Adgangen til naturen er truet

Sommerferien i Danmark blev for mange startskuddet til at gå på opdagelse i den danske natur, men vores adgang til at bevæge os frit rundt i naturen er truet. Ny rapport fra Danmarks Idrætsforbund (DIF) kortlægger adgangen.
23. aug 2020
Sommerferien i Danmark blev for mange startskuddet til at gå på opdagelse i den danske natur, men vores adgang til at bevæge os frit rundt i naturen er truet. Ny rapport fra Danmarks Idrætsforbund (DIF) kortlægger adgangen.

Et flertal af danskerne har i år holdt sommerferie i Danmark, og det blev for mange også startskuddet til at gå på opdagelse i den danske natur og de oplevelser, der findes på stier, langs strandkanten eller fra bunden på en kano. 

Der findes i dag et væld af gode muligheder for at komme ud og opleve naturen, men i en ny rapport, som Danmarks Idrætsforbund (DIF) står bag, lurer også en bekymring for, at vores adgang til naturen er på vej til at blive begrænset.

For hvis vi gang på gang møder ’Adgang forbudt’-skilte eller indhegninger, der forhindrer os i at komme videre på løbeturen, cykelturen eller vandreturen, så bliver vores bevægefrihed hurtigt påvirket. Og det truer vores måde at bruge naturen på, siger konsulent i DIF og forfatter til ’Idrættens adgang til naturen’, Dorthe O. Andersen:

”Vi ved, at danskerne foretrækker at dyrke idræt i naturen, og det må vi ikke overhøre, for i en hverdag med mere stillesiddende arbejde og andre stillesiddende aktiviteter, er det vigtigt, at vi bakker op, når vi kan mærke en tendens, der betyder øget sundhed og trivsel.”

Kludrede regler og forældede love
Med rapporten ”Idrættens adgang til naturen” bliver der sat fokus på samtlige af DIF’s outdoor-idrætter, der oplever barrierer i naturen:

”Det handler både om kludrede regler pga. forældede love, men det handler også om bekymring for de nye love, der står til at skulle vedtages, bla. en natur- og biodiversitetspakke, der betyder mere indhegning for at give biodiversiteten bedre vilkår i Danmark. Noget, vi naturligvis bakker op om, men som også bekymrer os, for noget tyder på, at vores fri tilgængelighed i naturen er truet,” siger Dorthe O. Andersen.

Bekymringen går bl.a. på infrastrukturen, for med den kommende natur- og biodiversitetspakke vil der fx komme flere indhegninger på tværs af veje og stier og flere vådområder, der gør det svært for motionister at passere. Derfor er det oplagt at tænke i et større sammenhængende stinet, når man sidder og planlægger, hvor der fx skal hegnes ind, lyder en af appellerne i rapporten fra DIF.

Udover at tænke i bedre infrastruktur, der tager højde for det stigende antal motionister i naturen, foreslår DIF også yderligere dialog mellem de involverede parter. Noget som miljøministeren har lovet at foranstalte.

Fakta:

  • Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning har netop optalt de fysiske barrierer i landets kommuner. 76 områder på 2x2 km blev gennemgået i 31 kommuner. De fandt i alt 589 forhold, som kan virke som en barriere for at besøge naturen.
  • Rapporten ’Idrættens adgang til naturen’ gennemgår samtlige outdoor-idrætters adgang til naturen:

Til fods: gang, løb, orienteringsløb, rulleski, sneski, rulleskøjter, klatring, gang med udstyr fx hangglider, kanovogn og sikringsreb til klatring

Holdspil på stranden: Beachvolley, strandfodbold, strandhåndbold og petanque

Cykling: Alle former for cykling – også brug af trehjulede knallerter for personer med handicap

Ridning

Motoriserede idrætter: Enduro, trial, rally og bilorientering

Til vands: Kanoer, kajakker, robåde, joller, stand up-paddle, vindsurfing, kitesurfing, følgebade, jetski, vandscootere, åbent vand-svømning, sportsdykning

I luften: Hanggliding, paragliding, faldskærmsudspring, svæveflyvning

  • Love og regler om idrættens adgang til naturen indbefatter: mark- og vejfredsloven (1953), naturbeskyttelsesloven (1917), vandløbsloven og kystbeskyttelsesloven.

Find rapporten 'Idrættens adgang til naturen' her. Linket til rapporten findes i højre side.