Nyt foreningssamarbejde i København: Lokale foreninger skal bidrage til at løfte børne- og ungeidrætten i Danmark

Østerbro Shotokan Karate er allerede en populær børneforening, og de håber at løfte arbejdet yderligere de kommende år.
DIF fortsætter med at finde spydspidsforeninger, der skal tegne ’Fremtidens Idræt for Børn og Unge’ i det historiske partnerskab med A.P. Møller Fonden. Foreningerne er sat sammen til lokale klynger, og i København skal Brønshøj Judo Klub, Østerbro Shotokan Karate og KØS Sejlsport samarbejde om at udvikle deres idrætsmiljøer.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Jonas Hjortdal
13. maj 2024
DIF fortsætter med at finde spydspidsforeninger, der skal tegne ’Fremtidens Idræt for Børn og Unge’ i det historiske partnerskab med A.P. Møller Fonden. Foreningerne er sat sammen til lokale klynger, og i København skal Brønshøj Judo Klub, Østerbro Shotokan Karate og KØS Sejlsport samarbejde om at udvikle deres idrætsmiljøer.

Med flere end 800.000 medlemmer under 18 år er Danmarks Idrætsforbund (DIF) den største børne- og ungeorganisation i Danmark.  

For at skabe endnu bedre idrætsmiljøer for børn og unge har DIF med støtte fra A.P. Møller Fonden startet ’Fremtidens Idræt for Børn og Unge’, og er nu i gang med at ansætte en række børne- og ungeansvarlige, der skal hjælpe foreninger til at styrke arbejdet med børn og unge. Blandt andet i København, hvor Brønshøj Judo Klub, Østerbro Shotokan Karate og KØS Sejlsport er udvalgt til at være såkaldte spydspidsforeninger i projektet.  

“Vi er generelt gode til at få børn ind i foreningen særligt gennem sociale medier, men vi mangler noget struktur på, hvordan vi får dem til at fortsætte. Det gør ondt på mig, når medlemmer gennem flere år forlader os uden, at vi har set tegnene først. Jeg håber, at vi med de ekstra resurser kan være mere opsøgende og samtidig skabe nogle sociale arrangementer udover de to ugentlige gange træning. Og så skal vi have implementeret en udviklingsplan, så vi for eksempel kan få struktur på samarbejdet med skoler, hvor vi ser et stort potentiale,” siger Thomas Hansen, der er formand i Brønshøj Judo Klub. 

Fortsat uforløst potentiale
Klyngen i København er en af to københavnske klynger og i DIF er der store forventninger til arbejdet. 

”Vi er gået efter foreninger fra forskellige idrætter og af forskellig størrelse, så det afspejler hele vores idrætsbillede, men fælles for foreningerne er, at de har overskud og ambitioner om at udvikle sig og kan varetage en ansættelse. Vores kommende klynge i København har dels et potentiale i et samarbejde på kampsportsområdet, men også at de tre idrætter har stærke traditioner og kulturer, som både kan være en fordel, men måske også til tider kan være en udfordring for idrætsudviklingen. Derfor glæder vi os til at se, hvad de både kan lære af hinanden, men også videreudvikle inden for egen idræt. ,” siger Martin Bro, der er faglig leder for de kommende børne- og ungeansvarlige. 

Selvom foreningerne er forskellige i idræt og fokus, så har de første møder vist, at der er meget at hente. 

“Vi har aldrig før samarbejdet med foreninger udenfor vores facilitet og for judosporten. Men det har været en stor øjenåbner at møde de andre bestyrelser og se, hvordan man kan skabe nogle ret professionelle rammer om foreningen med ganske få resurser,” siger Thomas Hansen. 

Fakta om spydspidsarbejdet: 

 • I 2023 og 2024 udpeges et antal foreninger til at være spydspidsforeninger, hvor der skal udvikles og opsamles viden om de succesfulde børne- og ungemiljøer 

 • Foreningerne sættes sammen af 2-3 foreninger lokalt, der skal samarbejde om udviklingen 

 • Aktuelt er der 7 klynger i gang i Region Midtjylland og 5 i Region Sjælland, mens der i løbet af 2024 vil blive lavet klynger i Region Nordjylland, Region Syddanmark og Region Hovedstaden. 

 • Hver foreningsklynge får tildelt en børne- og ungeansvarlig, der skal stå for at drive udviklingsarbejdet og sørge for erfaringsdeling 

 • I København er det Brønshøj Judo Klub, , Østerbro Shotokan Karate og KØS Sejlsport. I løbet af 2024 offentliggøres endnu en klynge i København. 


Fakta om Fremtidens Idræt for Børn og Unge: 

 • A.P. Møller Fonden har bevilget 85 mio. kr. til projektet ’Fremtidens idræt for børn og unge’, der er udviklet af og drives af Danmarks Idrætsforbund.  

 • ‘Fremtidens idræt for børn og unge’ er et ambitiøst og omfattende projekt, som løber over de næste fem år.  

 • Danmarks Idrætsforbund er paraplyorganisation for 62 danske specialforbund.  

 • Under Danmarks Idrætsforbund er der i runde tal 6.000 børne- og ungdomsforeninger og 800.000 medlemmer under 18 år.   

 • Projektindsatserne er mange under følgende overskrifter: øge kapaciteten, trænerløfte og trivsel, involvering og rekruttering samt synlighed og videndeling.    

 • Se mere om programmet: www.dif.dk/bornogunge