De frivillige
Boksning skaber fortrolighed og sammenhold
Af: Laura Andersen
For Maria Elisabeth Füssmann og Sarah Lam Kracht er bokseklubben et sted, hvor de får trænet og styrket deres relationer. Sammen er de trænere for Girls Get2Boksning, der er et boksehold for piger i Korsør Amatør Bokseklub. Her lærer de pigerne at bokse, men de skaber også et rum for samtale og venskab.
Det er én af der særlige vinterdage, hvor det er iskoldt og vidunderlig smukt på samme tid. Udenfor brænder solen igennem, men den har ikke magt på denne årstid, så det er fortsat isnende koldt. Hvis solens stråler ikke hjælper på humøret, kræver det dog ikke mange minutter i selskab med Maria Elisabeth Füssmann og Sarah Lam Kracht, før selv det dårligste humør er vendt til det bedre.
Selvom de sidder bag en skærm, kan man nærmest mærke hjertevarmen og engagementet stråle igennem. Det er præcis den varme og det engagement, der for nyligt har vundet dem en initiativpris i Slagelse Kommune for deres boksehold for piger. Det er samtidig det engagement og omsorg for andre mennesker, der er grunden til, at det hele startede.
I tykt og tyndt
Maria Elisabeth Füssmann og Sarah Lam Kracht er begge 21 år gamle, og de har kendt hinanden længe.
”Vi mødte hinanden, da vi var 15, fordi vi startede på samme gymnasie. Siden da er vi bare blevet bedre og bedre venner gennem årene. Vi skiftede begge to til Slagelse Gymnasium, hvor vi kom i samme klasse. Siden har vi bare brugt rigtig meget tid sammen og fulgt hinanden og altid hængt ud med hinanden,” forklarer Sarah Lam Kracht.
Når den ene af de unge kvinder taler, nikker den anden. Når den ene er færdig med at tale, fortsætter den anden. De fungerer som en naturlig forlængelse af hinanden, selvom de også kun ser hinanden gennem skærmen lige nu.
”Vi søgte ind på Roskilde Universitet sammen og kom endda i samme hus og samme projektgruppe. Det gjorde bare, at det hele føltes meget mere trygt,” lyder det fra Sarah.
Maria og Sarah startede på RUC i Roskilde i august 2020 og har dermed netop færdiggjort første semester på Humaniora.
Et fristed
Boksning er noget, der fylder enormt meget i de to unge kvinders hverdag. Da Sarah og Maria begyndte i Korsør Amatør Bokseklub, havde de dog ingen anelse om, at det ville komme til at fylde så meget.
”Vi begyndte at bokse i 2016 i Korsør Amatør Bokseklub. Når man starter til boksning, kan man starte som motionist eller bokser, men de fleste starter som motionist og går hen og bliver boksere, når de er dygtige nok,” forklarer Maria og fortsætter:
”Vi havde ikke rigtig nogle intentioner til at starte med, vi ville egentlig bare gerne røre os. Men vi kom oftere til træning, og vi nød det. Så tog det fart derfra, hvor vi faktisk trænede helt op til fem gange om ugen og gik til kampe,” fortæller hun.
Sarah får en solstråle direkte i hovedet, men hun flytter hverken sig selv eller telefonen. Hun lader blot solstrålen indhylle sig, mens hun fortæller om det særlige, som boksning kan.
”Det kan være rigtig rart at komme til boksning en dag efter arbejde eller efter skole og få bekræftet, at man kan komme til et fristed og komme ud med de følelser, man har. Man kommer ned til godt fællesskab, hvor man bliver distraheret fra det, man går og kæmper med. Det er et dejligt sted for os at komme,” understreger hun.
"Vi har et stærkt fællesskab nede i klubben. Det er noget af det, vi ønsker at give videre til unge piger, der også godt kunne tænke sig at finde noget nyt og finde et fællesskab, hvor de også kan føle sig accepteret til trods for etnicitet eller baggrund"
Plads til alle
Da Maria og Sarah havde været i klubben i nogle år og virkelig opdaget, hvad det gav dem, ønskede de at give følelsen videre til andre piger.
”Vi har et stærkt fællesskab nede i klubben. Det er noget af det, vi ønsker at give videre til unge piger, der også godt kunne tænke sig at finde noget nyt og finde et fællesskab, hvor de også kan føle sig accepteret til trods for etnicitet eller baggrund,” forklarer Maria.
Da Sarah og Maria i 2019 i et samarbejde mellem Get2Sport og klubben blev tilbudt et trænerkursus, slog de til. Da de havde gennemført trænerkurset, gik der ikke længe, før de selv var trænere for deres eget hold.
”Der var egentlig et pigehold inden, men det var lidt løst, og det var en mandlig træner,” fortæller Sarah.
”Boksning bliver måske ofte lidt set som en mandesport. Derfor er man måske bange for at se dum ud eller ikke at vide, hvordan man skal slå på den rigtige måde,” uddyber Maria.
”Vi fik så tilbudt et trænerkursus. Efter det tænkte vi, at det ville være genialt, hvis vi startede et pigehold, for så var der den der tillid fra kvinde til kvinde. Vi ville lave det på et niveau, hvor alle kunne være med,” siger Sarah.
Derfor startede de to unge kvinder i samarbejde med Get2Sport et pigehold i klubben, som de havde kaldt Girls Get2Boksning. Der er et helt særligt fællesskab på holdet, som de to unge trænere netop håbede, før de startede.
En givende rolle
Da Maria og Sarah begyndte som trænere, havde de ikke regnet med, at det ville være en så omfattende rolle. Men de har taget opgaven til sig og nyder virkelig rollen som ledere af holdet.
”Vi havde nok ikke regnet med, at det var det ansvar, vi havde sagt ja til. Vi havde jo bare tænkt, at det var fedt, at vi havde et pigehold. Vi havde ikke tænkt over, at de her piger kom til at se os som en leder og en autoritet. Men vi tog det på os, for vi havde lyst til at gøre det, og vi blev glade af at se pigerne få samme følelse, som vi fik, da vi startede i klubben. Vi lærte, hvordan vores rolle var, og den er vi helt okay med. Det er meget givende at have den her rolle,” forklarer Sarah.
Maria og Sarah forklarer, at Get2Sport har haft stor betydning for holdet. Samarbejdet med Get2Sport har både hjulpet til at danne rammerne om fællesskabet og til den konkrete træning.
”Vi har holdt arrangementer for pigerne som julehygge eller pizzaaften, hvor vi også har prøvet at samle pigerne, så de også kunne få den her følelse af fællesskab. Det har været enormt hyggeligt. Det har Get2Sport været med til at sponsorere,” lyder det fra Sarah.
”Vi har lige modtaget 15 sæt boksehandsker og 15 måtter. De har hjulpet os meget med det praktiske. Det gør det bare nemmere for pigerne at komme i klubben, for det er ikke alle pigerne, der har så mange penge til udstyr. Det gør bare, at alle kan være med,” siger Maria.
Slår fordomme til plukfisk
Korsør Amatør Bokseklub ligger i Korsør tæt på området Motalavej, der er på regeringens såkaldte ’ghettoliste’. Det betyder meget for Sarah og Maria at vise pigerne på holdet, der måske kommer fra området, at en placering på sådan en liste ikke spiller nogen rolle i klubben.
”Der er kommet mange fra Motalavej nede i klubben. Det er altid rart nede i bokseklubben, for der er ikke nogen, der dømmer. Så alle kan være venner med hinanden,” understreger Sarah.
”Udenfor bokseklubben er vi måske kategoriseret på forskellige måder, men ligeså snart vi træder ind ad døren, så er vi alle sammen kun boksere. Der er ikke andet, der betyder noget. Det er også mange kulturer, der mødes, og der er også masser af etniske danskere,” forklarer Maria.
Når de to unge boksetrænere taler om netop dette emne, gestikulerer de mere end ellers. Samtidig taler de også lidt højere og med tryk i deres stemmer. Det er tydeligt, at de brænder for at gøre en forskel for pigerne.
”Vi vil gerne vise, at alle er lige, og kvinder også har de samme rettigheder, og bare fordi at en kvinde bærer et tørklæde, er det ikke ensbetydende med, at hun er lænket fast til husets fire vægge. Det kan hurtigt blive os og dem - frem for et samlet os,” siger Maria.
”Det handler virkelig også for pigerne om at vise, at de ikke er det, som de får fortalt udefra, at de er, og som alle andre tror om det. Vi er der for dem, og vi er der til at snakke med dem. Jeg føler, at de bliver bekræftet i det,” lyder det fra Sarah med stolthed i stemmen.
Altid i øjenhøjde
Når man hører Sarah og Maria tale så passioneret om deres sport og deres træning af pigerne, er det svært at undgå at tænke på ordet rollemodel. Men de to boksetrænere er meget bevidste om, hvordan deres rolle er i forhold til de piger, de træner.
”Vi bliver måske anset som rollemodeller, men vi forsøger ikke at anse os selv som rollemodeller. Vi forsøger at være meget mere på deres niveau og bare være en ven, for det tror jeg, at de har meget mere brug for end en rollemodel,” forklarer Maria.
At være i bokseklubben har virkelig bekræftet Maria og Sarah i, hvad det kan give at være i en klub.
”Jeg føler, at hver gang man har været til træning, så føler man sig bekræftet i, at sport og foreninger virkelig kan tage en masse forskellige mennesker og samle dem om noget. At vi har kunne give bare en lille mulighed for andre til at finde samme fællesskabsfølelse, det betyder alt. Det er også derfor, at vi gør det frivilligt, for vi mener, at det virkelig kan hjælpe folk med det, som man går med indeni, for det gjorde det virkelig med os,” understreger Maria.
De to boksetrænere kan næsten ikke vente med, at corona bliver knockoutet, så de kan komme tilbage i klubben og undervise på deres hold kun for piger.
”Vi glæder os enormt meget, virkelig meget. Især fordi vi har fået noget nyt udstyr til pigerne, så vi glæder os enormt meget til at se, hvordan de reagerer på det,” lyder det fra Sarah.
”Det er nærmest som en forsinket julegave,” afslutter Maria, hvilket får Sarah at sende sin veninde et stort smil gennem skærmen.
Get2Sport er finansieret af satspuljemidler, TrygFonden, DIF samt støttet af Guldsmeden Hotels.