Frivillighed

Foreninger får nemmere og billigere adgang til bankkonto

Erhvervsminister Morten Bødskov og Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har taget initiativ til en basal betalingskonto for foreninger, der skal sænke gebyrer for oprettelse og skabe hurtigere processer. DIF-formand Hans Natorp roser initiativet og vil følge implementeringen tæt.
29. nov 2023
Erhvervsminister Morten Bødskov og Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har taget initiativ til en basal betalingskonto for foreninger, der skal sænke gebyrer for oprettelse og skabe hurtigere processer. DIF-formand Hans Natorp roser initiativet og vil følge implementeringen tæt.

Det skal være nemmere at være frivillig i Danmark. Derfor lægger regeringen nu op til at fjerne nogle af de benspænd, som blandt andre idrætsforeninger møder i nogle banker.

Erhvervsminister Morten Bødskov og Kulturminister Jakob Engel-Schmidt lancerede i går et initiativ, der blandt andet sætter en 10-dages frist for bankerne til at behandle oprettelsen af en basal betalingskonto og opfordrer bankerne til at sænke gebyrerne.

”De frivillige foreningsaktive burde blive mødt med smil, ros og anerkendelse i hele samfundet, men alt for mange oplever i stedet bøvl, bureaukrati og tårnhøje gebyrer med potentiale til at slå enhver god idé ihjel. Nu giver vi foreningerne adgang til en betalingskonto, der gerne skal gøre det lettere at tage ansvar som frivillig kasserer. Jeg forventer også, at bankerne skruer ned for gebyrerne over for foreningerne. Nu bliver det et krav, at kontoen skal tilbydes til en rimelig pris. Det satser jeg på, at bankerne forstår,” siger Jakob Engel-Schmidt i en pressemeddelelse i forbindelse med lanceringen.

”Et vigtigt skridt”
Danmarks Idrætsforbund har siden regeringens tilblivelse deltaget i en arbejdsgruppe, der netop skal fjerne bureaukratiske benspænd for idrætsforeningerne.

Derfor vækker det da også glæde, at de to ministre viser vilje til at tage et opgør med unødvendigt bankbureaukrati. 

”Det er et vigtigt skridt i retning af at sætte de frivillige kræfter i foreningerne fri. Særligt for små foreninger kan det være en svær opgave at komme igennem hos bankerne. Vi glæder os til at følge implementeringen og håber, at det kan frigive både tid og resurser, der i stedet kan bruges på aktiviteter til gavn for medlemmerne,” siger Hans Natorp, formand i DIF.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har længe talt om at fjerne bureaukratiske benspænd for de frivillige. Læs for eksempel vores store interview i Idrætsliv her.

Det ved vi om initiativet:

 

  • Formålet er at give erhvervsdrivende og foreninger mulighed for at indsætte modtagne betalinger, lette administrationen og få adgang til en Nemkonto.
  • Banker skal hurtigst muligt og inden for 10 dage behandle anmodningen om at oprette en basal betalingskonto, når den er fuldt oplyst.
  • Banker kan fortsat afvise at oprette, for eksempel ved mistanke om hvidvask. Der skal dog oprettes en klagemulighed for foreninger til at efterprøve beslutningen.
  • Initiativet skal nu omsættes til konkret regulering.

Flere nyheder