De frivillige

Når frivilligheden bliver en identitet

 

Af: Laura Andersen



Leif Petersen har været dommer i mere end 50 år, og foreningslivet er dybt forankret i ham. I Haderslev Fodboldklub har han i samarbejde med Get2Sport uddannet unge i området til at blive dommere.

 

Leif Petersen har boet i Sønderjylland hele sit liv. Han er født i den lille landsby Maugstrup, der er en lille landsby imellem Vojens og Haderslev. Leif er nu 75 og har boet i mange år i Vojens med sin kone Kirsten i deres gule murstenshus.

 

Når Leif taler, er det tydeligt, at han har boet i Jylland hele sit liv. For selvom man naturligvis også kan høre det i dialekten, så er det Leifs ydmyghed, der bekræfter hans geografiske placering. Hvor andre måske ville sige, at det er fantastisk eller vidunderlig, siger Leif, at det da ikke er det værste. Men der skal slet ikke herske tvivl om, at Leif har gjort en stor forskel for mange unge i området.

 

Har dømt 2500 kampe

Da Leif var færdig med gymnasiet, ville han gerne på seminariet og læse til lærer. Men før han kan det, skal han aftjene sin værnepligt.

 

”Mens jeg er soldat, finder jeg ud af, at jeg har lidt tid, inden jeg skal på seminariet. Derfor starter jeg på Idrætshøjskolen i Vejle. Der tager jeg dommerkort i fodbold og dommerkort i håndbold,” forklarer Leif.

 

Leif bruger dog aldrig dommerkortet i håndbold til noget. Fodbold er på det tidspunkt allerede en stor del af hans liv, da han selv har spillet i mange år. Om sommeren spiller han fodbold, mens han spiller badminton og dyrker gymnastik om vinteren. Hurtigt finder han ud af, at der er en helt særlig god grund til at bruge sit dommerkort i fodbold.

 

”Mens jeg går på seminariet, dømmer jeg fodbold ved siden af. Så spillede jeg selv kamp om lørdagen og dømte om søndagen. Det var for pengenes skyld til at begynde med,” fortæller Leif.

 

Lige siden har det dog ikke handlet om pengene for Leif. Det er simpelthen blevet en livsstil, forklarer han. Leif har også lavet et regnestykke, der tydeligt viser, hvor meget dommergerningen har fyldt igennem den pensionerede lærers liv.  

 

”Jeg har dømt omkring 2500 kampe gennem mit liv. Hvis du også tager transporttiden med og regner det ud i tid, så har jeg været på fodboldbanen i et år af mit liv,” siger dommeren.

 

Da Leif selv stoppede med at spille fodbold, blev han endnu mere seriøs omkring sit virke som dommer. Her dømte han i Danmarksserien, der på daværende tidspunkt også var den fjerdebedste række efter 1., 2. og 3. division. På et tidspunkt blev han endda indstillet til at dømme i en endnu højere række.

 

”Jeg var indstillet til at dømme 3. division sammen med Peter Mikkelsen og Kim Milton Nielsen. De var 19, men jeg var 37. De indførte noget, der hed en ungdomslinje og konstaterede, at vi andre var for gamle. De to andre strøg åbenlyst igennem,” husker Leif.

"Når man så møder nogle af de tidligere elever nede i byen, er det jo en fornøjelse. Du hilser på dem, og de hilser på dig. Det viser jo, at det ikke er helt galt, det man har gjort"

Populært kursus

Da Leif havde været på en folkeskole i mange år, blev han forstander på en produktionsskole. Her var der mange unge mennesker, der havde problemer på den eller anden måde. Leif har altid haft en følelse af, at man skulle gøre lidt ekstra for dem, der havde det svært.

 

”Når man så møder nogle af de tidligere elever nede i byen, er det jo en fornøjelse. Du hilser på dem, og de hilser på dig. Det viser jo, at det ikke er helt galt, det man har gjort” siger Leif på sin vanlige ydmyge facon.

 

Da Leif nærmede sig den tid, hvor han ønskede at gå på efterløn, opstod en ny idé. Leif fik til opgave at arrangere dommerkurser i Haderslev Fodboldklub (HFK). Her opstod et samarbejde med DIF Get2Sport, der hjalp klubben økonomisk i forhold til projektet.

 

”I første omgang skulle det være unge med anden etnisk baggrund. For at starte et dommerkursus op på det tidspunkt skulle der være 12 deltagere. Det første hold var der syv. Der gjorde HFK det, at de betalte for de fem, så kurset kunne komme i gang. Året efter var der ni. Det vil sige, at HFK skulle betale for tre,” forklarer dommeren om opstarten på initiativet.

 

Der gik dog ikke længe, før HFK ikke længere var nødt til at betale for deltagere, der ikke eksisterede. Hurtigt blev det nemlig så populært, at deltagerne selv kom til. På den måde har HFK stået for uddannelsen af omkring 130 dommere. 

 

Velkommen til dommerklubben

Leif har en særlig plads i sit hjerte til de unge, der har det vanskeligt. Derfor nyder han også at følge de unge dommere, der er blevet uddannet gennem Haderslev Fodboldklub.

 

”De kommer ind i en dommerklub, hvor de er lige med dem, de dømmer sammen med. De bliver accepteret, som de er, fordi de er kollegaer. Det tror jeg har stor betydning,” forklarer Leif.

 

Den hjertevarme dommer fra Vojens er ikke bleg for at hjælpe, hvor han kan. Derfor stiller han sig også til rådighed ud over den tid, han tilbringer i klubben.

 

”Unge mennesker har ofte behov for at få noget sparring. Så ringer de. En af de første vi uddannede som dommer inviterede mig og min kone med til hans datters konfirmation. Han ringer stadig. Sådan er der flere af dem, som jeg stadig har kontakt til,” fortæller han.

 

Get2Sport har ikke kun samarbejdet med HFK omkring dommerkurserne. De havde også bidraget til, at klubben kunne arrangere julestævner og årlige udflugter for eksempelvis de børn, der bor i Varbergparken i Haderslev, der tidligere var på ghettolisten. Her deltog Leif, hvor han blandt andet var i Hansa Park i Tyskland.

 

”Da jeg var lærer, og vi var på lejrskole og kørte med tog, havde jeg den vane, at jeg lige gik toget igennem for at se, om børnene havde glemt noget. Da jeg kom ud på perronen, stod min kone og tog imod mig. Børnene og forældrene til dem jeg havde været på lejrskole en hel uge, de var væk,” forklarer Leif og fortsætter:

 

”Der oplevede jeg i forbindelse med de udflugter jeg var på med Varbergparken, at jeg gik igennem bussen og så efter, om der var nogen, der havde glemt noget. Da jeg kom ud, stod forældrene og ventede og sagde tak for en god tur. Det kan vi danskere godt lære noget af. Så har du også lyst til at gøre noget igen, for du mærker, at det er faldet i god jord,” siger han.

 

Dommer til det sidste

I det gule murstenshus i Vojens har Leif en hel række af udklipsbøger, hvor han har gemt nogle af de artikler, der er skrevet om ham gennem tid. Her hiver han også avisklippet frem fra den dag sidste år, hvor han fik overrakt Hele Danmarks Frivillige-prisen. Det er tydeligt, at prisen betyder meget for den erfarne dommer.

 

I den grønne udklipsbog er der også klistret et udklip fra en dag, hvor den daværende landstræner Henry From roser Leifs målmandsevner på fineste vis. 

 

”Det var Jyllands-Posten, der sendte Henry From ud til forskellige Danmarksserie-kampe, som han så skulle vurdere. Det var derfor, at han var til vores kamp, og så kom det der i avisen bagefter,” husker Leif.  

 

Leif dømmer ikke længere 11-mands. Han gik over til at dømme 7-mands, da han blev 70. Han vil ikke ødelægge sit gode ry som dommer ved at blive ved med at holde fast i ambitioner om at dømme 11-mands. Det er vigtigt for Leif, at han holder fast i sit gode ry som dommer, fordi det er en så stor del af den, han er. 

 

”Når jeg engang skal herfra, vil folk ikke sige, at Leif var ham, der var lærer oppe på skolen. De vil sige, at det var ham, der var fodbolddommer. Det var de rammer, folk kender mig under. Hvis man på den måde kan give sit aftryk, så er det da ikke det værste,” afslutter Leif.

 

Get2Sport er finansieret af satspuljemidler, TrygFonden, DIF samt støttet af Guldsmeden Hotels.