Gå direkte til indhold

OL Faklens rejse gennem Danmark i 1952

Den Olympiske ild blev fragtet af forskellige idrætsudøvere gennem Danmark i 1952 med start i Aalborg.

 For første gang var Danmark en del af det olympiske fakkelstafetløb. I virkeligheden skulle ruten havde været fra Bulgarien gennem Rumænien, Polen og Sovjetunionen, men grundet politiske stridigheder sagde Moskva nej. Så da ilden blev tændt af solens stråler i byen Olympia i Grækenland, gik turen direkte til Danmark. Løbet arrangeres af Dansk Idræts-Forbund, som via deres arbejdsudvalg, specialforbund og foreninger havde samlet ca. 150 idrætsudøvere, som skulle føre faklen gennem Danmark i sin rejse mod Helsinki.

Ankomst til Aalborg Lufthavn
Den Olympiske Ild kommer til København fredag den 27. juni og bliver med det samme fløjet videre til Aalborg, hvor den skal starte sin rejse gennem Danmark. Formanden for Dansk Idræts-Forbund, Leo Frederiksen, får overrakt den olympiske ild og tænder den første fakkel. Herefter videregives den til den første idrætsudøver, nemlig den tidligere europamester Niels Holst-Sørensen, som skulle løbe til Limfjorden.

Fra Limfjorden blev den sejlet over fjorden af roere og sejlere til pladsen foran Aalborg Slot. Herefter blev den fragtet til Karolinelund, hvor den fik en festlig modtagelse i forbindelse med Aalborg idrætsuge. Til festen holdte både Aalborgs Borgmester og repræsentanter for Finlands olympiske komite og foreningen ”Norden” taler. Aalborg Byorkester spillede den finske og den danske nationalmelodi og den olympiske fanfare, og til sidst læser direktøren for Aalborg Teater forfatteren Hans Hartvig Seedorff Pedersens idrætsdigt: ”Den ild, som Hellas tændte”.

Sidste stop den dag er Aalborg Rådhus, hvor den olympiske ild skal overnatte, omgivet af en æresvagt af idrætsfolk.

Flere ceremonier, taler og nationalmelodier
Den olympiske fakkel ankom næste dag til Hobro, hvor der blev afholdt en kort højtidelighed og byens borgmester holdte tale. Herefter fortsættes løbet til Randers, som i dagens anledning havde arrangeret et idrætsstævne. Igen holder byens borgmester tale, nationalmelodierne spilles og idrætsdigtet bliver læst højt.

Nu gik turen videre til Aarhus, som også havde planlagt et idrætsstævne og ceremonier som i Randers, og sidst på aftenen er faklen nået til Skanderborg, hvor den skal overnatte.

Næste dag var de første stop på løbeturen Horsens og Vejle, som afholdte ceremonier i samme stil som Hobro. Senere på dagen når faklen til Kolding, som også havde arrangeret et idrætsstævne, der minder om dem i Aarhus og Randers.

Faklen fortsatte til Fredericia og derefter Snoghøj ved Lillebælt, hvor en sejlsportsmand sejler den til Middelfart Havn. Dagens etape afsluttes i Odense, hvor faklen modtages foran Rådhuset igen på samme måde som i Aarhus, Randers og Kolding.

Faklens rejse ender ved Københavns Rådhus
Den olympiske ild skulle nu med færgen over Storebælt til Korsør, hvorefter den passerer Slagelse, Sorø, Ringsted og Roskilde, hvor der alle steder afholdes korte ceremonier. Sidste stop på den olympiske ilds rejse er i København. Den sidste løber tændte faklen i en skål, som skal brænde under hele stævnet. Der holdes taler og et idrætsstævne, hvorefter faklen løbes til søerne og sejles i båd til Søpavilionen for til sidst at ende ved Københavns Rådhus.  

Faklen overdrages til Sverige ved færgen, som bringer den fra København til Malmø.