Næsten alle danske børn er i løbet af deres opvækst medlem af en idrætsforening. Og rigtig mange kan pege på en træner, der har haft en helt særlig rolle i deres liv.
For at give trænerne de bedst mulige vilkår lancerer DIF i dag et ’trænerløfte’ til alle trænere i børne- og ungeidrætten. Løftet består af et e-læringskursus med øvelser, der skal få trænerne til at reflektere over deres træning og trænerrollen, og det hele afsluttes med, at der aflægges et løfte, hvor trænerne lover, at de vil dygtiggøre sig selv og deres udøvere “gennem gode, sjove og inddragende oplevelser.”
”Vores foreninger har ansvaret for flere end 850.000 børnemedlemmer. Det forpligter, for trænerne er nogle af de centrale figurer i rigtig mange børns liv. Trænerløftet er vores pendant til lægeløftet. Idrætsforeningerne er allerede der, hvor børnene trives bedst, men vi vil gerne give trænerne de bedste muligheder for at lykkes, så vi får endnu flere børn og unge, der er glade og vokser i vores idrætsforeninger,” siger Karin Ingemann, der er udviklingschef i DIF.
Trænerløftet er blevet til i samarbejde med DIF’s forbund, og målsætningen er, at 80.000 trænere skal have aflagt løftet inden udgangen af 2027.
Anledning til dialog
Trænerløftet er allerede blevet testet i flere foreninger for at sikre, at det har den rigtige effekt. I TSG Floorball Fighters har man været glade for at bruge trænerløftet.
”For os har det været en rigtig god vej til, at vi har fået et fælles sprog om vores træning. Og så har det også allerede ført til ændringer i den måde, vi for eksempel tilrettelægger vores opvarmning på. På den måde har det haft effekt både i trænerlokalet og på halgulvet,” siger Sara Aimi, der er leder i TSG Floorball Fighters.