Bevæg dig for livet

Mens andre holder idrætsfri i sommerferien, snører Frederiksbergs ældre gummiskoene

Et nyt tiltag fra Frederiksberg Idræt og Bevæg dig for livet giver ældre mulighed for at dyrke idræt i sommermånederne, når traditionelle idrætstilbud holder ferielukket.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Rikke Hemmingsen
28. jun 2024
Et nyt tiltag fra Frederiksberg Idræt og Bevæg dig for livet giver ældre mulighed for at dyrke idræt i sommermånederne, når traditionelle idrætstilbud holder ferielukket.

Kim Larsens ’Jutlandia’ flyder fra den gamle ghettoblaster i den ene ende af den lille sal i Kedelhallen på Frederiksberg og blander sig med instruktørens opmuntrende stemme:

”Kom så, Jan, stræk armene. Der kommer mere. Vi skal have sved på panden. Det er sundt.”

De otte deltagere på gymnastikholdet løber lidt hurtigere. For fire uger siden kendte de fleste af dem ikke hinanden, men det har et nyt tiltag lavet om på.

”Kom så, Jan, stræk armene. Der kommer mere. Vi skal have sved på panden. Det er sundt.” Inge-Lise Eriksen, sommergymnastiktræner

Med midler fra blandt andet Bevæg Dig For Livet har Frederiksberg Idræt (FIU) nemlig fået mulighed for at tilbyde sommertræning for de ældre borgere fra kommunens senioridrætsforeninger. På den måde kan de bevæge sig i fællesskab i sommerferien, når mange af de andre idræts- og motionstilbud holder ferielukket. Et initiativ de ældre har taget godt imod: 

”Jeg har lavet gymnastik i 30 år, og det er dejligt, at jeg ikke behøver stoppe om sommeren. Man kan nemlig godt mærke det, når man så skal i gang igen efter en pause,” forklarer en af holdets deltagere, da hun og resten af holdet samles i en rundkreds.

Ved siden af hende står 78-årige Bente Biering. Hun er formand for KSG, som er en af de foreninger, der er med i senioridrætsnetværket. Det netværk, hvor ideen om sommertræning på tværs af foreningerne blev født.

”Det er smaddervigtigt, at Frederiksberg har fokus på os over 60 år. Jeg tror, at pengene er givet godt ud. Hvis man som ældre skal være selvkørende og bo i eget hjem i lang tid, skal man holde sig i gang. Det tror jeg, er en del af hemmeligheden,” siger hun og svinger med hoften i takt til musikken.

Ikke langt fra tanke til handling

Tilbage i april måned samlede FIU kommunens senioridrætsforeninger til et fælles møde. Her stod det klart, at flere foreninger ønskede at holde liv i de aktive fællesskaber hele året. Også om sommeren, hvor mange traditionelle tilbud holder ferielukket.

Et ønske som også Frederiksberg Kommunes sundhedscenter havde. Hver sommer oplever de nemlig, at de ikke kan sende deres afsluttede patienter videre til tilbud, der kan supplere genoptræningen. Alt går i stå. Også de berørte borgeres bedring. Der var med andre ord behov for idrætstilbud, hvor særligt de ældre borgere kunne genoptræne og være en del af et aktivt fællesskab.

”Vi ved, at de her seniormotionshold er meget mere end blot motion – man holder øje med hinanden og får hurtigt et fællesskab, hvor man taler sammen. Så de ældre borgere får både rørt sig og brugt kroppen, men den mentale sundhed er også vigtig at huske. Derfor er det godt at vi med Bevæg dig for livet kan hjælpe foreningerne med også at lave idrætstilbud til de ældre om sommeren.” Michael Vindfeldt, borgmester i Frederiksberg kommune.

På det store fælles møde i april blev det tydeligt, at der var et stort ønske om netop sommertræning fra senioridrætsforeningerne. Men med kun halvanden måned til sommeren, var tiden knap. Med afsæt i udviklingsmidler fra ”Bevæg Dig For Livet – Frederiksberg” og penge fra FIU blev der derfor rykket hurtigt, og den 1. juni var der oprettet ikke mindre end fire hold, der tilbød idræt i sommermånederne for kommunens borgere over 60 år.

”FIU lagde også selv penge i puljen og har brugt en masse tid og kræfter på at få initiativet til at lykkes, men vi kunne ikke have gjort det uden midlerne og opbakningen fra Bevæg Dig For Livet. Med dem i ryggen kan vi gå efter ideerne, når der er momentum og behov, som det var tilfældet her. Det virker,” siger Karina Ildor Jacobsgaard, der FIU’s idrætskonsulent.

Instruktøren er 81 år gammel

”Jeg skal hilse fra Berit – hun kunne desværre ikke komme i dag,” siger gymnastikinstruktøren, Inge-Lise Eriksen, mens hun med armene over hovedet står på et ben og langsomt svinger det andet ben foran sig i cirkler, der ville få enhver yngre skiinstruktør til at klappe anerkendende med skistavene.

”Det er vigtigt at træne balancen. Ældre mennesker falder og slår sig. Det skal de ikke. Så derfor træner vi det her,” forklarer hun, mens holdet nikker samstemmende og svinger med skiftevis venstre og højre ben.

Inge-Lise Eriksen er holdets træner. Hun er 81 år gammel og aktiv i KSG på Frederiksberg. Faktisk kan hun ikke huske, hvornår hun ikke har været aktiv. Trods slidgigt i begge hænder og et haleben, der driller lidt, leder hun rutineret de fremmødte sommermotionister videre til træningens næste punkt.

”Så skal I ned på måtterne.” Inge-Lise Eriksen, gymnastikinstruktør

De vigende hårgrænser er efterhånden blanke af sved hos herrerne på holdet og en kvindelig gymnast tørrer en svedperle væk, som har fundet vej fra det gråstænkte hår til de fine linjer ved øjnene. Hun lægger sig ned på måtten i det tempo, slidgigten i knæene tillader.

”Hold den i 50 sekunder. Ja det er godt,” hepper Inge-Lise Eriksen opmuntrende, mens hun liggende på yogamåtten hæver sig på sine underarme og strækker sig i en perfekt planke.

1000 flere idrætsaktive borgere over 60 år

Frederiksberg Kommune har siden 2017 været en af knap 20 såkaldte visionskommuner, der har arbejdet målrettet med idrætsvisionen Bevæg dig for livet, som DIF og DGI står bag med støtte fra Nordea-fonden og TrygFonden. Det handler kort og godt om at gøre Danmark til verdens mest idrætsaktive nation.

Med de stærke partnere i ryggen har kommunerne hver især haft særlige fokusområder, og på Frederiksberg har det blandt andet været at skabe tilbud for seniorerne.  To nye senioridrætsforeninger er dukket op og flere underafdelinger er etableret i eksisterende foreninger med særligt fokus på målgruppen. Tilsammen tilbyder de nu alt fra bordtennis, floorball og boldspil til cirkeltræning, gymnastik og gåture.

68-årige Susan Kahraman er en del af foreningen ”Bevæg Dig 60+”, som er en af de foreninger, der er opstået med udgangspunkt i ’Bevæg dig for livet – Frederiksberg’ og som var med til at føde ideen om sommertræningsfællesskaber for de ældre. Der er i dag omkring 100 medlemmer, men da der er lukket i sommermånederne, er hun nu med på sommeryogaholdet 60+:

”Jeg har ferie hele året: Juleferie, påskeferie, sommerferie, efterårsferie, pinseferie – og de dage jeg ikke har ferie, kan jeg holde fri. Derfor er det så skønt, at der næsten altid er tilbud om yoga. Så jeg kan træne, når det passer mig og holde min form ved lige, selvom andre steder lukker ned for sommeren.” Susan Kahraman, yogaudøver på sommerholdet

Hun er ikke alene med sit ønske om bevægelse: Frederiksberg Kommune har de seneste år haft et øget fokus på blandt andet målgruppen +60. Med succes. Der er kommet cirka 1.000 flere aktive seniorer i idrætsforeningerne siden Frederiksberg startede som visionskommune i 2017.

”Vi er glade for, at FIU og Senioridrætsforeningerne byder sig til og udvikler aktiviteter, der får endnu flere med. Det er afgørende for, at vi lykkes som visionskommune under Bevæg Dig For Livet og allerede nu har nået vores mål for 2024 om 400 flere aktive seniorer. Det lover godt for, at vi kan nå endnu længere sammen i de næste år i partnerskabet,” siger Borgmester Michael Vindfeldt.

Ferie for nogen – floorball for andre

”Har I fået varmen?” spørger Inge-Lise Eriksen ud i hallen.

”Min frisure er helt ødelagt,” griner en skaldet mand med sved på panden.

”Du har da ellers haft papillotterne i i dag, kan jeg se,” smiler en kvinde kækt. Et stort smil breder sig i ansigtet under den skaldede isse; ”Ja, kan du se det?!,” griner manden højt.

Næste onsdag begynder et nyt hold. Gymnastiktræner Inge-Lise Eriksen skal på sommerferie, men overlader stafetten til den to år yngre Bente Biering, som altså går fra at være deltager til at være træner.

”Jeg er med til at holde gang i noget, som jeg synes er vigtigt. Jeg giver noget videre og får samtidig også rørt mig selv. Det er da skønt,” siger hun, mens holdet går i gang med udstrækningen.

I juli måned er der ikke yoga på programmet, så Susan Kahraman - der elsker yoga så højt, at der på hendes t-shirt står skrevet ’ Get a life. Do Yoga’ - skal finde på noget andet for at holde sig i gang i de varme måneder.

”Jeg har savnet at kunne træne om sommeren alle de andre år. Det er svært at få gjort alene derhjemme, så sommeryogaen er et fantastisk initiativ. Måske jeg skal prøve en af de andre sportsgrene, der udbydes nu,” siger hun eftertænksomt, mens hun forsøger at finde ud af, hvad pickleball indebærer.

”Det sociale samvær vægter jeg nemlig også højt,” indrømmer hun.

Floorball, pickleball og gymnastik udbydes onsdag formiddage i juli i Mariendalshallen på Frederiksberg. Håbet er, at udøverne på de tre hold kan mødes i hallens cafeteria efter træning og finde sammen i nye fællesskaber på tværs af idrætsgrene.

Vi ses på onsdag

Gymnasterne er ved at pakke sammen i den lille sal.

”Kommer I andre til det nye hold på onsdag?,” spørger den skaldede herre uden papillotter i en håbefuld tone, mens han strækker sit venstre baglår ud. Flere stemmer i med et rungende ja, og smilet breder sig på mandens læber.

”Jeg kommer også”, siger den anden mandlige deltager. Den første kaster begejstret armene over hovedet som en dreng på en legeplads, der får selskab af sin bedste kammerat og udbryder ”Jaaah”.

Et nyt idrætsfællesskab er skabt.

Frederiksberg Kommune og Bevæg dig for Livet

Frederiksberg Kommune indgik i 2023 en ny aftale med Bevæg Dig For Livet- Heri var et midtvejsmål for 2024 at øge antallet af foreningsmedlemmer over 60 år i idrætsforeningerne på Frederiksberg fra 2.032 i 2021 til 2.400. Det mål er nået med 2.626 medlemmer over 60 år i idrætsforeningerne, da tallet blev gjort op i april i år.

Målene for resten af aftaleperioden 2025-2027 formuleres til efteråret.

Flere nyheder