Hvad er et trailcenter?

Trailcentre er en helt ny form for idrætsfaciliteter til outdooridræt, som DIF og Lokale og Anlægsfonden er gået sammen om at udvikle. Faciliteterne kan bedst beskrives som en kombination af klubhus, depot og mødested i naturen tæt på skov, vand, stier og ruter.
Trailcentre er en helt ny form for idrætsfaciliteter til outdooridræt, som DIF og Lokale og Anlægsfonden er gået sammen om at udvikle. Faciliteterne kan bedst beskrives som en kombination af klubhus, depot og mødested i naturen tæt på skov, vand, stier og ruter.

Samlingspunkt i naturen

Trailcentre fungerer som servicebygninger og mødesteder for alle former for outdooridrætter, uanset om man vil løbe, ride, cykle, rulle, sejle eller svømme. Det er her, man starter og slutter sin træning, puster ud, spiser en energibar, deler naturoplevelser, drøfter træning og bliver inspireret på tværs af idrætter. Det er mødested for mountainbikere, der også kan pumpe cyklen inden turen, for løberne, der kan strække ud efter løbeturen, for rulleskiløberen, der for en stund kan stille sit grej og tage sig en tår vand og mange, mange andre.

Trailcentret er det naturlige udgangspunkt for alle der vil løbe, cykle, rulle mv. i området. Forestil dig et sted, der summer af liv, og du bliver motiveret og inspireret af de andre brugere af trailcentret. Der kommer folk hele dagen for at træne og motionere, så der er altid nogen at tale med, uanset om du kommer til klubtræning eller bare vil have en ekstra træningstur på egen hånd. 

Alle er velkomne

Trailcentrene kan anvendes af både organiserede idrætsforeninger, og alle andre, der motionerer i naturen. På trailcentrene kan man få informationer om de forskellige idrætsmuligheder i området fx. informationer om ruter og spor.

Trailcentrene rummer også foreningslokale til idrætsforeningerne, depot til opbevaring af grej samt stort, overdækket aktivitetsområde, som er åbent for alle døgnet rundt. Aktivitetsområdet kan f.eks. anvendes til træningsøvelser, udstrækning og ophold før og efter træning.

Stort udbud af faciliteter

På trailcentrene findes en lang række faciliteter, som idrætsudøvere har brug for, når de skal træne i naturen, f.eks. rutekort, omklædningsfaciliteter, bokse til opbevaring af overtrækstøj, træningsstativer, vandpost og vaskeplads til at skylle cyklen eller babyjoggeren. På nogle trailcentre vil der også være grejbokse, hvor man kan låne rekvisitter og udstyr til forskellige outdooridrætter fx. kort og kompas, rulleskøjter, rulleski, mountainbikes, SUP-boards, kajakker osv. På den måde kan man låne udstyr, hvis man vil prøve kræfter med de forskellige idrætsgrene, inden man selv investerer i en masse dyrt udstyr.

Minimumskriterier for trailcentre

DIF og Lokale- og Anlægsfonden har fastlagt følgende minimumskriterier for placering og udformning af trailcentrene samt kriterier for, hvilken formidling og hvilke servicefunktioner et trailcenter som minimum skal rumme:

 

  • Trailcentre skal placeres i knudepunkt for et varieret udbud af stier, ruter, spor gerne afmærkede

  • Trailcentre skal placeres i et interessant terræn, landskab, naturområde

  • Der skal være formidling af ruternes underlag, længde, sværhedsgrad, højdeprofil mv.

  • Der skal være p-plads

  • Der skal være et fælles foreningslokale

  • Der skal være halvtag/overdækket område til ophold, udstræk, maveøvelser mv.

  • Der skal være et godt udbud af relevante servicefunktioner

Kontakt