Fokus på Kina og menneske-rettigheder

Amnesty International Danmark og DIF afholdt onsdag den 26. januar debatten ’Vinter-OL fra alle vinkler’ frem mod legene i Kina.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Jacob Andersen
26. jan 2022
Amnesty International Danmark og DIF afholdt onsdag den 26. januar debatten ’Vinter-OL fra alle vinkler’ frem mod legene i Kina.

Når Kina afholder vinter-OL og -PL i Beijing i 2022, er det den første by nogensinde, som har været vært for både sommer- og vinterlegene. .

Samtidig er vinter-OL 2022 også en stor bedrift for dansk idræt, som sender et historisk stort antal atleter afsted. Atleter, som inkluderer en række OL-debutanter, som har arbejdet hårdt i træningslokalerne mod dette højdepunkt i karrieren.

Men de storslåede shows og sportskonkurrencer kan fjerne fokus fra de kinesiske myndigheders krænkelser af menneskerettighederne, og den olympiske glamour risikerer at blive brugt til sportswashing.

Med debatten ’Vinter-OL fra alle vinkler’ i Idrættens Hus onsdag den 26. januar blev der sat fokus på Danmarks deltagelse ved vinter-OL. Giver det overhovedet mening at snakke om menneskerettigheder under OL? Skal menneskerettighederne blandes sammen med sportsbegivenheder, fordi det foregår i lande med kritisabel menneskerettighedshistorik?

” Vi er ikke imod vinter-OL . Men Kina er et land, der begår alvorlige menneskerettighedsforbrydelser, og vi  håber, at IOC og DIF vil være med til at holde Beijing op på alt det, de har lovet i forbindelse med vinter-OL,” siger Vibe Klarup, generalsekretær i Amnesty International Danmark.

DIF’s formand, Hans Natorp udtaler:

”Debatten om menneskerettighederne i Kina er er vigtig at tage, og vi er glade for, at vi sammen Amnesty International Danmark kan sætte fokus på  det her udfordrende emne. Vi ønsker aktivt af diskutere Beijings værtskab for vinter-OL, og vi vil løbende arbejde for sikre national og international fokus på lande og eventarrangører, der har udfordringer med menneskerettigheder. ”

Deltagerne i debatten var:
Vibe Klarup, generalsekretær Amnesty International DK
Stanis Elsborg, Play the Game
Poul Broberg, Chef for Public Affairs i DIF
Kasper Sand Kjær, kulturordfører fra Socialdemokratiet
Sara Slott Petersen, olympisk atlet

Læs mere om DIF’s holdninger til Beijing som værtsby for vinter-OL 2022 her

Flere nyheder