DIF bifalder IOC-udmelding om Rusland

IOC kritiserer i kraftige vendinger Rusland for at politisere idrætten. DIF bakker op om udmeldingen.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Hans Natorp
19. mar 2024
IOC kritiserer i kraftige vendinger Rusland for at politisere idrætten. DIF bakker op om udmeldingen.

Den internationale olympiske komité (IOC) udsendte tirsdag en sønderlemmende kritik af Rusland, som blive beskyldt for at politisere idrætten. Et af kritikpunkterne er, at Rusland vil afvikle ’Friendship Games’ i Rusland senere i år. Et politisk motiveret mulitsportsevent arrangeret og finansieret af den russiske regering. I øjeblikket bliver regeringer og atleter rundt om i verden forsøgt overtalt til at deltage.

”Det gør den bagvedliggende politiske motivation endnu mere tydelig, at russerne går uden om sportsorganisationerne. Dette er en klar overtrædelse af det olympiske charter og i modstrid med adskillige FN-resolutioner. Det er et kynisk forsøg fra Ruslands side på at politisere sporten”, lyder det i udtalelsen fra IOC.

IOC frygter, at atleter bliver tvunget af deres regeringer til at deltage i Friendship Games og dermed bliver brugt i politisk propaganda. Desuden minder IOC også om Ruslands historik i forhold til doping.

”Den russiske regering har vist total foragt for de globale antidopingregler og sportens integritet. Det er den samme regering, der var involveret i det systematiske dopingprogram ved vinter-OL i Sochi i 2014 og den efterfølgende manipulation af data,” lyder den bastante udmelding fra IOC.

Opbakning fra DIF

DIF’s formand, Hans Natorp, har siden krigsudbruddet i Ukraine for godt to år siden været meget vokal med holdningen om, at Rusland ikke burde få lov til at deltage i international idræt. Han bifalder den kontante udmelding fra IOC.

”Det er klar tale fra IOC’s side, og det vil jeg gerne anerkende. IOC rummer over 200 vidt forskellige lande og er derfor normalt meget diplomatisk, men denne gang smider IOC virkelig handskerne,” siger Hans Natorp.

DIF-formanden har den grundlæggende holdning, at en af styrkerne ved sport og især de olympiske lege er, at atleter fra hele verden kan mødes på tværs af politiske og kulturelle forskelle. Men han har samtidig været fortaler for, at Rusland ikke skulle have lov til at deltage ved fx OL i Paris.

”Min holdning er, at lige netop i forhold til Rusland kan man ikke adskille sport fra politik. Den russiske regering bruger sporten og landets atleter i et politisk spil. Det er præcis det, som IOC nu i meget klare vendinger giver udryk for.”

Den russiske olympiske komité er udelukket fra OL i Paris. Russiske atleter kan dog deltage som neutrale atleter. I denne uge afholder IOC møder i Schweiz. Her ventes IOC at beslutte vilkårene for disse atleter. Blandt andet om de må være med til åbningsceremonien.