Temakursus - Sportsernæring

Dato: Den 28. oktober 2023 kl. 10-18 
Sted: Dalum Landbrugsskole, Landbrugsvej 65, 5260 Odense

Formål  
På dette temakurser opnår du som træner viden om kost- og væskeindtagelsens betydning for trænings- og præstationsevnen. Du vil efter kurset være i stand til at estimere daglig energiindtag og daglige energiforbrug, samt i denne forbindelse have kendskab til energibalancen betydning for vægtregulering. Desuden vil du tilegne dig viden om anbefalingerne for indtag af kulhydrater og protein (mængde, type, timing) i forbindelse med træning, præstation og restitution. Yderligere vil du opnå kendskab til tegn på spiseforstyrrelse.

Målgruppe 
Den primære målgruppe er trænere, der agerer i en talent- og/eller elitekontekst, og arbejder udvikling og præstationsorienteret med sine atleter. En anden målgruppe kan også være trænere der af andre årsager har behov for at vide mere om kostens betydning i relation til sport.  

Forudsætninger 
Der er ingen krav om træneruddannelsesniveau. Alle kan tilgå kurset. 

DIF Diplomtræneruddannelse – obligatorisk valgfri kursus 
Udover at være et selvstændigt temakursus, så kan dette kursus også indgå som en del af DIF's Diplomtræneruddannelse som obligatorisk valgfrit kursus. Det gælder hvis du er i gang med, har været igennem eller på et tidspunkt ønsker at gennemgå diplomtræneruddannelsen. Læs mere om Diplomtræneruddannelsen og obligatorisk valgfrie kurser her 

Varighed 
8 timer 

Indhold:  

  • Udøverens behov for kulhydrat, protein og fedt 
  • Estimering af energiforbrug og indtag 
  • Træning og hormonspejl 
  • Kosttiming 
  • Praktiske kostjusteringer 
  • Væskeindtag og sammensætning 
  • Spiseforstyrrelser  
  • Vægtoptimering 

Udbytte 
Efter kurset kan træneren:  

  • Vurdere kulhydrat- og proteinbehov i forhold til specifikke idrætsgrene og målsætninger. 
  • Forstå hvad essentielle fedtsyrer er, og forskellen mellem umættede, monoumættede og polyumættede fedtsyrer og kroppens behov for disse. 
  • Forstå hvordan kosten påvirker adaptationer i forbindelse med et træningsforløb. 
  • Kunne vurdere behovet for indtag af næringsstoffer og væske i trænings- og under konkurrencesituationen. 
  • Planlægge kost optimalt i forhold til træning og præstation. 
  • Vurdere (beregning) et energibehov. 
  • Kunne foretage praktiske kostjusteringer i forhold til målsætning om ændring af kropssammensætning. 
  • Forstå hvordan en væskesammensætning skal sammensættes i forhold til forskellige klimaforhold og type af idræt. 
  • Kender til forskellige metoder til vurdering af kropssammensætning. 
  • Kende typisk risikoadfærd i forbindelse med spiseforstyrrelser og hvordan der skal reageres. 
  • Vide hvordan man gennemfører en forsvarlig og effektiv vægtoptimering.  

Underviser 
Jannie Johansen

Forberedelse 
Du skal forvente forberedelse forud for kurset

Evaluering/eksamen 
Der er ikke formel evaluering på dette kursus. 

Pris: 700 kr.  (inkl. forplejning)

Afbestillingsregler:
Afbestilling/aflysning af et kursus, som foretages min. 10 hverdage før planlagt startdato, vil være omkostningsfri.

Foretages afbestillingen ml. 5-9 hverdage før planlagt startdato, beregner DIF et afbestillingsgebyr svarende til 25 % af den bekræftede kursuspris. Dette dækker omkostninger til administration mm.

Foretages afbestillingen ml. 1-4 hverdage før planlagt startdato, beregner DIF et afbestillingsgebyr svarende til 75 % af den bekræftede kursuspris.

Afbestilling skal ske til Marianne Uhrskov på mail mub@dif.dk.

Deadline for tilmelding: Overskredet

For mere information