Gode fællesskaber og attraktive idrætsmiljøer i Guldborgsund: Lokale foreninger skal bidrage til at løfte børne- og ungeidrætten i Danmark

Danmarks Idrætsforbund har fundet de første foreninger, der skal tegne ’Fremtidens Idræt for Børn og Unge’ i det historiske partnerskab med A.P. Møller Fonden. Foreningerne er sat sammen til lokale klynger, og i Guldborgsund skal Toreby Sundby Gymnastikforening og Svømmeklubben Syd samarbejde om at få flere børn og unge aktive i foreningerne og lave nye attraktive idrætstilbud.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Jonas Hjortdal
20. sep 2023
Danmarks Idrætsforbund har fundet de første foreninger, der skal tegne ’Fremtidens Idræt for Børn og Unge’ i det historiske partnerskab med A.P. Møller Fonden. Foreningerne er sat sammen til lokale klynger, og i Guldborgsund skal Toreby Sundby Gymnastikforening og Svømmeklubben Syd samarbejde om at få flere børn og unge aktive i foreningerne og lave nye attraktive idrætstilbud.

Med flere end 800.000 medlemmer under 18 år er Danmarks Idrætsforbund (DIF) den største børne- og ungeorganisation i Danmark.

For at skabe endnu bedre idrætsmiljøer for børn og unge har DIF med støtte fra A.P. Møller Fonden startet ’Fremtidens Idræt for Børn og Unge’, og nu er man klar til at ansætte de første børne- og ungeansvarlige, der skal hjælpe foreninger til at styrke arbejdet med børn og unge. Blandt andet i Guldborgsund, hvor Svømmeklubben Syd og Toreby Sundby Gymnastikforening er udvalgt til at være såkaldte spydspidsforeninger i projektet.

”Vi har idrætter i vores forening med mange børn og ventelister, mens der i andre tilbud er plads til flere. Vi håber, at vi med samarbejdet og nogle nye øjne på indsatsen kan få mere fokus på udvikling af vores tilbud, fordi meget af bestyrelsesarbejdet til hverdag går på driften. Samtidig har vi mange fælles medlemmer med svømmeklubben, så vi håber også, at vi kan lave nogle fælles forløb,” siger formand Dorte Fabricius fra Toreby Sundby Gymnastikforening.

Fortsat uforløst potentiale
De første foreninger er udvalgt i Midtjylland og Sjælland, og i DIF er der store forventninger til arbejdet.

Vi er gået efter foreninger fra forskellige idrætter og af forskellig størrelse, så det spejler hele vores idrætsbillede, men fælles for foreningerne er, at de har resurser og overskud til at udvikle sig og varetage en ansættelse. Vi glæder os i Guldborgsund til at arbejde med foreninger, der har et fælles medlemsgrundlag og fælles ambitioner om at lave flere attraktive idrætstilbud til børne og unge. Vi glæder os til at følge, hvordan både idrætstilbud og det sociale liv i foreningerne kan være med til at gøre det endnu mere attraktive for børn og unge at starte og forblive aktive gennem børne- og ungdomsårene,” siger Martin Bro, der er faglig leder for de kommende børne- og ungeansvarlige.

Netop de sociale arrangementer har været en særlig indsats i Toreby Sundby Gymnastikforening, som de håber på at udvikle i det nye samarbejde:

”Vi lægger stor vægt på at skabe fælles arrangementer. Og der vil vi helt sikkert se på, om ikke vi kan skabe nogle af de events sammen med Svømmeklubben Syd fremover for at skabe bedre sammenhold både hos os og mellem foreningerne,” siger Dorte Fabricius.

Fakta om spydspidsarbejdet:

 • I 2023 og 2024 udpeges et antal foreninger til at være spydspidsforeninger, hvor der skal udvikles og opsamles viden om de succesfulde børne- og ungemiljøer
 • Foreningerne sættes sammen af 2-3 foreninger lokalt, der skal samarbejde om udviklingen
 • I Region Sjælland bliver der mellem 5-7 klynger
 • Hver foreningsklynge får tildelt en børne- og ungeansvarlig, der skal stå for at drive udviklingsarbejdet og sørge for erfaringsdeling
 • I Guldborgsund er det Toreby Sundby Gymnastikforening og Svømmeklubben Syd


Fakta om Fremtidens Idræt for Børn og Unge
:

 • A.P. Møller Fonden har bevilget 85 mio. kr. til projektet ’Fremtidens idræt for børn og unge’, der er udviklet af og drives af Danmarks Idrætsforbund.
 • ‘Fremtidens idræt for børn og unge’ er et ambitiøst og omfattende projekt, som løber over de næste fem år.
 • Danmarks Idrætsforbund er paraplyorganisation for 62 danske specialforbund.
 • Under Danmarks Idrætsforbund er der i runde tal 6.000 børne- og ungdomsforeninger og 800.000 medlemmer under 18 år. 
 • Projektindsatserne er mange under følgende overskrifter: øge kapaciteten, trænerløfte og trivsel, involvering og rekruttering samt synlighed og videndeling.  
 • Se mere om programmet: www.dif.dk/bornogunge