Hvad er en friluftspavillon?

Friluftspavilloner er en helt ny form for outdoorfaciliter, som DIF og Friluftsrådet er gået sammen om at udvikle. Faciliteterne kan bedst beskrives som en kombination af depot og mødested i byens grønne og blå rum f.eks. i byparker, fritidsområder, byskove og ved søer, åer og havne.
Friluftspavilloner er en helt ny form for outdoorfaciliter, som DIF og Friluftsrådet er gået sammen om at udvikle. Faciliteterne kan bedst beskrives som en kombination af depot og mødested i byens grønne og blå rum f.eks. i byparker, fritidsområder, byskove og ved søer, åer og havne.

Samlingspunkt i byens natur

Friluftspavilloner skal fungerer som servicebygninger og mødesteder for alle, der ønsker at tilbyde outdooraktiviteter for børn og unge i byens grønne og blå områder. Det kan være skolen, der flytter idrætsundervisningen eller biologiundervisningen ud i parken, eller det kan være kajakklubben, der benytter friluftspavillonen som base for børnetræning. Det er hér, man starter og slutter sine aktiviteter, her man kan opbevare udstyr samt formidle aktiviteter og træningstilbud, eller man kan benytte friluftspavillonen som varmestue på en kold eller våd dag før og efter aktiviteter i området.

Et tilbud til alle børn og unge

Friluftspavilloner kan benyttes til planlagte aktiviteter i skole- eller foreningsregi såvel som aktiviteter på egen hånd, hvis man "tilfældigt" kommer forbi, og bliver inspireret til spontane aktiviteter. Forestil dig et sted, der summer af liv, og du bliver motiveret og inspireret af de mange børn, der benytter stedet. Der kommer flokke af børn og unge hele dagen. I dagtimerne vil det være institutioner og skoler, der har aktiviteter. Om eftermiddagen og aftenen vil friluftspavillonerne blive brugt som udgangspunkt for foreningernes børne- og unge aktiviteter. I weekenden har hele familien mulighed for at benytte friluftspavillonerne. Far, mor og børn kan lave forskellige aktiviteter i parken eller på vandet, og bruge friluftspavillonen som udgangspunkt og base for hele familien.

Børn og unge får indflydelse på friluftspavillonerne

Friluftspavillonerne indrettes med siddepladser til afslapning og mulighed for at spise medbragt mad. Der indrettes med mulighed for leg og aktiviteter. Der etableres desuden depot, hvor foreninger og skoler kan opbevare udstyr, og på ydersiden af friluftspavillonerne formidles natur, outdoormuligheder og foreningstilbud.

I udviklingen af friluftspavillonerne involveres børn og unge fra lokalområdet samt skoler og foreninger. Børn og unge involveres aktivt i designprocessen, og indretningen af de enkelte friluftspavilloner bliver i høj grad op til de børn og unge, der bliver brugere af stedet.

Stort udbud af faciliteter

I nærområdet rundt om friluftspavillonerne skal der etableres forskellige sjove og udfordrende faciliteter, som kan anvendes til at introducere outdoor for børn og unge. Faciliteterne skal inspirere til at opleve området, blive nysgerrig på naturen eller opmuntre til lege og fysiske aktiviteter. Det kan være discgolf, balancebaner, orienteringsposter, pumptrack, isætningssteder til kajakker, vandleg og undervandsformidling.

Kontakt