Debatten om Fifas samarbejde med Qatar og Saudi-Arabien

Danmark skal levere et modsvar til Qatar og Saudi-Arabiens sportsoffensiv

Internationalt er vi ikke bange for at gå forrest. Senest har vi kraftigt markeret vores modstand over deltagelse af russiske atleter ved OL i Paris 2024.
28. feb 2023
Internationalt er vi ikke bange for at gå forrest. Senest har vi kraftigt markeret vores modstand over deltagelse af russiske atleter ved OL i Paris 2024.

Debatindlæg af Hans Natorp, formand for DIF og Lars Lundov, direktør i Sport Event Denmark. Bragt i JP den 28. februar 2023.

Der er fire måneder til sommerens VM i kvindefodbold i Australien og New Zealand, og alligevel summer debatten allerede. Desværre taler vi ikke forventninger til Pernille Harder og det danske landshold. Fifa har nemlig indgået et samarbejde med Visit Saudi om ét slutrundesponsorat til højlydte protester fra værtslandene. Også den amerikanske fodboldstjerne Alex Morgan udtrykker klar kritik af sponsoratet fra Saudi-Arabien, der er nummer 127 af 146 lande på World Economic Forum’s Global Gender Gap Report for 2022.

Debatten kommer, inden røgen fra et kontroversielt VM i herrefodbold i Qatar har lagt sig. Det er bekymrende, at den sportslige glæde igen træder i baggrunden for diskussioner om manglen på basale menneskerettigheder. Det er ødelæggende for den folkelige opbakning. I idrætten spiller vi allerede en aktiv rolle, men hvis vi skal være en seriøs modvægt, skal de positive tilkendegivelser i regeringsgrundlaget følges op af handling.

De to verdensmesterskaber i fodbold står i skærende kontrast til de seneste oplevelser på dansk jord. Tænk blot tilbage på sommerens cykelfest under Tour de France eller EM i fodbold i sommeren 2021. Som værtsnation er vi i Danmark kendt for stor folkelig opbakning, en sikker, bæredygtig afvikling samt økonomisk forsvarlige rammer. Derfor er vi trods vores beskedne størrelse konstant i top-15 over værtsnationer i verden og vinder omkring 80 pct. af afgivne bud.

Og vi ved, at vi kan konkurrere. Da vi sidste år holdt et storstilet VM i ridesport, inklusive VM i para-dressur, i Herning, havde Danmark vundet i konkurrence med blandt andre Saudi-Arabien. Det gjorde vi blandt andet, fordi vi afvikler events med en stor folkelig appel og med fokus på hele tiden at forbedre det økonomiske og miljømæssige aftryk.

I Herning var der blandt andet fokus på reduktion af affald, genanvendelse af materialer og CO2-kompensation, fysisk illustreret med en ”VM-skov” på 60.000 træer. Og når The Ocean Race starter til sommer i Aarhus, bliver det også med et fokus på affaldssortering, økologiske varer og brug af vedvarende energi.

Der mangler både transparens og en større demokratisk overhaling af alt fra valg til internationale topposter til afvikling af sportsbegivenheder.

Internationalt er vi ikke bange for at gå forrest. Det blev bevist ved efterårets topmøde blandt de nationale olympiske komitéer, hvor Danmark udvandrede i protest over åbenlys russisk propaganda. Senest har vi kraftigt markeret vores modstand over deltagelse af russiske atleter ved OL i Paris 2024 over for IOC. Det giver knubs, men det er nødvendigt at sige fra for sportens skyld.

De internationale forbund kender vores holdning, og vi har danske idrætspolitikere i de store forbund, der kan udfordre linjen indefra. Der mangler både transparens og en større demokratisk overhaling af alt fra valg til internationale topposter til afvikling af sportsbegivenheder.

Ovenstående eksempler illustrerer vores arbejde i idrætten. Men vi kan ikke klare det alene. Vores internationale konkurrenter kommer med stor opbakning i ryggen, og det gælder både stater som Saudi-Arabien og Qatar samt lande fra vores eget nærområde. For eksempel har Skotland med trecifrede millionbeløb investeret i udvalgte folkelige sportsbegivenheder. Og den norske regering afsatte 50 mio. alene til gennemførelsen af VM i landevejscykling i 2017.

Netop VM i landevejscykling i 2029 er ét af de næste flagskibe, vi håber at trække til Danmark. Vi skal stable et bud på benene i løbet af 2023, og derfor er vi rigtig glade for, at det nye regeringsgrundlag peget på idrætsbegivenheder som én af de vigtige samlende begivenheder. Vi ser frem til, at Jakob Engel-Schmidt følger op på de gode tilkendegivelser, så vi kan få en endnu stærkere dansk profil i den internationale idrætsverden.

Flere nyheder