Temakursus - Sportsernæring
Dato: Den 28. oktober 2023 kl. 10-18
Sted: Dalum Landbrugsskole, Landbrugsvej 65, 5260 Odense
Formål
På dette temakurser opnår du som træner viden om kost- og væskeindtagelsens betydning for trænings- og præstationsevnen. Du vil efter kurset være i stand til at estimere daglig energiindtag og daglige energiforbrug, samt i denne forbindelse have kendskab til energibalancen betydning for vægtregulering. Desuden vil du tilegne dig viden om anbefalingerne for indtag af kulhydrater og protein (mængde, type, timing) i forbindelse med træning, præstation og restitution. Yderligere vil du opnå kendskab til tegn på spiseforstyrrelse.
Målgruppe
Den primære målgruppe er trænere, der agerer i en talent- og/eller elitekontekst, og arbejder udvikling og præstationsorienteret med sine atleter. En anden målgruppe kan også være trænere der af andre årsager har behov for at vide mere om kostens betydning i relation til sport.
Forudsætninger
Der er ingen krav om træneruddannelsesniveau. Alle kan tilgå kurset.
DIF Diplomtræneruddannelse – obligatorisk valgfri kursus
Udover at være et selvstændigt temakursus, så kan dette kursus også indgå som en del af DIF's Diplomtræneruddannelse som obligatorisk valgfrit kursus. Det gælder hvis du er i gang med, har været igennem eller på et tidspunkt ønsker at gennemgå diplomtræneruddannelsen. Læs mere om Diplomtræneruddannelsen og obligatorisk valgfrie kurser her
Varighed
8 timer
Indhold:
- Udøverens behov for kulhydrat, protein og fedt
- Estimering af energiforbrug og indtag
- Træning og hormonspejl
- Kosttiming
- Praktiske kostjusteringer
- Væskeindtag og sammensætning
- Spiseforstyrrelser
- Vægtoptimering
Udbytte
Efter kurset kan træneren:
- Vurdere kulhydrat- og proteinbehov i forhold til specifikke idrætsgrene og målsætninger.
- Forstå hvad essentielle fedtsyrer er, og forskellen mellem umættede, monoumættede og polyumættede fedtsyrer og kroppens behov for disse.
- Forstå hvordan kosten påvirker adaptationer i forbindelse med et træningsforløb.
- Kunne vurdere behovet for indtag af næringsstoffer og væske i trænings- og under konkurrencesituationen.
- Planlægge kost optimalt i forhold til træning og præstation.
- Vurdere (beregning) et energibehov.
- Kunne foretage praktiske kostjusteringer i forhold til målsætning om ændring af kropssammensætning.
- Forstå hvordan en væskesammensætning skal sammensættes i forhold til forskellige klimaforhold og type af idræt.
- Kender til forskellige metoder til vurdering af kropssammensætning.
- Kende typisk risikoadfærd i forbindelse med spiseforstyrrelser og hvordan der skal reageres.
- Vide hvordan man gennemfører en forsvarlig og effektiv vægtoptimering.
Underviser
Jannie Johansen
Forberedelse
Du skal forvente forberedelse forud for kurset
Evaluering/eksamen
Der er ikke formel evaluering på dette kursus.
Pris: 700 kr. (inkl. forplejning)
Afbestillingsregler:
Afbestilling/aflysning af et kursus, som foretages min. 10 hverdage før planlagt startdato, vil være omkostningsfri.
Foretages afbestillingen ml. 5-9 hverdage før planlagt startdato, beregner DIF et afbestillingsgebyr svarende til 25 % af den bekræftede kursuspris. Dette dækker omkostninger til administration mm.
Foretages afbestillingen ml. 1-4 hverdage før planlagt startdato, beregner DIF et afbestillingsgebyr svarende til 75 % af den bekræftede kursuspris.
Afbestilling skal ske til Marianne Uhrskov på mail mub@dif.dk.
Deadline for tilmelding: Overskredet