Nyt samarbejde om flere idræts- og friluftsskove

DIF og Klimaskovfonden er gået sammen om at skabe mere skov – for klimaet, naturen og danskernes aktive idræts- og friluftsliv.
Jacob Andersen
9. maj 2025
DIF og Klimaskovfonden er gået sammen om at skabe mere skov – for klimaet, naturen og danskernes aktive idræts- og friluftsliv.

Danskerne skal have mere skov at være aktive og dyrke idræt i.

Da DIF’s formand, Hans Natorp, tirsdag den  plantede et af de første træer i den første idræts- og friluftsskov i Herfølge, var det startskuddet til et nyt grønt og aktivt makkerskab mellem DIF og Klimaskovfonden. DIF og Klimaskovfonden har indgået en samarbejdsaftale om at plante nye skove– og specifikt nye idræts- og friluftsskove i Danmark med faciliteter, der understøtter aktivitet og bevægelse. 

Formålet med samarbejdet er at bidrage til skovrejsningsprojekter i hele Danmark, som sikrer god adgang for det organiserede idræts- og friluftsliv. Med aftalen forpligter DIF sig økonomisk til en basisfinansiering på 50.000 kr. årligt og vil derudover facilitere og motivere til, at specialforbund, idrætsforeninger og virksomheder også bidrager til at finansiere flere nye skove.

”Vi er meget glade for vores nye samarbejde med Klimaskovfonden. Når vi i de kommende år sammen med Klimaskovfonden er med til at plante idræts- og friluftskove, så gør vi det med bevægelse og fællesskab i tankerne. Idrætsskovene skal være steder, man let man kan gå til, løbe i, dyrke idræt i og puste ud i. Vi vil med andre ord kombinere natur og aktivitet i hverdagen og give mulighed for både foreningsliv og individuel aktivitet,” siger DIF’s formand, Hans Natorp.

Når der plantes nye skove i Danmark, er mange af dem privatejede, og dermed er det den enkelte lodsejer (den, der ejer grunden, red.), der bestemmer, om der skal anlægges veje og stier i skovene og dermed være adgang for idræt og friluftsliv. Det nye samarbejde mellem Klimaskovfonden og DIF prioriteres på kommunale arealer, så der også i fremtiden er adgang til skovene og dermed mulighed for at dyrke idræt i naturen. Derudover er der også et klimaperspektiv i samarbejdet, idet skovene bidrager til både biodiversitet og klimagevinst. 1000 m2 ny skov optager nemlig 34,5 ton CO2 over de næste 100 år.

”Det bliver rigtig spændende at få sat flere idræts- og friluftsskove på landkortet sammen med DIF og foreningslivet, hvor folk får særligt gode muligheder for at bruge den nye natur. Når vi de kommende år skal have meget mere skov i Danmark, så er det også vigtigt, at det bliver skove, som mange mennesker får glæde af i deres hverdag. Sådan et samarbejde kan være med til at gøre skovrejsningen til en folkesag, og det ville jo være fantastisk," siger Poul Erik Lauridsen, der er direktør i Klimaskovfonden.

Fakta om Klimaskovfonden: 
Klimaskovfonden har flere end 180 skovrejsningsprojekter i gang over hele landet. Gennem klimabidrag giver fonden virksomheder, foreninger og privatpersoner mulighed for klimahandling gennem bidrag til klimaindsatsen. Klimaskovfonden er en uafhængig statslig forvaltningsenhed oprettet af Folketinget i 2020 for at sætte fart på Danmarks klimaindsats.

 

 

Idrætsskovene skal være steder, man let man kan gå til, løbe i, dyrke idræt i og puste ud i. Hans Natorp, formand i DIF

Forbund og foreninger kan bidrage

DIF har indgået en aftale med Klimaskovfonden, der gør det nemt for jer at bidrage aktivt til opførelsen af mere idræts- og friluftsskov i Danmark. Det er ikke kun til gavn for klima og natur, men i høj grad også for idræts- og friluftslivet.

Som forening er der flere måder, I kan bidrage på, men uanset hvordan I gør, tager I med jeres bidrag ansvar for jeres CO2-udledning, og I kan samtidig bruge det aktivt til at promovere jer som en klimabevidst forening.
Lad jer inspirere af eksemplerne herunder – og del gerne budskabet med jeres medlemmer.

Læs mere