OL

Ungdoms OL

På en olympiade, som strækker sig over fire år, deltager DIF og danske atleter i en række ungdomsolympiske events. Det sker, fordi vi har unge danske atleter i verdensklasse, men det sker i endnu højere grad, fordi vi i DIF vil opbygge læring, erfaring og motivation hos de danske deltagere.
På en olympiade, som strækker sig over fire år, deltager DIF og danske atleter i en række ungdomsolympiske events. Det sker, fordi vi har unge danske atleter i verdensklasse, men det sker i endnu højere grad, fordi vi i DIF vil opbygge læring, erfaring og motivation hos de danske deltagere.
Ungdoms OL

Unge danske atleter i verdensklasse

På en olympiade, som strækker sig over fire år, deltager DIF og danske atleter i en række ungdomsolympiske events.

Det sker, fordi vi har unge danske atleter i verdensklasse, men det sker i endnu højere grad, fordi vi i DIF vil opbygge læring, erfaring og motivation hos de danske deltagere.

De unge danske talenter skal lære at deltage i en multisportsevent med tusindvis af deltagere fra hele Europa eller hele verden, med medier på sidelinjen, med tusindvis af tilskuere på lægterne og med al virakken ved åbnings- og afslutningsceremonierne, dopingkontroller osv.

Det giver erfaring og forhåbentlig motivation til mere, så de kommer tættere på deltagelse ved OL i fremtiden.

Fakta om

European Youth Olympic Festival (EYOF)

European Youth Olympic Festival (EYOF), som det europæiske ungdoms-OL officielt kaldes, afvikles oftest over en uges tid med et deltagerantal på op mod 4.000 atleter fra over 50 europæiske lande. Alle atleter er mellem 13 og 17 år, og sportsgrenene er mange af de klassiske sportsgrene, men varierer fra EYOF til EYOF. Der afvikles sommer-EYOF med to års mellemrum og vinter-EYOF med to års mellemrum.

Flere danske OL-medaljevindere fra legene i Rio 2016 og Tokyo 2020 er begyndt deres olympiske færd ved EYOF.

Eksempelvis:

  • Hækkeløberen Sara Slott Petersen, 2003 i Paris
  • Svømmeren Mie Ø. Nielsen, 2009 i Tampere.
  • Håndboldspilleren Emil Jakobsen, 2015 i Tbilisi.

Næste sommer-EYOF afvikles i slovakiske Banská Bystrica i 2022, mens næste vinter-EYOF finder sted i finske Vuokatti i 2022 (begge udskudt fra 2021 pga. corona).

Fakta om

Youth Olympic Games (YOG)

Udover EYOF så har IOC udviklet et globalt ungdoms-OL – Youth Olympic Games (YOG), der også findes i både en vinter- og sommerudgave og afvikles hvert fjerde år som et almindeligt sommer- og vinter-OL.

YOG minder på mange måder om ’de voksnes OL’, men man skal være mellem 14 og 18 år. Det er en multisportsevent, der foregår over 12 dage med 32 idrætsgrene på programmet og med deltagelse af cirka 4.000 atleter fra hele verden.

Når legene åbner, så tændes den olympiske ild, som brænder frem til afslutningsceremonien.

Danske medaljer ved YOG

I 2010 i Singapore, hvor sommer-YOG blev afviklet for første gang i historien, vandt Danmark tre medaljer, i kinesiske Nanjing blev det fire år senere til fem medaljer, mens det ved det seneste YOG i 2018 i Buenos Aires i Argentina ligeledes blev til fem danske medaljer.


I Buenos Aires blev de olympiske konkurrencer samlet set overværet af 600.000 tilskuere, hvilket vidner om, at YOG er stort – og kun bliver større i fremtiden.

Sommer-YOG afvikles næste gang i Dakar i Senegal i 2026, mens næste vinter-YOG er i sydkoreanske Gangwon i 2024.

For mere information