DIF modtager 72 millioner kroner til beskæftigelsesindsats

Jonas på arbejde i Viborg FF.
DIF (Danmarks Idrætsforbund) er bevilliget et stort millionbeløb til en indsats, hvor idrætten skal være med til at hjælpe borgere godt på vej mod job eller uddannelse og samtidigt sikre mere arbejdskraft til danske virksomheder.
28. nov. 2024
DIF (Danmarks Idrætsforbund) er bevilliget et stort millionbeløb til en indsats, hvor idrætten skal være med til at hjælpe borgere godt på vej mod job eller uddannelse og samtidigt sikre mere arbejdskraft til danske virksomheder.

Jonas ved, hvad det vil sige at stå udenfor. Ikke at have et job eller en uddannelse og have svært ved at finde ud af, hvordan man kommer videre. Han blev en del af Startblokken i februar, hvor han tre gange om ugen er mødt op til idrætsaktiviteter, undervisning og fællesskab i fodboldklubben Viborg FF. Og nu har han faktisk fået job 18 timer om ugen i selv samme klub, da Viborg FF havde brug for hjælp på deres tøjlager.

”Jeg har haft stor glæde af strukturen i Startblokken, at få en stabil hverdag og at være sammen med rare mennesker. Og så har jeg kunne tage tingene roligt og i mit eget tempo. Det har betydet meget. Jeg har fået nogle værktøjer til at komme videre og fik så muligheden for at arbejde for Viborg FF. Det er en sjov og ny hverdag med nye mennesker og mange forskellige opgaver. Det trives jeg godt i,” siger Jonas.

Bag Startblokken står DIF og Grundfos Fonden. Initiativet blev lanceret i begyndelsen af 2024 målrettet unge ledige i alderen 18-29 år, der har særligt svært ved at finde vejen til beskæftigelse. Det er denne indsats, der nu har modtaget 72 millioner kroner fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse - herunder EU-støtte - så modellen blandt andet kan rulles bredt ud over hele landet og udbygges til at rumme andre aldersgrupper.

”Idrætten kan noget helt særligt, når det kommer til at skabe solide fællesskaber. Og det er vigtigt for alle mennesker at føle, at man er en del af noget, at man hører til. Vi tror på, at vi i et tæt samarbejde med kommuner og erhvervsliv kan være med til at skabe muligheder for de borgere, der har svært ved at skabe en meningsfuld hverdag,” udtaler næstformand Frans Hammer fra DIF.

National udbredelse

Selv om Startblokken i sin nuværende form ikke har levet længe, er succeserne til at tage og føle på. Og det er de positive erfaringer, der gør det meningsfuldt at udbrede indsatsen yderligere allerede nu.

Startblokken blev initieret og udviklet i et tæt samarbejde mellem Grundfos Fonden og DIF med målet om at udvikle et nationalt initiativ, og det begejstrer Grundfos Fonden, at en yderligere national skalering nu bliver mulig.

”Dette er en stor anerkendelse af det tværgående samarbejde mellem civilsamfundet, kommunerne, klubberne og erhvervslivet, der har til formål at inkludere flere i samfundets fællesskaber. Med Erhvervsfremmebestyrelsens investering muliggøres brobygningen af Startblokken til mere bæredygtig finansiering. Dette er ét skridt til at skalere Startblokkens tilgang og med et særligt fokus på, hvordan en virksom tilgang kan blive bæredygtig og forankre sig,” siger fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted fra Grundfos Fonden.


Gevinst hele vejen rundt

Danmark står over for en dobbelt udfordring på arbejdsmarkedet. På den ene side er der en stor gruppe borgere, der har svært ved at finde deres vej ind i job – og på den anden side står virksomheder, der mangler arbejdskraft.

I Startblokken arbejder man med at udvikle borgere og gøre dem klar til arbejdsmarkedet, og det sker blandt andet i samarbejde med de virksomheder, der er tilknyttet sportsklubberne i indsatsen.

”De professionelle klubber har et unikt setup med et stærkt forhold til erhvervslivet, som bliver sat i spil, når borgerne i Startblokken skal prøve sig selv af i forskellige typer af jobs. Sammen finder vi et match, vi tror på,” understreger Frans Hammer.

I kommunerne arbejder man for at hjælpe de omkring 150.000 borgere, der står uden for arbejdsmarkedet, i beskæftigelse. Det er en stor opgave, og spørger man beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, Jens-Kristian Lütken (V), er det fordi, der skal noget særligt til. Kommunen har selv været en del af Startblokken siden maj i år.

”Vi samarbejder med fodboldklubben F.C. København, der har et stærkt brand og en særlig tiltrækningskraft. Det repræsenterer noget, der er værdi i at identificere sig med, og det motiverer de unge. Lysten til at arbejde skal komme indefra, hvis man skal skabe varige forandringer hos den her gruppe af borgere,” siger han.


Et varigt fællesskab

En af grundtankerne bag Startblokken er, at fællesskab og idræt kan være med til at skabe et solidt udgangspunkt for trivsel hos en gruppe af borgere, der trænger til medvind og succesoplevelser for at kunne modnes og komme godt videre i livet.

Det fællesskab oplever man i Startblokken og tanken er, at det skal fortsætte på den anden side af forløbet – ude i landets mange lokale idrætsklubber.

”I Startblokken dyrker borgerne alle mulige former for idræt og sport – badminton, basket, bordtennis, padel, kajak og gokart, for bare at nævne et par stykker. Idéen er, at de efter forløbet i Startblokken, fortsætter deres aktiviteter som en del af foreningsdanmark,” siger Frans Hammer og fortæller, at man fra andre indsatser under DIF har set borgere tage skridtet videre og gået fra at deltage selv til også at stille op som frivillige og trænere.

Læs mere om Startblokken her.

Se pressemeddelelse fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse her.


FAKTA

Om Startblokken – Idræt Skaber Livsbaner

”Startblokken – Idrætten Skaber Livsbaner” er en beskæftigelses- og trivselsindsats, der skal hjælpe borgere ind i beskæftigelse og uddannelse. Indsatsen er forankret i professionelle sportsklubber.

I Startblokken forsøger vi at udvikle en model for samskabelse, der aktiverer flere kompetencer i samfundet på tværs af det offentlige og private i håbet om at gribe borgerne på en anderledes måde.

Bag Startblokken står en alliance med repræsentanter fra både kommuner, erhvervsliv, socialområdet og forskningsverdenen. Den brede alliance skal være med til at sikre og fremme en udvikling af bæredygtige løsninger i Startblokken.

Startblokkens indsats bygger på erfaringer fra andre indsatser i både Danmark og udlandet samt troen på, at vi rykker mest, når vi samarbejder på tværs af det offentlige, det private og civilsamfundet.

Hvad sker der med borgerne i Startblokken?

Med udgangspunkt i de særlige fællesskaber, som idrætten er kendt for at kunne skabe, samler Startblokken en gruppe borgere, der bliver visiteret af kommunen til et forløb i en lokal, professionel sportsklub.

For de unge borgere betyder det, at de bliver en del af et nyt fællesskab med andre ligesindede, hvor de blandt andet får mulighed for at afprøve deres færdigheder med småjobs i klubberne, dyrke forskellige former for idræt og modtage forskellige former for undervisning. Indsatsen skal gerne føre til ansættelser i de virksomheder, der er tilknyttet klubbernes erhvervsnetværk, eller klæde de unge på til uddannelse.

Der skal i den kommende tid udvikles meningsfulde forløb for de øvrige aldersgrupper i indsatsen.

Hvor er Startblokken i gang?

”Startblokken – Idrætten Skaber Livsbaner” er på nuværende tidspunkt aktiv som pilotprojekt i København, Lyngby, Viborg og Aalborg. Her har unge mellem 18 og 29 år siden begyndelsen af året kunnet deltage i forløb, og der er opsamlet læring.

I løbet af de kommende år vil Startblokken udvide sin model til at inkludere alle aldersgrupper og brede sig til en række nye byer.

Økonomi

Startblokken er støttet med 44,5 millioner kroner fra fire fonde:

  • Grundfos Fonden – 25 millioner kroner.
  • Bikubenfonden via Sportucation – 10 millioner kroner.
  • Det Obelske Familiefond – 6 millioner kroner.
  • Spar Nord Fonden – 4,4 millioner kroner.

Og nu med 72 millioner kroner fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse - herunder EU-støtte -over en projektperiode på tre år.

null
null