Fælles nordisk udtalelse

De nordiske olympiske og paralympiske komitéer samt de nordiske nationale idrætsforbund gentager deres modstand mod at lukke russiske atleter ind i varmen.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Lars Hestbech
4. sep 2023
De nordiske olympiske og paralympiske komitéer samt de nordiske nationale idrætsforbund gentager deres modstand mod at lukke russiske atleter ind i varmen.

De nordiske olympiske og paralympiske komitéer samt de nationale idrætsforbund i Norden har været samlet til nordisk møde i Nuuk i Grønland. 

På mødet blev situationen om atleter fra Rusland og Belarus i international idræt drøftet. Siden det seneste nordiske møde i februar er den internationale olympiske komité, IOC, kommet med en anbefaling til de internationale forbund om at tillade atleter fra de to lande at konkurrere under neutralt flag. IOC har endnu ikke tilkendegivet, om komitéen ønsker atleter fra de to lande til OL.

Drøftelserne mellem de nordiske lande i Grønland endte med, at landene blev enige om at gentage det budskab, som blev udmeldt i forbindelse med landenes seneste møde i februar. Et budskab, der blev sendt direkte til: den internationale olympiske komité (IOC), de europæiske olympiske komitéer (EOC), sammenslutningen af olympiske komitéer (ANOC), den internationale paralympiske komité (IPC) og de europæiske paralympiske komitéer (EPC). 

  • The situation with the war in Ukraine has not changed.
  • Therefore, we stand firm in our position, not to open for Russian and Belarusian athletes and officials in international sports participation.
  • Now is not the right time to consider their return; that is our position.
  • We, the Nordic Olympic and Paralympic Committees and Confederations of sports, take this opportunity to reaffirm our steadfast support once again with the Ukrainian people and the demand for peace.
  • The Nordic Olympic and Paralympic Committees and Confederations of sports will work together, and in close dialogue with relevant stakeholders, continue to evaluate and monitor the situation closely.

 

Bag udmeldingen står de olympiske og paralympiske komitéer samt de nationale idrætsforbund i: Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Grønland, Færøerne og Ålandsøerne.