Olesens opfordring: Dans med i syv dage

FOTO: Jeppe Svendsen
En ny kampagne fra ’Bevæg dig for livet’ skal inspirere til mere og anderledes hverdagsmotion gennem dans. For det batter, viser undersøgelse.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Morten Bolvinkel
2. nov 2023
En ny kampagne fra ’Bevæg dig for livet’ skal inspirere til mere og anderledes hverdagsmotion gennem dans. For det batter, viser undersøgelse.

Hvor lidt, hvor meget og hvor ofte? Hvad skal der egentlig til for at opnå en positiv effekt af den motion og bevægelse, man kan få ind i hverdagen? 

Et af hovedbudskaberne fra Bevæg dig for livet er, at lidt er bedre end ingenting. For aktiviteter som gåture, rengøring og havearbejde har også positive sundhedsmæssige effekter - især hvis pulsen kommer lidt op undervejs. 

Karsten Elmose-Østerlund er lektor ved Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitet. Han er en af forskerne bag en stor undersøgelse, som blandt andet konkluderer, at hverdagsmotion bidrager til øget selvvurderet helbred.

”Vores undersøgelse viser, at hverdagsaktiviteter som havearbejde, gåture, cykelture og dans hænger positivt sammen med danskernes selvvurderede helbred – både fysisk og mentalt,” fortæller Karsten Elmose-Østerlund.

Dans kan noget særligt
Med mantraet ’Alt Tæller’ har Bevæg dig for livet i årevis sat fokus på at snige mere bevægelse ind i hverdagen. Og på værdien af alt fra trappegang og simple øvelser i hjemmet til havearbejde, gåture og meget andet. 

"Det er en legende tilgang til bevægelse, og man glemmer nogle gange helt, hvor meget man faktisk bevæger sig." Michael Olesen, professionel danser

Nu skal en ny online kampagne over syv dage inspirere til mere hverdagsmotion via dans med den professionelle danser Michael Olesen i front:

”Det bliver supersjovt. Jeg kommer til at vise nogle dansetrin, som alle kan være med på og forhåbentlig får et smil på læben af at udføre. Så jeg håber, at rigtig mange vil se videoerne og danse med hjemme i stuerne alle syv dage,” siger danseren, som blandt andet har deltaget i flere sæsoner af tv-programmet Vild med dans, og fortsætter:  

”Dans handler om musik, rytmer og glæde. Der er en legende tilgang til bevægelse, og man glemmer nogle gange helt, hvor meget man faktisk bevæger sig, når man danser, siger Michael Olesen. 

Lidt motion er godt – mere motion er bedre
Det er med andre ord en rigtig god idé at gøre plads til nogle dansetrin i løbet af ugen. Dans kan nemlig være et rigtig godt supplement til hverdagsmotionen, men man kan med fordel tænke flere forskellige aktiviteter ind i hverdagen:

”I undersøgelsen kunne vi konkludere, at der er højere selvvurderet helbred des oftere, man laver hverdagsmotion. Og det gælder også des flere forskellige aktivitetsformer, man lykkes med at få ind i sin hverdag,” siger Karsten Elmose-Østergaard.

Karsten Elmose-Østerlund refererer til undersøgelsen ’Danmark i Bevægelse’, som bygger på en omfattende spørgeskemaundersøgelse fra 2020 med besvarelser fra 163.000 voksne danskere over 15 år.

FAKTA:

•    Syv-dages udfordringen kører fra den 6. til 12. november.

•    Udfordringen findes på Alt Tællers Facebook-side: https://www.facebook.com/Alttaeller 

•    ’Alt Tæller’-kampagnen er en del af idrætsvisionen Bevæg dig for livet.

•    Motion forebygger en lang række sygdomme. Flere undersøgelser viser desuden, at der er en tæt sammenhæng mellem trivsel og motion.   

OM BEVÆG DIG FOR LIVET

Danmark skal være verdens mest aktive nation i 2025. Det er målsætningen for den største partnerskabsaftale i dansk idræts historie - en aftale, der går under navnet ’Bevæg dig for Livet’ og har som mål at sætte Danmark i bevægelse. Nordea-fonden og TrygFonden indgår i et tæt partnerskab med DIF og DGI om at realisere visionen.