligere OL-roer, Henry Larsen, på Køge Outriggerværft.

For mere information