Plakater og diplomer

Museets samling af storformater omfatter olympiske plakater, ældre idrætsplakater og olympiske diplomer mv.
Museets samling af storformater omfatter olympiske plakater, ældre idrætsplakater og olympiske diplomer mv.

Officielle plakat fra OL 1952

Den officielle plakat fra de Olympiske Lege i Helsinki 1952. Motivet er Finlands berømte langdistanceløber Paavo Nurmi, der i perioden 1922-1931 satte 22 verdensrekorder. Endvidere vandt han ni guld- og tre sølvmedaljer ved de olympiske lege i 1920, 1924 og 1928.

OL-deltagerdiplom til dansk sejler-legende

Olympisk diplom udstedt til sejleren Paul Elvstrøm, der vandt guldmedalje i Finnjollesejlads ved de Olympiske Lege i Helsinki 1952. Paul Elvstrøm deltog ved imponerende 8 OL i hele syv forskellige bådtyper. Elvstrøm vandt i 1948 og de følgende tre olympiske lege - en imponerende resultatrække!

Verdensrekords-certifikat til dansk svømmepige

Mens de danske elitesvømmere i 1938 var i London for at deltage ved de Europæiske Mesterskaber, måtte den 16-årige svømmepige, Tonni Petersen, skuffet blive i København.

For at trøste hende arrangerede hendes klub Triton et stævne på Badeanstalten Sønderstrand. Ved dette stævne forbedrede Tonni verdensrekorden på 1000 yard fri svømning med næsten 8 sekunder. Rekorden fik hun dog kun lov til at holde i 16 dage.

Som et kuriosum kan nævnes at Tonni var en alsidig idrætspige efter sin svømmekarriere satte hun i 1942 dansk rekord i spydkast.

DIF plakat til 60-års jubilæet

Idrætsplakaten blev udført af kunstneren Sikker Hansen for Dansk Idræts-Forbund i anledning af forbundets 60-års jubilæum i 1956.

Kunstneren henleder folks tanker på glæden og skønheden i idrætten uden at han gør propaganda for nogen speciel idrætsgren. Det var Sikker Hansens sidste arbejde, idet han først blev færdig med den et par dage før hans død i efteråret 1955.

Plakaten var i jubilæumsåret opsat i butikker, på jernbanestationer og plakattavler som en hilsen til det danske folk fra Dansk Idræts-Forbund. Senere blev plakaten anvendt som indvielsesgave til mange nye idrætshaller.

OL-diplom til dansk bronze-vinder

I 1948 kastede Lily Carlstedt sig til den første atletik-medalje for kvinder. Det flotte diplom fra de olympiske lege i London i 1948 er også i DIF Museums samling af diplomer, plakater og certifikater. 

Læs mere om historien om de olympiske lege på linket her

Historien om OL

For mere information