DM-ugen

Albuen bristede – men ikke viljen: Lukas Grouleff er tilbage

Foto: Kristian Vinther Brøndum
Efter en alvorlig skade, der kunne have sat en stopper for karrieren, er Lukas Grouleff nu klar til at kæmpe med om guldet i Funktionel Fitness ved DIF DM-Ugen. Skadespausen på 1 ½ år og vejen tilbage til konkurrence har ikke blot givet ham styrken igen – den har ændret hans syn på, hvem han er som menneske og atlet. Foto: Kristian Vinther Brøndum
Ditte Buxbom Friis
25. jun. 2025
Efter en alvorlig skade, der kunne have sat en stopper for karrieren, er Lukas Grouleff nu klar til at kæmpe med om guldet i Funktionel Fitness ved DIF DM-Ugen. Skadespausen på 1 ½ år og vejen tilbage til konkurrence har ikke blot givet ham styrken igen – den har ændret hans syn på, hvem han er som menneske og atlet. Foto: Kristian Vinther Brøndum

Det var voldsomt. Det var uventet. Og det kom til at ændre mange ting for 27-årige Lukas Grouleff, da han i januar 2023 er i Miami for at deltage i konkurrencen Wodapalooza.

I den allerførste workout går det galt. Hans albue brækker, og der ryger også nogle ledbånd.

”Jeg kommer i samaritterteltet, og sidder derinde med is på, og jeg kan huske, at jeg siger til dem, at jeg skal op at have noget at spise, fordi jeg skal til at varme op til det næste event snart, hvor de jo så bare siger; ”Nej, det skal du ikke. Du skal et smut på sygehuset”, fortæller Lukas om den dag, hvor den alvorlige skade ramte ham.

Da han kom hjem til Danmark, stod den på operation og genoptræning, og i foråret 2025 begyndte han at konkurrere igen.

“Lægerne sagde, det var usikkert, om jeg nogensinde ville kunne konkurrere igen,” fortæller Lukas, som i dag stadig har mén, men han er tilbage – og har lært at se sig selv i et nyt lys.

For Lukas var skaden ikke kun fysisk:

“Min identitet var bundet op på sporten. Jeg var Lukas – ham, der trænede. Ham, der konkurrerede. Men skaden tvang mig til at finde ud af, hvem jeg også var. Jeg har lært at være tilfreds med mig selv, selv når en træning går dårligt. For der er vigtigere ting i livet, og jeg har det bedre som menneske i dag,” understreger han.

Fra vinreol og beton til verdenseliten

Lukas Grouleff kommer fra en rigtig gymnastikfamilie, og har blandt andet dyrket TeamGym. Men da han var godt 18 år, fandt han for alvor sit sportslige ståsted i funktionel fitness.

Han havde selv trænet i fitnesscenter, men en dag tog hans mor ham med ned i foreningen, som altid har været familiens omdrejningspunkt, RgF i Randers, som havde startet crossfit op. Det første træningslokale i RgF Crossgym var langt fra prangende.

“Vi lavede pullups i en vinreol og trænede på betongulv,” husker han.

Men han blev bidt af sporten, og konkurrencelysten blev tændt.

En karriere i medvind – og modvind

Efter flere års målrettet træning begyndte Lukas at gøre sig bemærket internationalt – både i crossfit og funktionel fitness. Han deltog i VM i Funktionel Fitness, hvor han blev nummer fire, og indenfor Crossfit Games blev han nummer syv ved de europæiske semifinals. Men det gode flow satte skaden altså en brutal stopper for. Og nu er han så startet forfra.

“Mit mål er at møde op, smile og have det sjovt. Men jeg møder altid op for at vinde, så det er også det, jeg går efter," Lukas Grouleff

DIF DM-Ugen: Klar til kamp – og kvalifikation

Ved årets DIF DM-Uge i Aalborg er Lukas op imod nogle stærke konkurrenter, og konkurrencen bliver hård, fx stiller sidste års vinder, Thomas Daugård Sørensen, også op. Men for Lukas handler det ikke kun om at vinde – det handler om at være med og vise, at han er tilbage.

“Mit mål er at møde op, smile og have det sjovt. Men jeg møder altid op for at vinde, så det er også det, jeg går efter. Men jeg kan kun kontrollere mig selv og min træning – og ikke de andre – så jeg kommer og gør mit bedste, og så må vi se,” siger han.

Forberedt – også på det uforudsigelige

Lukas træner målrettet og har lagt en plan sammen med sit team, der bl.a. inkluderer hans træner, hans kæreste og de fysioterapeuter, som har fulgt ham gennem genoptræningen.

“Vi har testet mulige workouts og forberedt os på forskellige scenarier. Hvis der f.eks. kommer et tungt løft, som belaster albuen, har vi en plan for, hvordan jeg skal håndtere det,” lyder det fra Lukas.

Funktionel fitness

Til funktionel fitness  kan man se frem til at se atleterne presse sig selv til det maksimale. Som atlet i funktionel fitness er alsidighed nøglen, idet man både skal kunne løfte tungt, have god koordination, have grundstyrke, god kondition og være i stand til at lave øvelser med egen kropsvægt.

Under konkurrencerne udføres 4-6 'workouts' der indeholder øvelser, der tester atleterne på alle parametre. 

 

Se med på live fra honnørkajen hos DR.

Flere nyheder