Gå direkte til indhold

DIF Museums fotosamling

Samlingen består af et stort antal ældre fotos helt tilbage fra slutningen af 1800-tallet.

Blandt andet den tidligere formand for Dansk Atletik Forbund Johannes Larsens samling og en del sort/hvide billeder fra sportsfotografen Preben Søborg, som i en længere årrække var tilknyttet DIF som fotograf.

Der er igangsat et arbejde med at registrere og digitalisere de mange billeder.

 

Idrætshistoriske vingesus

Her vises en række eksempler på billeder fra samlingen.

Første egentlige håndboldkamp blev spillet i 1907. Det var mellem Ordrup Latin- og Realskole (i hvidt) og Helsingør højere Almenskole. Holger Nielsens elever fra Ordrup vandt 21 – 0

 

KB’s tenniselite omkring 1908. Nr. 1 fra højre i midterste række er Sophy Castenschiold, der vandt sølv i indendørs tennis ved de Olympiske Lege i Stockholm i 1912. Ifølge eget udsagn havde hun haft bedre chancer for at vinde finalen, hvis hun ikke havde spillet bridge med bl.a. den svenske konge Gustav 5. aftenen forinden i et lokale fyldt med tobaksrøg. Men hun mente ikke, hun kunne afslå hans indbydelse

 

Fodsportsforeningen Freja havde i 1903 ”stadion” på en tømmerplads i Samsøgade på Nørrebro. Billedet er fra en kapgangskonkurrence.

 

Håndboldspillet blev opfundet i Danmark i slutningen af 1890’erne. Man anvendte en fodbold, og man måtte løbe helt ind i målet med den, og som en af håndboldens fædre Holger Nielsen sagde: ”Med ca. 40 deltagere i spillet vil en plads på ca. 45 x 30 m være passende”.

 

Den første Langelinie Pavillon blev opført ved Vilhelm Dahlerup i 1884. Det var ejet af De Forenede Bryggerrier, men fungerede som klubhus for Kongelig Dansk Yachtklub.

 

I 1893 indviede klubben Cyklisten en træcykelbane på 350 m ved siden af Tivoli (der hvor hovedbanegården ligger i dag). Banen blev benyttet frem til 1904, ikke kun til cykelsport. Her er det unge atletikudøvere der træner på banen.

 

Nej – det er ikke en flok straffefanger. Det er KB’s Junior hold, der vandt finalen i Five-a-side fodbold ved idrætsfesten, der blev afholdt i forbindelse med den store Nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunst udstilling i Tivoli i 1888.

 

Ishockeyspillet blev præsenteret på Peblingesøen i 1929. Her er det de svenske spillere fra Södertälje der giver det danske landshold en eftertrykkelig afklapsning på 27 – 1

 

En af Danmarks bedste kvindelige udspringere var Bende Velin, der her ses i et hoftebøjet spring fra udspringstårnet på Kronborg Havbad i 1957. Det var Helsingør Svømmeklub, der i 1935 byggede svømmeanlægget.

 

Tennisspilleren Kurt Nielsen vinder som 16 årig drengefinalen i Wimbledon i 1947. Siden blev det til dansk mester 49 gange, første gang i 1947 og sidste gang i 1960. Kurt Nielsen er den ene af to danske tennisspillere, der har vundet en Grand-Slam-titel. Den anden er Kurt Nielsens barnebarn, Frederik Løchte Nielsen.

 

 

Svømmepigen Ragnhild var involveret i 12 af de 13 verdensrekorder de danske svømmepiger leverede i 1938. Her nyder hun en af de mange anerkendelser hun fik i den anledning.

 

I 1923 blev der sat 3 verdensrekorder i atletik ved et stævne på Østerbro Stadion. Publikum blev orienteret igennem dette avancerede højttaleranlæg.

 

 Cykelsporten blev introduceret i Tivoli i 1881. Her kæmper 4 medlemmer af Dansk Bicycle Club mod en engelsk hurtigløber, som de vinder over

 

Første gang der blev bygget en speciel olympisk by til deltagerne var ved legene i Paris i 1924. Det var en primitiv barakby med spise- og opholdslokaler samt eget posthus. Her blev de 3092 deltagere fra 44 nationer indkvarteret.

 

 

Damerne blev tidligt accepteret i svømmekonkurrencer, men de skulle helt frem til 1905 stille op anonymt. Og de kom svømmende til startstedet og startede nede i vandet. I omtalerne fra stævnet hed det f.eks.”frk. A svømmede nydeligt og vandt foran frk. M”.

 

 

Danmarks Idrætsforbunds første svømmestævne blev afholdt på Orlogsværftets ophalerbedding i 1896.  Her er det fra et skolesvømmestævne. Bemærk mastekranen i baggrunden.

 

 

Charles Winckler deltog i de olympiske lege 1900 i Paris og blev olympisk mester i tovtrækning med et hold bestående af tre danskere og tre svenskere. Han blev også nummer 8 i diskoskast med 32,50 og nummer 10 i kuglestød med 10,76. Her træner han på Rosenborg Ekserserplads i 1889.

 

 

En af de største skandaler i dansk idræts tidlige år var indmarchen ved de Olympiske Lege i Amsterdam i 1928. Man kom i sit private tøj og havde medbragt hustruer og tilfældige bekendte og alle var pjaskvåde, da det havde regnet flere timer før, man skulle ind på stadion.

 

 

I 1914 indviede 438 kvinder fra 17 gymnastikforeninger i hele landet det nye Idrætshus i Københavns Idrætspark. Med det første danske kvindegymnastikstævne.

 

 

Bordtennis blev indført i Danmark i midten af 1920’erne. Det var den kendte journalist Mr. Smile fra BT der arrangerede turneringer på bladet i Pilestrædet. I 1925 afholdt man finalerne i Idrætshuset under overværelse af 1300 tilskuere

 

Danmarks første verdensrekord var i atletik. Ferdinand Petersen (tv) Københavns Amatør-Forening løb den 9. august 100 m i tiden 11,0. Dette skete på KB’s græsbane på Forchhammervej. Rekorden stod i 4 år.