Nytårsforsæt

Tre gode råd: Sådan kommer du i mål med dit aktive nytårsforsæt

Foto: Jan Hauerslev
Når danskerne lægger planer for det kommende år, er en mere aktiv livsstil blandt de mest populære valg. Men det er ikke alle, der kommer i mål. Bevæg dig for livets projektleder giver her konkrete råd til, hvordan du undgår at stå med samme nytårsforsæt næste år.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Jonas Hjortdal
3. jan 2024
Når danskerne lægger planer for det kommende år, er en mere aktiv livsstil blandt de mest populære valg. Men det er ikke alle, der kommer i mål. Bevæg dig for livets projektleder giver her konkrete råd til, hvordan du undgår at stå med samme nytårsforsæt næste år.

Nytåret markerer starten på et nyt år, og rigtig mange danskere ser det også som en mulighed for at starte en ny og sundere livsstil.

Ét af de hyppigste nytårsforsætter er målet om at dyrke mere motion. Men som med mange andre forsæt, kan der godt være et stykke vej fra tanke til handling.

”Rigtig mange danskere vil gerne være mere aktive. Når det alligevel ikke altid lykkes, så skyldes det et mix af flere forskellige ting. Hvis man virkelig ønsker at omlægge sin livsstil, så er det ikke nok at tænke det, når man springer ind i det nye år. Det kræver en plan, så man giver sig selv de bedste forudsætninger for at lykkes,” siger Pernille Steen, der længe har arbejdet med adfærdsdesign som projektleder i Bevæg dig for livet-samarbejdet mellem DGI og Danmarks Idrætsforbund (DIF).

Vær ærlig over for dig selv
I Bevæg dig for livet arbejder de to store idrætsorganisationer på at gøre det så nemt som muligt at komme i gang med et nyt motions- eller idrætstilbud. Samtidig peger projektleder Pernille Steen på, at det er vigtigt at sætte realistiske målsætninger:

”Det er let at være meget optimistisk, når der sættes mål for vores fremtidige jeg. Men når så hverdagen rammer med job, familieliv, indkøb, madlavning og sociale aktiviteter, så virker sofaen lige pludselig mere tillokkende end løbeskoene. Og hvis først man kommer ’bagud’ i forhold til planen, så bliver det en skuffelse. Derfor er det vigtigt at sætte sig overkommelige mål og glæde sig over det, man får gjort. Hvert skridt tæller,” siger hun.

Pernille Steen fremhæver også det sociale element som afgørende for at lykkes med at komme godt i gang. Hvad end man er til boldspil, styrketræning eller individuel motion, så forpligter det mere, hvis du er aktiv sammen med andre, der forventer, at du møder op.

Find inspiration til dit aktive nytårsforsæt her.

Tre gode råd til at få succes med nytårsforsættet:

  • Sæt realistiske mål. Man går ikke fra at sidde i sofaen og direkte til at løbe en maraton. Start med at sætte meget overskuelige og overkommelige mål, så sandsynligheden for at lykkes er stor. Urealistiske målsætninger virker demotiverende.
  • Skab gode vaner. Vi lykkes markant bedre, hvis vi sætter vores motion i system. Derfor kan det være godt at have én eller flere faste dage om ugen, der er sat af til træning. Så kan kæresten stå for madlavning eller putning af børn. Det kan også være en god idé at bygge ovenpå eksisterende vaner, så man for eksempel kan lægge en løbetur ind, mens børnene er til idræt.
  • Forpligt dig overfor andre. Det kan være svært at komme ud ad døren efter en lang dag. Det er noget lettere, hvis der står nogen og venter i den anden. Samtidig kan det sociale fællesskab i et træningsfællesskab eller en fast makker tilføje en ekstra dimension, der gør selve motionen mere overkommelig.

OM BEVÆG DIG FOR LIVET
Danmark skal være verdens mest idrætsaktive nation. Sådan lyder den ambitiøse vision, som Danmarks Idrætsforbund og DGI arbejder for at indfri med støtte fra TrygFonden og Nordea-fonden fra 2015-2025. Bevæg dig for livet er den største partnerskabsaftale i dansk idræts historie, og siden startskuddet er der blandt andet udviklet nye idrætskoncepter, tilbudt rådgivning, udført kampagner og gennemført events som Royal Run. Derudover er der indgået forpligtende samarbejdsaftaler med en lang række kommuner.

Flere nyheder