Dansk bryder er OL-udtaget på allersidste mandat

Turpal Bisultanov er klar til OL i Paris. Foto: Lars Møller
Danmarks Olympiske Komité har udtaget den stærke bryder Turpal Bisultanov til det danske OL-hold.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Jakob Draminsky
9. jul 2024
Danmarks Olympiske Komité har udtaget den stærke bryder Turpal Bisultanov til det danske OL-hold.

Fælles pressemeddelelse fra DIF og Team Danmark:

Danmark får igen en bryder med til OL. Det står klart efter, at 22-årige Turpal Bisultanov har fået tildelt en såkaldt reallokeret plads af det internationale brydeforbund.

OL-drømmen så ellers ud til at briste for den danske bryder, da en skulderskade først forhindrede ham i at deltage ved VM i 2023, og han siden måtte se sig slået i den afgørende kamp ved det sidste OL-kvalifikationsstævne i maj. Men nu har den tidligere europamester og VM-sølvvinder altså fået tildelt en OL-plads, fordi der er indløbet et afbud, og Bisultanov var førstereserve på ranglisten. På den baggrund har DIF, der er Danmarks Olympiske Komité, udtaget ham til OL, der begynder 26. juli i Paris.

Turpal Bisultanov har hele tiden kendt sin situation som førstereserve og har dermed holdt formen ved lige i tilfælde af, at han skulle pakke OL-kufferten i sidste sekund.

"Jeg fik bare tårer i øjnene, da jeg fik opkaldet om, at jeg havde fået pladsen. Jeg har drømt om at bryde for Danmark til OL, siden jeg var helt lille, og jeg troede, at muligheden var gået i vasken. De sidste to år har været en rutsjebanetur. Først med at få mit danske pas, så blev jeg skadet og skulle opereres, og så kæmpede jeg for at nå at kvalificere mig. Jeg er dybt taknemmelig over, at jeg nu får muligheden. Det er stort for både mig og min familie, og jeg er stolt over at få lov at repræsentere Danmark. Forberedelserne har selvfølgelig ikke været optimale, men jeg har heldigvis holdt mig i gang, og måske ser mine modstandere mig lidt som en underdog. Vi får se. Jeg glæder mig," siger Turpal Bisultanov.

Team Danmarks sportsdirektør, Lars Balle Christensen, glæder sig meget over, at Turpal Bisultanov alligevel bliver en del af det danske OL-hold og ser frem til at følge ham til legene i Paris.

”Det er yderst fortjent, at Turpal kommer med til OL, selvom kvalifikationen ikke lykkedes i første omgang. Han har ved flere lejligheder vist, at han hører til i verdenseliten. Han har, på trods af at han kun er 22 år, allerede vundet både EM-guld og VM-sølv, og havde det ikke været for en uheldig skulderskade er jeg sikker på, at han for længst havde kvalificeret sig til OL. Derfor er det også en meget glædelig nyhed, at vi alligevel får Turpal med på det danske OL-hold i Paris. Han har ikke så lang tid til at pudse formen af, men han har alt at vinde,” siger Lars Balle Christensen, der er sportsdirektør i Team Danmark.

Også hos DIF glæder man sig over at få den stærke bryder med på det danske OL-hold.

”Det er en fantastisk nyhed, at vi kan føje Turpal til det danske OL-hold. Han har arbejdet stenhårdt for at få lov til at repræsentere Danmark ved OL, og det var en kæmpe skuffelse for ham selv, da det ikke lykkedes ham at vinde OL-kvalifikationsstævnet i maj. Nu får Turpal alligevel muligheden, og han har i den grad fortjent at kæmpe ved OL med Dannebrog på trikoten, siger Søren Simonsen, der er DIF’s Chef de Mission for det danske OL-hold i Paris. Han fortsætter:

”Selvom Turpal går ind på brydermåtten som underdog på grund af sin tidligere skulderskade og sin sene OL-udtagelse, så viser hans bryder-CV, at han kan vinde over alle de bedste, når han rammer dagen.”

Turpal Bisultanov er født i Tjetjenien og kom til Danmark som barn. Han blev i august dansk statsborger og kunne dermed forfølge sin store drøm om at repræsentere Danmark ved OL.

Læs meget mere om OL og det danske OL-hold på www.ol.dk og følg med på ’Danmark til OL’ på Facebook og Instagram. 

Fakta: Turpal Bisultanov

Født: 14. oktober 2001 (22 år)

Sportsgren: Brydning, Græsk-romersk, 87 kg

Klub: Herning Brydeklub

Bedste resultater: EM-guld 2022, VM-sølv 2022
OL-debutant.

Yderligere kommentarer:

Turpal Bisultanov via Thor Hyllegaard Pedersen, sportschef, Danmarks Brydeforbund: 20466740, th@brydning.dk   

Søren Simonsen, OL-Chef de Mission, DIF: 29420443, sos@dif.dk

Lars Balle Christensen, sportsdirektør, Team Danmark: 25145640, lbch@teamdanmark.dk