Verdensmester i cykling er udtaget til de Paralympiske Lege

Emma Lund vinder VM guld i 2023 og er nu klar til PL for første gang
Emma Lund, der sidste sommer kørte sig til VM-guld i linjeløb på landevej, bliver en del af det danske hold til PL i Paris.
10. apr 2024
Emma Lund, der sidste sommer kørte sig til VM-guld i linjeløb på landevej, bliver en del af det danske hold til PL i Paris.

Det er gået rigtig stærkt for Emma Lund, der sidste år vandt VM-guld og -bronze, startede 2024 med at vinde Kulturministerens Parasportspris 2023 og netop er hædret med Danmarks største handicappris, Helene Elsass Prisen på 150.000 kr. Nu er hun klar til at jagte den ultimative sportslige triumf – en paralympisk guldmedalje i Paris til sommer.

"Det er for vildt! Jeg vil træne og træne og gøre mit allerbedste for at stå på podiet i Paris," siger Emma Lund.

Efter VM-triumfen i Glasgow sidste sommer har Emma Lund døjet med en skade i ryggen, men hun er på vej tilbage til fuld styrke. Med PL-udtagelsen på plads får hun mulighed for at sætte fuld fokus på den paralympiske styrkeprøve og bruge forårssæsonen som ren optakt. Ifølge Michael Møllgaard Nielsen, der er sportschef i Parasport Danmark, kan det blive en stor fordel.

"Emma har haft et fantastisk flot år, og der er forståeligt nok stor interesse for hende både i og uden for konkurrence. Nu kan hun fokusere fuldstændig på at jagte et stort resultat i Paris," siger Michael Møllgaard Nielsen.

Han spår Emma Lund gode chancer på PL-ruten i byernes by.

"Vi kunne ikke have drømt om en bedre rute for Emma. Den er hurtig og hård med to lange bakker, hvor hun kan sætte sig rigtig godt igennem, og så er den ikke særlig teknisk. Hvis hun rammer topformen, ser det rigtig spændende ud", siger sportschefen.

Emma Lund er den første debutant, der bliver udtaget til PL i Paris, og DIF’s chef de mission for PL-holdet Nicklas Bjaaland glæder sig over at få hende med på holdet.

"Emma Lund har gjort kometkarriere i parasporten, hvor hun på kort tid har opnået enormt flotte resultater og kan kalde sig verdensmester i sin klasse. Selvom hun ikke har mange års erfaring at trække på i Paris, er jeg sikker på, at hun i sin landstræner og det øvrige team vil have et meget stærkt set-up omkring sig. Personligt glæder jeg mig til at have Emma med i delegationen, hvor jeg er sikker på, hun vil sprede god stemning med sit smittende humør", siger Nicklas Bjaaland.

Forud for de Paralympiske Lege, der starter den 28. august, skal Emma Lund i maj køre to World Cup-løb i Belgien og Italien, inden hun deltager ved DM-ugen i Herning i juni.

Fakta om Emma Lund
Sportsgren: Cykling (landevej)
Klassifikation: T2 (Trike – racercykel med to baghjul)
Alder: 26 år Handicap: CP (Cerebral Parese)
By: Hellerup
Klub: Roskilde Cykle Ring
Udvalgte resultater: Verdensmester i linjeløb i 2023, VM-bronze på enkeltstart i 2023, VM-bronze i linjeløb i 2022
Udmærkelser: Modtager af Kulturministerens Parasportspris 2023, modtager af Helene Elsass Prisen 2024
Tidligere PL-deltagelser: Debutant

Fakta om de Paralympiske Lege
PL i Paris indledes den 28. august 2024 med åbningsceremonien på Champs-Élysées og afsluttes 12 dage senere den 8. september. Der forventes deltagelse af 4.400 para-atleter fra 184 paralympiske komitéer, der skal konkurrere om 549 medaljesæt i 23 sportsgrene.

Den danske PL-trup forventes at tælle ca. 30 atleter i 10 sportsgrene. Tidligere i år er Lisa Kjær i taekwondo og Daniel Wagner i atletik blevet udtaget til PL i Paris.

Læs mere om det danske hold på hjemmesiden paralympiskelege.dk og sociale medier @danmarktilpl

DIF har det operationelle ansvar for de danske atleters deltagelse ved de Paralympiske Lege. Opgaven varetages i et tæt samarbejde mellem DIF, Team Danmark og Parasport Danmark. Parasport Danmark er som national paralympisk komité ansvarlig for at kvalificere og udtage det danske PL-hold.