De moderne olympiske lege

Inspireret af antikkens olympiske lege blev det første OL afholdt i 1896. Det var Pierre de Coubertin, der var pionér for de moderne olympiske lege.
Inspireret af antikkens olympiske lege blev det første OL afholdt i 1896. Det var Pierre de Coubertin, der var pionér for de moderne olympiske lege.

Pierre de Coubertin var grundlæggeren af de moderne olympiske lege. Han fik inspiration fra antikkens græske sportsbegivenheder. Coubertin opfattede sport som et middel til at gøre verden til et bedre sted. For mere end 120 år siden startede han hvad der i dag kendes som den olympiske bevægelse og grundlagde den filosofi, der understøtter de moderne Olympiske Lege: olympisme. 

For Coubertin var sporten et middel til at skabe fællesskab, dannelse og fred på tværs af landegrænser. Han grundlagde den olympiske bevægelse og troede på, at sporten ultimativt kan gøre verden til et bedre sted, når unge mennesker mødes i venskab, ærlighed, fællesskab og respektfuldt fair play. De moderne olympiske lege og den olympiske bevægelse bygger derfor på idealet om at skabe en sammensmeltning af kultur, dannelse og samarbejde på tværs internationalt med gensidig respekt. Sporten opfattedes som en menneskeret, hvor konkurrencen var uden snyd og uden diskrimination og med social ansvarlighed og udvikling af menneskeheden.

 

 

 

Olympismen defineres tydeligere

Som Coubertin arbejdede od at planlægge de første moderne olympiske lege i 1890'erne, blev olympismen tydeligere beskrevet som: 

“a philosophy of life, exalting and combining in a balanced whole the qualities of body, will and mind. Blending sport with culture and education, Olympism seeks to create a way of life based on the joy of effort, the educational value of good example, social responsibility and respect for universal fundamental ethical principles.”

 

De første moderne olympiske lege afholdes.

I 1894 etableredes IOC, den første Internationale Olympiske Komité, og i 1896 blev de første moderne olympiske lege afholdt i Athen. Det blev altså afholdt der, hvor de antikke lege havde fundet sted før.

14 nationer deltog og 241 atleter var i aktion i forskellige discipliner.

Som vi kender det i dag blev sportsbegivenheden sat igang med en officiel åbning, og til de første lege i Athen var der også en afslutningsceremoni med hædring af medaljetagere. Andre traditioner som fx aflæggelse af olympisk ed for udøvere, antændelse af den olympiske flamme, fakelløbet og senere aflæggelsen af "Official Oath" er kommet til efterhånden.

Ved de første moderne olympiske lege i Athen blev der komponeret et musikstykke af Samaras og Palamas - de efterfølgende olympiske lege havde forskellig musik komponeret til legene, men i 1958 besluttede IOC, at den officielle olympiske hymne blev kompositionen af Samaras og Palamas, der fra OL i 1960 og frem er blevet brugt. 

Tre danske deltagere til OL

Eugen Stahl-Schmidt, Viggo Jensen og Holger Nielsen deltog i Athen. De tre sportsmænd konkurrerede i fem discipliner. Viggo Jensen vandt endda guld i to-hånds vægtløftning, sølv i en-hånds vægtløftning og bronze i riffelskydning. Holger Nielsen, der senere tilskrives at være fader til håndboldspillet tog også tre medaljer - to i skydediscipliner og en i fægtning. Holger Nielsen deltog også i diskoskast - og denne diskos er en del af museets samling! 

Se diskossen her

Olympia-gangen: De første lege på foto

I Idrættens Hus har DIF's Museum en række billeder fra det første moderne olympiske lege, der hænger på Olympiagangen. Lige fra tovtrækning til atletikvindere og indvielsen af legene

Se fotos af OL-billeder

Har du spørgsmål?