De frivillige

I taekwondo er der plads til alle

 

Af: Laura Andersen



Lars ’Buster’ Mogensen er frivillig i Holbæk Taekwondo Klub. For ham er taekwondo lig med respekt, høflighed og anerkendelse. De værdier giver han videre til de unge udøvere i DIF Get2Sport, hvor ’Buster’ har været med til at bringe taekwondoen ind i flere udsatte boligområder.

 

Selvom vinden rusker i hver eneste rynkede blad udenfor, og regndråberne hamrer imod ruderne, er det ikke til at mærke i den store hal, der udgør størstedelen af Holbæk Taekwondo Klub. Her er der fortsat lunt, som om hallen nærmest afventer og måske endda forventer at blive indtaget af en flok kampklare unge mennesker i ens hvide dragter. Men hallen må vente lidt endnu, for klubben er lukket ned ligesom resten af det danske land. 

 

Midt i den forladte hal står Lars ’Buster’ Mogensen. Lars har været en stor del af klubben i mange år og er også klubbens tidligere formand. Selvom han naturligvis støtter op om at få corona ned med nakken, er han snart ved at være lidt træt af nedlukningerne. Han smiler ved tanken om normale tilstande i klubben med aktive, glade unge nede på gulvet, mens de nysgerrige forældre skuer ud over deres børns bevægelse fra balkonen.

 

Lars bliver til Buster

Lars Mogensen er 47 år og er født og opvokset i Holbæk, hvor han har haft hele sin gang. Det er dog ikke alle omkring Lars, der lige kan huske, hvad han hedder. De kender ham nemlig under et helt andet navn.

 

”Folk kender mig primært som Buster – særligt hernede i klubben. Det er et kælenavn, der har hængt ved, siden jeg var syv-otte år, hvor jeg begyndte til spejder. Der synes pigerne, at jeg lignede Buster fra Busters Verden. Jeg var fræk og lidt rødhåret, og så hang det bare ved. Hele min fritidsdel og mit netværk kalder mig faktisk for Buster,” fortæller Lars. 

 

Det har også givet en del forvirring til stævner, hvor Lars Mogensen er blevet annonceret over højtalerne. ’Buster’ griner ved tanken om de mange forundrede ansigter, der spejdede rundt i hallen for at identificere, hvem denne Lars Mogensen mon kunne være.

 

’Buster’ er uddannet pædagog og arbejder som socialpædagogisk konsulent i et privat firma. Ved siden af sit job tilbringer han mange timer i klubben hver uge, hvor han under normale omstændigheder underviser i taekwondo fast to gange om ugen.

 

Fra Holbæk til World Cup

Taekwondo er en sportsgren, der består af en kampdel, en teknikdel og en selvforsvarsdel. Kampdelen er den del af sporten, der er på det olympiske program. Bælterne viser, hvor god en udøver er, og man får sin nye farve gennem gradueringer, hvor man viser, at man har de rette færdigheder.

 

Sort er den ypperste farve blandt de mange bælter, og når man opnår denne farve, bliver man automatisk 1. dan. Der skal gå en vis periode imellem, at man kan graduere til den næste dan. ’Buster’ er 5. dan og skal op til sin 6. dan om to år.

 

Skønt ’Buster’ sidder og fortæller sin historie tilbagelænet i et sort sofaarrangement, holder han fortsat en rank holdning. Taekwondo har åbenlyst været en del af selve hans person længe. 

 

”Jeg kom først i kontakt med taekwondo i 1989. Jeg havde en kammerat, der havde en bæltegrad, der spurgte, om jeg gerne ville med sammen med endnu en kammerat. Og jeg tog primært med for den tredje kammerats skyld, så han ikke skulle være den eneste nye,” forklarer han.

 

Det var dog ikke længe, at de to kammerater hang ved. De stoppede nemlig efter et par uger, mens ’Buster’ blev hængende i klubben, hvor han har været lige siden.

 

Holbæk Taekwondo Klub er en klub med stolte traditioner. Mange landsholdskæmpere er startet her, og det gælder også for ’Buster’ selv, der dog er meget ydmyg omkring sin landsholdskarriere. Muhammed Dahmani kæmpede for Danmark til OL i 2000, og netop Muhammed kommer også fra klubben i Holbæk.   

 

”Jeg var på landsholdet i 1999. Jeg trænede altid med Muhammed Dahmani, og jeg var en klasse under ham. Jeg har vundet sølv til åbne DM og vundet DM og SM. Jeg har ikke vundet noget internationalt, men jeg har også været til World Cup og rundt i Europa,” fortæller ’Buster’.

 

Frivilligheden er afgørende

’Buster’ har været i klubben i mere end 30 år. Allerede efter et års tid blev han træner ved siden af sin egen træning.

 

”Det kom relativt hurtigt, at jeg blev træner. I 1990 blev jeg grønbælte, og der blev jeg spurgt, om jeg vil være hjælpetræner på et hold. Og så har det kørt lige siden. Jeg har været træner på alle de forskellige hold, vi har her i klubben,” husker han tilbage.

 

’Buster’ har også været formand i klubben, men da han fik sit seneste barn ud af tre, vurderede han, at det var tid til at tage det lidt med ro. På daværende tidspunkt kunne han hurtigt bruge 10-15 timer i klubben hver uge. Nu befinder han sig i den store hal lidt færre timer om ugen, men arbejdet i klubben er fortsat helt afgørende for ’Buster’.

 

”Det betyder alt at være frivillig her i klubben. Det er vigtigt for mig, at vi ikke får noget for at være her i klubben. For det er frivilligheden, der skal brænde igennem, hvis den danske model skal fungere,” understreger han.

 

’Buster’ peger på, at det vigtigste ved frivilligheden er, at man får en masse stærke relationer. Det gør ham stolt at følge en persons rejse imod et sortbælte og se den udvikling, som den enkelte gennemgår. 

 

Værdier i fokus

For ’Buster’ er taekwondo ikke kun en sportsgren, som han nyder at dyrke. Det er også en livsstil. Den første oplevelse med sporten står fortsat printet ind i hukommelsen på ham.

 

”Til den allerførste træning jeg kom til med mine to kammerater, der kom vi for sent. I taekwondo har vi meget fokus på disciplin og at respektere hinanden, så vi startede med at få armbøjninger,” husker han med et smil på læben. 

 

Netop værdierne i sporten har haft en stor betydning for ’Buster’. Særligt respekt er en værdi, der betyder meget for ham.

 

”Det er en stor værdi i taekwondo, at man skal have respekt for de ældre. Der er mange, der tænker, at de har et stort erfaringsgrundlag, så de ikke behøver at få råd fra de ældre. Det er helt afgørende i taekwondo, at man lytter til de ældre og deres råd,” forklarer han.

 

Værdier som høflighed og anerkendelse er også vigtige værdier i sporten. Samtidig mener Lars, at taekwondo er en meget inkluderende sport.

 

”Alle er velkomne. Det er også det, som dragten repræsenterer. Der er ikke forskel på, hvordan vi ser ud, fordi vi har den samme dragt. Det er kun farve på bæltet, der adskiller os fra hinanden,” siger han. 

 

Træning i lokalområdet

Det fylder meget for ’Buster’, at alle skal være velkomne. Derfor har han også været meget begejstret for, at Holbæk Taekwondo Klub er en del af DIF Get2Sport.

 

”Jeg er stolt af være en del af Get2Sport. Det har en stor betydning for vores klub. Både det vi kan give og det vi kan få,” siger han med et stort smil på læben.

 

DIF Get2Sport er med til at styrke de frivillige i foreningslivet i udsatte boligområder. Holbæk Taekwondo Klub ligger ikke midt i et udsat boligområde, så derfor har de gjort brug af den såkaldte satellittræning for at gøre det lettere for de unge i områder at komme til træning. Det betyder helt konkret, at de har trænet i deres lokalområde i stedet for i klubben.

 

”Alle vores Get2Sport-projekter er endt med en graduering. Her skulle de være til træning et vist antal gange for at komme til graduering, men alle børnene har været der alle gangene, fordi de synes, at det var fedt. De har trænet i deres nærområde, og så den sidste gang er de kommet her i klubben til graduering,” forklarer ’Buster’.  

 

Når projektet er ovre, er der ofte en del børn, der har lyst til at starte fast i klubben. Herefter er det vigtigt, at forældrene kommer på banen, fortæller ’Buster’. Det har blandt andet ført til, at der er blevet lavet en samkøringsordning, så de har fået fyldt bilerne, og børnene er kommet til træning iført den hvide dragt.

 

Det sociale ansvar

Som ’Buster’ sidder lænet tilbage i den sorte lædersofa i klubben i Holbæk, er det tydeligt, at han brænder for arbejdet med Get2Sport. Hans kropssprog er stærkt, og han lægger stort tryk på ordene.

 

”Det handler om at tage et socialt ansvar. Der er sikkert mange, der tager et socialt ansvar i et professionelt henseende. Men vi kan vise, at der eksisterer en sport, hvor det ikke er nødvendigt at tilkøbe alt mulig smart. Det er faktisk ret basalt at gå til taekwondo,” siger han og fortsætter: 

 

”Vi kan sagtens have masser af børn, der kommer herned i det rigtige tøj med forældre med masser af penge, men vi vil også gerne have de børn, der ikke har de samme muligheder. For de kan være lige så dygtige til sporten som alle de andre,” slår han fast.

 

’Buster’ læner sig frem i sofaen og skuer ud over det massive halgulv. Snart vil der igen være heftig aktivitet, flyvespark og gradueringer på stribe. Forhåbentlig før snarere end senere.

 

Get2Sport er finansieret af satspuljemidler, TrygFonden, DIF samt støttet af Guldsmeden Hotels.