Hjernerystelser i sport

Sundhedspersonale

Internationalt er der udarbejdet en konsensus-rapport om nyeste viden om sportshjernerystelse, som en ekspertgruppe bestående af repræsentanter fra Team Danmark, Dansk Selskab for Sportsfysioterapi og Dansk Idrætsmedicinsk Selskab i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund har behandlet.
Internationalt er der udarbejdet en konsensus-rapport om nyeste viden om sportshjernerystelse, som en ekspertgruppe bestående af repræsentanter fra Team Danmark, Dansk Selskab for Sportsfysioterapi og Dansk Idrætsmedicinsk Selskab i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund har behandlet.
Hjernerystelser og idræt

SCAT 5

The Sport Concussion Assessment Tool 5 (SCAT-5) er et standardiseret screeningsværktøj til sundhedspersonaler. SCAT-5 bruges til udøvere over 13 år. Udøvere 12 år og yngre vurderes ved brug af SCAT-5 child.  

SCAT-5 kan anvendes som baseline efter skade, eller kan stå alene som test. SCAT 5 vurderer følgende områder: Røde flag, Observerbare tegn på hjernerystelse, Umiddelbar hukommelse, Glasgow Coma Scale (GCS), Cervical columna vurdering, Historie, Symptom-evaluering, Kognitiv screening Neurologisk screening og Forsinket hukommelse  (Kilde). 
 
Download the SCAT-5 på dansk her
Download the Child SCAT-5 her

 

Hjernerystelser og idræt

Hvad gør man, hvis symptomerne ikke aftager?

Hvis symptomerne ikke er aftaget inden for 2 uger for voksne og 4 uger for børn eller bliver værre, bør man følge nedenstående anbefalinger:

  • Falder symptomerne ikke til ro i løbet af nogle få dage kontaktes egen læge 
  • Egen læge anbefales at henvise til en sportsfysioterapeut med speciel interesse inden for sportsrelateret hjernerystelse. Få oversigt over disse her. 
  • Er der ikke sket bedring inden for 2 uger for voksne eller 4 uger for børn anbefales henvisning til tværfaglig undersøgelse og behandling.
Vidensdeling

Parasport og hjernerystelser

Hjernerystelse ses ofte inden for parasport. Især i football 5 a side (blinde fodbold), para-alpinski, para-ishockey og para-snowboarding er antallet af hjernerystelser højt. Nu er der endelig konsensusanbefalinger på området.

Der mangler forskning, der omhandler hjernerystelse og parasport, og de anbefalinger, der ligger fra Concussion in Sport Group, inkluderer ikke parasport. En tværfaglig ekspertgruppe ”Concussion in Para-sport” bestående af klinikere, forskere og para-atleter har derfor udarbejdet en konsensusanbefaling for håndtering af hjernerystelse inden for parasport: ”Concussion in Para sport: The First Position Statement of the Concussion in Para Sport (CIPS) Group”

Det fremhæves, at klinikere, der arbejder sammen med para-atleter, skal kende de begrænsninger, der er ved at anvende de eksisterende retningslinjer omkring hjernerystelse i sport til para-atleter. Det anbefales, at klinikeren har kendskab til para-atletens baselineniveau eller den kognitive og neuromuskulære funktion før skaden.

Med baggrund i para-atletens handicap, symptomer og fund, er en individuel håndtering af hjernerystelse afgørende, og beslutningerne omkring tilbagevenden til sport må tages med udgangspunkt i den enkelte case.

I konsensusanbefalingen er der specifikke overvejelser og anbefalinger i relation til de forskellige funktionsnedsættelser, der findes hos para-atleter, herunder bl.a. rygmarvsskader, visuelle funktionsnedsættelser, centrale neurologiske skader og intellektuelle funktionsnedsættelser.

Har du spørgsmål?

Samarbejdspartnere