Rapportens formål var at afdække forekomsten af symptomer på spiseforstyrrelser blandt eliteatleter og subeliteatleter efter en offentlig debat, der opstod i kølvandet på, at DR Sporten i 2019 dokumenterede problemer med mistrivsel og spiseforstyrrelser i toppen af dansk svømning.
Rapportens konklusioner var nedslående: 17,5 pct. af danske eliteatleter udviste symptomer på spiseforstyrrelse – fra milde symptomer som optagethed af sund mad og utilfredshed med kroppen til svære symptomer som opkastninger og forstyrret kropsopfattelse. Forskerne, der kom fra Syddansk Universitet og Linnéuniversitetet i Sverige, konkluderede ydermere, at 4,6 pct. af de adspurgte atleter rapporterer en diagnosticeret spiseforstyrrelse.
I 2022 kom anden delrapport, der viste, at 31 pct. af de adspurgte subeliteatleter udviste symptomer på spiseforstyrrelser.
I rapporten blev atleterne bedt om at komme med deres idéer til, hvad der kan forebygge og afhjælpe spiseforstyrrelser i sport på højt niveau. Samtale var et fokusområde. Derved tydeliggjorde rapporten vigtigheden af, at den svære samtale om begyndende spiseforstyrrelser skal være legitim at tage. At den er et udtryk for omsorg.
Med det udgangspunkt og med eksperters rådgivning har vi det seneste år tilknyttet et større netværk af eksperter og behandlere i hele landet, som kan hjælpe med udredning, behandling ved psykologer, samtaleforløb ved diætister, workshops om spiseforstyrrelser, forebyggelse m.m.
Dagen efter ringede telefonen igen. Det var den samme træner. Hun lød lettet. Hun havde talt med atleten. Det gik godt. Faktisk var det ikke kun træneren, men også atleten, der var lettet. Nu var der et sted at søge hjælp og et netværk at støtte sig til.
»Jeg kunne ikke have gjort det uden dig,« sagde træneren.
Sandheden er, at jeg ikke kunne have gjort det uden hende. At jeg, DIF og Team Danmark ikke kan gøre det uden hjælp fra det kæmpe netværk af opmærksomme trænere, forældre og atleter, som vi taler med.
Mit håb er, at vi med råd og vejledning kan sikre, at de omsorgsfulde samtaler bliver knap så svære og til gengæld langt flere. At trænerne ved, at de ikke behøver at stå alene. Med de knap 170 trænere, der var samlet i Idrættens Hus den 12. marts, kommer vi endnu et skridt på vejen.