De frivillige

Spreder masser af glæde for foreningslivet

 

Af: Laura Andersen



Jesper Knudsen er pædagog på Søndervangskolen, hvor han samtidig er ansat i DIF Get2Sport. Her uddanner han trænere blandt de ældre elever, der så står for træningen af de yngre elever. Samtidig forsøger Jesper at lære børnene og forældrene om foreningslivet.

 

”Jeg skal vise dig nogle videoer,” lyder det begejstret fra Jesper Knudsen, så snart han sætter sig ned i det nyrenoverede mødelokale.     

 

Når man går ved siden af Jesper Knudsen på gangene på Søndervangskolen, er der et væld af børn, der råber hans navn. Selvom der kun er få børn på skolen under nedlukning, er det nemt at se, at Jesper er populær i alle aldersgrupper.   

 

Fodbold på skolen  

Jesper er 56 år gammel og har arbejdet på Søndervangskolen i 12 år. Han er afdelingspædagog i udskolingen og bruger sit pædagogarbejdet til noget helt særligt. Han er nemlig købt fri af sit arbejde én dag om ugen til at arbejde for DIF Get2Sport.

 

Her har Jesper været med at starte et samarbejde med Viby IF. På skolen uddanner han elever til at være trænere, der så træner de yngre elever i fodbold.

 

”Det er elever fra 7., 8. og 9. klasse, som vi uddanner til at være fodboldtrænere. Det er både børn, som jeg ved kommer til at slå til, men det er også de børn, som jeg ved har det virkelig svært,” forklarer Jesper.

 

Det er et meget populært initiativ, og Jesper har store forhåbninger for fremtiden.  

 

”Jeg har mellem 50 og 60 medlemmer lige nu, men inden for de næste par år vil jeg gætte på, at vi kan komme op på 100 medlemmer,” lyder den optimistiske udmelding fra Jesper.

 

Flest piger blandt trænerne  

Når Jesper forklarer om træningen på skolen, sidder han på intet tidspunkt tilbagelænet i stolen. Han taler begejstret, og det smitter af på hans kropssprog, der understreger pointerne med heftige og bestemte bevægelser.

 

Lige nu er der i alt 14 trænere, der træner de yngre elever på skolen. Iblandt de 14 trænere er der otte piger og seks drenge.  

 

”Det er meget forskelligt, hvor mange af dem der har haft et forhold til fodbold i forvejen. Nogle har, men andre kunne bare godt tænke sig at være en del af det, og nogle har jeg prikket på skulderen,” fortæller Jesper.

 

Det betyder ikke så meget for Jesper, om eleverne har forstand på fodbold. Det er nogle andre værdier, der er i fokus.

 

”For mig handler det ikke om at være den bedste tekniske fodboldtræner. Det handler om at være forudsigende og kunne ændre i sin plan og tackle de udfordringer, som de yngre elever har,” lyder det fra Jesper.

 

Fodbold fylder ikke meget udenfor Jespers arbejde. Han sidder ikke klistret til skærmen, når der giganterne mødes i Champions League. Men han er meget stolt af det, som fodbold har betydet på Søndervangskolen.

 

”Jeg er meget glad for mit arbejde. Det handler om at gøre en forskel, og det gør vi her,” siger han.

 

Idéen om et foreningsliv

På Søndervangskolen er der en meget stor del af børnene, der har en anden etnisk baggrund end dansk. Det er ikke flertallet, der har prøvet at deltage i et foreningsliv før. Derfor forsøger Jesper at skabe nogle faste rammer, som børnene kan forholde sig til.

 

”Søndervangskolen er en heldagsskole, hvor vi har undervisning fra 8.15 til 15.45. Derfor har jeg lagt træningen kl. 16, så man kan tage direkte til træning efter skole. Men det er ikke alle, der kommer til tiden. Det prøver vi så at lære dem,” fortæller Jesper.

 

Målet er, at skolens initiativ i samarbejde med Get2Sport skal ligne en fodboldklub så meget som muligt. Derfor er eleverne også tilknyttet Viby IF, hvor de betaler kontingent på lige fod med de andre medlemmer.

 

”De betaler kontingent i Viby IF, fordi tanken er, at de skal ned og træne ned i Viby på sigt. Det handler om at lære dem det her foreningsliv og vise de her forældre, hvad det betyder at sende sit barn til fodbold,” siger pædagogen fra Søndervangskolen.

 

Forældrene spiller en stor rolle i det arbejde, som Jesper laver. Det er nemlig ikke alle, der kender til det foreningsliv, der har en afgørende betydning for klubber, foreninger og fællesskabet i Danmark.

 

”Det handler jo også om at køre til kampe, bage kager og vaske spillertøj. Vi prøver at skabe en idé om det her foreningsliv ved at holde fællesspisning og nogle stævner, som vi får forældrene ind over,” understreger Jesper.  

 

Virtuel corona-fodbold

Efter Jesper har fortalt om skolens initiativ, kommer han igen i tanke om de videoer, han gerne vil vise frem. Videoerne er blevet produceret, fordi Jesper er bekymret for, om børnene får rørt sig nok.

 

”Det her kan tage lang tid. Der er nogle børn, der ikke har været ude, siden skolen blev lukket ned i december. Derfor har jeg valgt at lave virtuel fodbold, hvor børnene er hjemme i hjemmet,” forklarer Jesper.  

 

Derfor har Jesper sat trænerne på skolen til at lave nogle videoer, som eleverne så skal følge hjemmefra.

 

”Trænerne har lavet nogle videoer, der bliver sat på med opvarmning, øvelser og udstrækning. Jeg håber, at vi bliver 50 i aften, hvor det er første gang. Det handler om at gøre noget anderledes og vise, at jeg og trænerne fortsat er her,” afslutter Jesper.