Spiseforstyrrelser i idrætten

Ny folder skal hjælpe til at forebygge spiseforstyrrelser i sport

Danmarks Idrætsforbund har i samarbejde med Team Danmark udgivet folderen ’Spiseforstyrrelser i sport’ med nye anbefalinger til, hvordan man opdager og håndterer symptomer på spiseforstyrret adfærd.
25. aug 2023
Danmarks Idrætsforbund har i samarbejde med Team Danmark udgivet folderen ’Spiseforstyrrelser i sport’ med nye anbefalinger til, hvordan man opdager og håndterer symptomer på spiseforstyrret adfærd.

Spiseforstyrrelser findes både i den almindelige befolkning og i miljøer, hvor krop og vægt er i centrum, herunder også i sporten. I sportsgrene, hvor vægt eller kropsform har en afgørende betydning for præstationen, er forekomsten af forstyrret spisning højere end i normalbefolkningen. Derfor skal der være rum og plads til, at atleter kan føle sig trygge og sikre i, hvor de skal gå hen, hvis de oplever problemer eller usikkerhed omkring kost, vægt eller spiseforstyrret adfærd.

”Det er vigtigt, at man som atlet oplever, at spiseforstyrrelser og spiseforstyrret adfærd er noget, man kan tale med sin træner eller anden ressourceperson om. Derfor er det vigtigt for os at hjælpe og guide trænere og andre omkring atleten til den bedst mulige kommunikation om emnet.” - Majke Jørgensen ernæringsfysiolog i Team Danmark.

Det kan være svært at tale om problemer med spiseforstyrrelser eller spiseforstyrret adfærd, men det kan også være svært for trænere, ledere og andre personer i miljøet rundt om atleten at opdage symptomerne og dermed træde til. Derfor indeholder den nye pjece ’Spiseforstyrrelser i sport’ blandt andet nye anbefalinger, når det kommer til at opfange og handle på symptomerne.

At forebygge og behandle en spiseforstyrrelse er et fælles ansvar, hvor atleter, pårørende, trænere og klub og/eller forbund til sammen kan udgøre et godt netværk

”Det er vigtigt, at man som atlet oplever, at spiseforstyrrelser og spiseforstyrret adfærd er noget, man kan tale med sin træner eller anden ressourceperson om. Derfor er det vigtigt for os at hjælpe og guide trænere og andre omkring atleten til den bedst mulige kommunikation om emnet," siger Majke Jørgensen ernæringsfysiolog i Team Danmark.

Hvis en spiseforstyrrelse bliver opdaget tidligt, er der større chance for helbredelse, og derfor har Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund i samarbejde med Psykolog Mia Beck Lichtenstein udarbejdet disse nye anbefalinger for at klæde trænere og andre ressourcepersoner på til opgaven.

Hent folderen her

RING OG FÅ SPARRING

Til alle trænere, atleter og forældre til atleter:

Hvis du har mistanke om, at du selv, en holdkammerat, en af dine udøvere eller dit barn er ved at udvikle eller har udviklet en spiseforstyrrelse, så kan du ringe eller skrive til DIF-konsulent Maiken Ziebell på 2966 8670 eller mzb@dif.dk . 

Flere nyheder