DIF's udvikling

Vidste du, at det ældste specialforbund i Danmark er Dansk Forening for Rosport, som blev stiftet i 1887? Danmarks Idrætsforbund blev stiftet i 1896, og siden da har forbundet gennemgået noget af en udvikling. Det er både i forhold til antallet af idrætsgrene under DIF, medlemmer og statsstøtte.
Vidste du, at det ældste specialforbund i Danmark er Dansk Forening for Rosport, som blev stiftet i 1887? Danmarks Idrætsforbund blev stiftet i 1896, og siden da har forbundet gennemgået noget af en udvikling. Det er både i forhold til antallet af idrætsgrene under DIF, medlemmer og statsstøtte.

Sportsgrene og specialforbund

DIF - dengang Dansk Idræts-Forbund - repræsenterede ved sin grundlæggelse den 14. februar 1896 ti forskellige idrætsgrene og omkring 2000 medlemmer. Der indgik 18 foreninger og Dansk Boldspils Union.

Formålet med oprettelsen var ”at skabe ordnede forhold for idrætten” og på den måde finde ud af, hvordan idræt burde organiseres. Man ønskede at danne ensartede amatør- og konkurrenceregler. 

 

DIF havde en lidt besværlig start både på grund af manglende støtte fra staten, men også fordi der ikke var særlig mange klubber og forbund, der havde meldt sig ind. Men efter indtrædelsen af Dansk Gymnastik Forbund og DBU, der havde meldt sig ud i en periode på fire år grundet uoverensstemmelser med DIF, i 1904 begyndte tilstrømningen af medlemmer.

Derudover begyndte DIF også fra 1903 at modtage en årlig statsstøtte på 3.000 kr. Samme år gik DIF fra at være en organisation, der bestod af foreninger til at være en organisation, der bestod af forbund.

Olympisk komité og nyt navn

I 1905 oprettes Danmarks Olympiske Komité, som i 1912 overtager DIF’s organisatoriske arbejde omkring de olympiske lege. De bliver dog slået sammen igen i 1993 og bliver til Danmarks Idræts-Forbund.

Medlemmer

I begyndelsen var det nærmest kun københavnere, der var tilknyttet DIF. Størstedelen af DIF og dem der dyrkede idræt var voksne, bedre stillede mænd.

Først i 1918 var provisen overrepræsenteret, og DIF blev for alvor blevet en massebevægelse med 13 specialforbund og næsten 60.000 medlemmer fordelt på ca. 400 foreninger. Idrætten begyndte langsomt at blive for alle uanset køn, alder og niveau.

Medlemsstigning igennem årene

Fra at have haft 2.180 medlemmer i 1896 består DIF i dag af over 2 millioner aktive medlemmer i mere end 8.600 foreninger rundt i Danmark. DIF er samtidig hovedorganisation for 62 specialforbund og får offentlig støtte fra staten og Danske Spils udlodningsmidler. 

Idrætshistorie i Danmark

DIF's jubilæer

Med forbundets lange historie er mange idrætsøjeblikke og organisatoriske beslutninger foregået. Nogle er endda foreviget i forskellige fejringer af jubilæer. Jubilæumsfilmen fra 50 års jubilæet viser med billeder hvordan DIF startede og udviklede sig. Denne film blev også inkluderet i jubilæumsfilmen til 100 års jubilæet i 1996. Filmen fra 50 års jubilæet i 1946 kan du se på linket herunder. 

Dertil er der skrevet bøger og afholdt arrangementer ved de forskellige markeringer af mærkedage

Se videoen her