Trailcenter

Verdens første trailcenter til idræt er indviet

En ny idrætsfacilitet har set dagens lys lidt uden for Kolding. Et såkaldt trailcenter midt i naturen, som er det første af sin slags - men ikke det sidste, for der er flere på vej rundt om i landet.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Morten Bolvinkel
6. maj 2021
En ny idrætsfacilitet har set dagens lys lidt uden for Kolding. Et såkaldt trailcenter midt i naturen, som er det første af sin slags - men ikke det sidste, for der er flere på vej rundt om i landet.

Seest Mølleå snor sig gennem landskabet i Hyldedalen lidt uden for Kolding. Der er skov og bakker formet af den seneste istid og i kanten af det kuperede terræn er et trailcenter skudt op. En helt ny type idrætsfacilitet, som nok bedst kan beskrives som en kombination mellem et klubhus, et depot og et mødested i naturen for mountainbikere, løbere, kano- og kajaksejlere, motionister på vandretur og andre med hang til outdoor idræt.

Idéen til den nye idrætsfacilitet i naturen blev født af Danmarks Idrætsforbund (DIF), som i 2017 gik sammen med Lokale- og Anlægsfonden om at udvikle trailcentrene. Senere blev der indgået samarbejder med en række kommuner, og nu er snoren så klippet til det første center i Kolding Kommune.

”Naturen er blevet danskernes foretrukne idrætsarena, og samtidig ønsker vi i stigende grad at dyrke idræt alene eller i mindre grupper på selvvalgte tidspunkter. Det er der behov for at understøtte med gode faciliteter, og det er derfor en rigtig god følelse, at vi nu kan indvie det første trailcenter – ikke bare i Danmark, men i hele verden - her i Kolding, siger DIF-konsulent Casper Lindemann og fortsætter:

”Styrken ved trailcentret er, at det kombinerer og rummer både servicefaciliteter, depot, trænings- og omklædningsfaciliteter, foreningslokaler og et fælles mødested for alle, der vil være aktive i naturen - både for den selvorganiserede motionist og for alle idrætsforeningerne”.

”Naturen er blevet danskernes foretrukne idrætsarena, og samtidig ønsker vi i stigende grad at dyrke idræt alene eller i mindre grupper på selvvalgte tidspunkter." - Casper Lindemann

Kun fantasien tætter grænser

Også hos Lokale- og Anlægsfonden glæder man sig over det nye byggeri, som er kommet til verden efter et godt samarbejde med Danmarks Idrætsforbund og kommunen, lyder det.  

”Trailcenteret i Kolding er et fantastisk eksempel på bredt og konstruktivt samarbejde. Et samarbejde, hvor inddragelse af borgere og foreninger i øvrigt har været i centrum. Kolding står nu med en fantastisk facilitet, som kan og skal bruges og deles af rigtig mange”, siger udviklingskonsulent Jens Øyås fra Lokale og Anlægsfonden.

På kanten af ådalen ved det nye byggeri starter et mountainbikespor, der leder ryttere igennem Hylkedalens naturlandskab, og samme sted er der etableret nye OCR-faciliteter til udendørstræning. I det hele taget giver omgivelserne og trailcentrets rammer mulighed for rigtig mange forskellige aktiviteter, mener Søren Rasmussen, som er formand for Fritids- og Idrætsudvalget i Kolding Kommune:

”Området er en ting, men bygningen inviterer også i sig selv til bevægelse med mange forskellige aktivitetsmuligheder. Langs hele bygningen under udhænget kan man gå Danmarks måske længste armgang i en 33 meter lang monkey bar. Trappetræning kan ske hen over servicebygningen, og det vil være muligt at ophænge TRX-udstyr til træning. Det åbne loftsrum kan for eksempel bruges til styrketræning, yoga eller pilates. Det er kun fantasien, der sætter grænser”.

Bruges allerede flittigt

Søren Rasmussen fik æren af at kippe snoren over under indvielsen af trailcentret tirsdag eftermiddag. Men selvom centret først nu officielt er blevet indviet, så har halvtaget og de udendørs faciliteter faktisk længe været i brug. Siden september sidste år, har byggeriet nemlig så godt som været færdigt, og behovet for faciliteten er allerede tydeligt.

”COVID-19 pandemien har i den grad præget det sidste år, hvor forsamlingsforbud og lukkede idrætsfaciliteter har været en del af vores virkelighed. Når andre faciliteter har været lukkede hen over vinteren, har vi virkelig oplevet, hvordan brugerne har taget naturen og de nye træningsmuligheder her i trailcenteret til sig. Og det har været en sand fornøjelse at være vidne til, hvordan trailcenteret som en ny form for facilitet, understøtter den øgede lyst til at bruge naturen som idrætsarena”, siger Søren Rasmussen.

Både DIF, Lokale- og Anlægsfonden og Kolding Kommune har bidraget til finansieringen og realiseringen af Trailcenter Seest, og lignende faciliteter er på vej i flere andre kommuner. I nær fremtid vil der således være lignende indvielser i Skanderborg, Silkeborg, Svendborg og på Bornholm, mens der også er planer om faciliteter i naturområder ved Ringsted, Roskilde, Esbjerg samt Bagsværd Sø i Gladsakse og ved Rold Skov.     

Læs mere om trailcentre her.

FAKTA OM TRAILCENTRE :

DIF og Lokale- og Anlægsfonden har fastlagt følgende minimumskriterier for placering og udformning af trailcentrene samt kriterier for, hvilken formidling og hvilke servicefunktioner et trailcenter som minimum skal rumme:

  • Trailcentre skal placeres i knudepunkt for et varieret udbud af stier, ruter, spor gerne afmærkede
  • Trailcentre skal placeres i et interessant terræn, landskab, naturområde
  • Der skal være formidling af ruternes underlag, længde, sværhedsgrad, højdeprofil mv.
  • Der skal være p-plads
  • Der skal være et fælles foreningslokale
  • Der skal være halvtag/overdækket område til ophold, udstræk, maveøvelser mv.
  • Der skal være et godt udbud af relevante servicefunktioner

Flere nyheder