Artikel fra magasinet Idrætsliv

Jeg er bare lille Cathrine

Hun har skovlet medaljer og topresultater ind i et fantastisk sportsligt 2022. Hun bliver kaldt for ridesportens Serena Williams. Og 283.000 følgere på Instagram kan næppe tage fejl. Men med berømmelsen følger der også et ansvar, og det er stjernerytteren Cathrine Laudrup-Dufour fuldt bevidst om.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Jakob Melgaard
6. jan 2023
Hun har skovlet medaljer og topresultater ind i et fantastisk sportsligt 2022. Hun bliver kaldt for ridesportens Serena Williams. Og 283.000 følgere på Instagram kan næppe tage fejl. Men med berømmelsen følger der også et ansvar, og det er stjernerytteren Cathrine Laudrup-Dufour fuldt bevidst om.

Hvis man følger Cathrine Laudrup-Dufour på Instagram, så har man måske bemærket, at der blandt de mange billeder og videoer med den daglige pleje og træning af dressurheste har været usædvanligt mange opslag med champagne, blomsterbuketter og knytnæver hævet i jubel i løbet af det seneste år.

Det er ikke så mærkeligt, for ifølge Cathrine Laudrup-Dufour selv, så er der det at sige om 2022, at:

“Det har været det vildeste år. Jeg var i min første VM-finale! Og så blev jeg nummer to! Jeg red over 90 (point, red) i Herning! Der er kun tre-fire, der har redet 90, og jeg er en af dem! Det er fedt!” siger Cathrine Laudrup-Dufour, så man næsten kan høre alle udråbstegnene. “2022 har været et for vildt år. Det har nok været min karrieres højdepunkt indtil videre rent resultatmæssigt.

Verdens bedste heste

Normalt foregår hverdagen stille og roligt på Cathrine og hustruens Rasmine Laudrup-Dufours gård i Fredensborg. Eller så stille og roligt, som der nu kan være, når der er travlt med den daglige pleje og træning af nogle af verdens allerbedste dressurheste. Men der er også tid til at rejse ud til stævner i ind- og udland, så hestene kan blive målt i konkurrencen mod den øvrige verdenselite. Og i det forgange år klarede hestene fra staldene i Fredensborg sig ganske fint i konkurrencen. Så fint, faktisk, at nummer to på dressurens verdensrangliste er Cathrine Laudrup-Dufour og hesten Vamos Amigos. Og nummer tre er Cathrine Laudrup-Dufour og hesten Bohemian. 

Ved verdens største ridestævne i Aachen ryddede Cathrine Laudrup-Dufour simpelthen bordet og tog på fem dage - helt uhørt - fem sejre i fem discipliner og dermed titlen ‘Großer Dressurpreis von Aachen’. Den sidste dansker, der gjorde det, var Anne Grethe Törnblad og hendes berømte Marzog. Ved VM i Herning endte Cathrine Laudrup-Dufour med to individuelle sølvmedaljer, og sammen med holdkammeraterne sikrede hun sig VM-guldet og verdensmestertitlen for hold. 

”Det var kæmpestort at blive verdensmester sammen med mine holdkammerater. Glæden var bare tifoldig, fordi vi var så mange til at dele den. Det er sjovt at vinde individuelt, men når man har en god vibe på et landshold, så er det noget helt særligt. Så er det noget, man gør sammen med ligemænd og ligekvinder,” siger Cathrine Laudrup-Dufour. 

Som et ekstra tegn på at Cathrine Laudrup-Dufours 2022 har været fantastisk, så er hun sammen med holdkammeraterne Carina Cassøe Krüth, Daniel Bachmann Andersen og Nanna Merrald Rasmussen blevet nomineret til Danmarks mest prestigefyldte idrætspris som Årets Sportsnavn 2022. Det er mildest talt ikke hver dag - eller hvert år - at en dressurrytter opnår den ære, og det betyder også meget for dressurrytteren.

“Jeg er jo stolt på landsholdets vegne. Det er fedt at være nomineret med så lille en disciplin, for vi er ikke vant til mediebevågenheden,” siger hun.  

”Jeg føler mig ikke som ridesportens Serena Williams, for jeg er bare lille Cathrine, der går til ridning” - Cathrine Laudrup-Dufour

Adios Amigos

Lidt skår i guldglæden over det fantastiske år har der dog også været for Cathrine Laudrup-Dufour. VM i Herning blev nemlig det sidste store stævne, hvor Cathrine Laudrup-Dufour kunne ride på hesten Vamos Amigos. Familien, der ejer hesten, har besluttet, at den skal hjem og ikke længere være en del af Cathrine Laudrup-Dufours stald. Sådan er livet også som professionel dressurrytter.

“Desværre, men det er vores lod. Vores heste er tit ejet af nogle andre hesteejere, som så stiller dem til rådighed for mig. Jeg har haft og redet Vamos Amigos i fire-fem år,” fortæller hun og lyder en lille smule trist. Det er ikke den fedeste fornemmelse at måtte sige farvel til sin bedste hest.

“Det er megahårdt. Man bruger fem, otte, eller 10 år på at uddanne en hest. Og så er det en hest, der er en ud af 10.000! Det er en karklud i ansigtet, når ejerne så på et tidspunkt vil sælge den eller have den hjem for at ride den selv,” siger hun.

Cathrine Laudrup-Dufour ser dog alligevel lyst på fremtiden. Vamos Amigos er nemlig langt fra den eneste dressurhest med internationalt potentiale i de mange bokse i staldene i Fredensborg. “Jeg har stadig Bohemian, og det er planen, at den skal blive hos mig, og forhåbentlig kan den gøre sig. Og så har jeg også en ny hest på vej, som hedder Vividos,” fortæller hun. 

”Vi er et kæmpe team, som arbejder sammen om de her dyr hver dag, og selv i hverdagen giver de noget tilbage til en.” Cathrine Laudrup-Dufour

“I 2023 er det stadig Bohemian, der er på tronen. Den har en god alder og sundhed og er meget, meget fin. Men i næste sæson skal Vividos introduceres, og så må vi se, om den klarer cuttet. Det er endnu ikke til at sige, om den bliver god nok,” siger hun.

Hverdagen

Tilbage til Instagram-profilen, vi nævnte i begyndelsen. Blandt jubelopslagene fra årets sportslige højdepunkter, så er der også en hel del billeder og videoer, som virker meget mere hverdagsagtige. Det er billeder og videoer, hvor Cathrine Laudrup-Dufour klapper og fodrer sine heste eller rider en afslappet tur uden tilskuere hjemme i hallen i Fredensborg, kort sagt: Hverdagen som hesteejer.

De instagram-opslag er OGSÅ enormt populære med tusindvis af likes og mange kommentarer - og hvis hun selv skulle vælge, så var det nok også først og fremmest her, at Cathrine Laudrup-Dufour ville trykke ‘like’.

“Jeg har altid elsket rugbrødsarbejdet. Jeg elsker hverdagen med mit team. Jo, det er da også fedt, når vi skal rejse rundt til store stævner, men det er ikke det, der driver mig til at gøre, hvad jeg gør.

Konkurrencerne er en del af arbejdet og en måde at tjekke op på, at vi er på rette spor og rette vej. Men jeg trives virkeligt godt derhjemme. Jeg higer ikke på samme måde efter rampelyset, som følger med stævnerne. For mig er det bagsiden af medaljen,” siger hun.

Hun ved dog godt, at det er en helt uundværlig del af den forretning, som Cathrine Laudrup-Dufour også driver: En benhård forretning, hvor hun rejser rundt og finder unge heste, der har potentialet til at blive den nye Cassidy, Bohemian eller Vamos Amigos. Heste, der kan vinde guld - og sælges for guld.

“Jeg er meget bevidst om, at det er en kæmpestor del af det, jeg gør: At jeg viser mig til de gode stævner, men… jeg holder virkelig af hverdagen, og det tror jeg også, at man er nødt til at gøre,” siger hun.

Hun fortæller, at der bestemt ligger en motivation i tanken om at stå med en OL-medalje i Paris 2024, men det er ikke derfor, at hun gør det. “Det er jo et dyr, vi elsker. Vi er et kæmpe team, som arbejder sammen om de her dyr hver dag, og selv i hverdagen giver de noget tilbage til en. Hver eneste dag. Det er ikke kun medaljen, vi gør det for,” siger hun og sammenligner med andre og mere fysiske OL-discipliner, hvor atleterne som regel kun kan holde sig på toppen ved to-tre olympiske lege.

“Jeg forstår godt, at andre atleter brænder ud, før dressurrytterne gør. Vi arbejder med dyr, og vi får feedback hver dag. Svømmerne får en tid, og ja, det er meget mere målbart, men det her er mere bløde værdier.”

Giver videre

Cathrine Laudrup-Dufour har længe været optaget af at give de bløde værdier videre. Og så er vi på en måde tilbage ved den Instagramprofil. For med mere end 283.000 følgere, så ved hun godt, at hun ikke kun er en af verdens bedste dressurryttere. Hun er også influencer og rollemodel for tusinder af håbefulde børn og unge, som ser op til hende.  

“Jeg ved hundrede procent, at jeg har et ansvar, og jeg vil helst ikke ud at lave ‘en Bendtner’ - selvom han gjorde det fantastisk,” siger hun med henvisning til nogle af de eskapader, som fodboldlandsholdets Nicklas Bendtner blev kendt for uden for banen, mens han scorede masser af mål på banen.

“Jeg er meget påpasselig med, hvad jeg lægger op og med at holde en ordentlig tone, for det er noget, jeg giver videre til de unge mennesker. Om det så er hestemennesker eller ej, så forsøger jeg at vise livet så ærligt som muligt. Jeg tænker meget over, at jeg gerne vil inspirere og motivere mine følgere,” siger hun.

“Jeg ved hundrede procent, at jeg har et ansvar” Cathrine Laudrup-Dufour

Der er dog grænser for, hvad der kan lade sig gøre at dele. Det skal man ikke have været længe på de sociale medier for at opdage.

“Det er en hård verden, og det bliver sværere og sværere at lægge ærlige ting op, for der er så meget hate! Hvis man er for personlig i det, man lægger op, så vil man føle, at man bliver ramt på sin person, når folk fyrer deres sindssyge ting af. Der vil jeg godt holde den sportsligt og professionelt. Jeg er nødt til at give lidt af mig selv, men det er altid ‘hestepigen Cathrine’. Jeg viser ikke, hvis Rasmine og jeg laver noget sammen i familien,” siger hun.

Lewis Hamilton

De mange følgere, der efterhånden er kommet til, har dog også afstedkommet en række nye opslag på profilen: Dem, hvor der står ‘annonce’ i toppen.

“Det begyndte med, at jeg ville vise min træningsfilosofi til de unge ryttere: Jeg ville give noget tilbage til den unge generation, men så har det grebet om sig, og nu er Instagram et forretningsredskab, hvor jeg laver samarbejder med virksomheder, der giver økonomi til min sport.”

Cathrine Laudrup-Dufour er i podcasten ‘Her går det godt’ blevet kaldt ridesportens Serena Williams og sammenlignet med Formel 1’s Lewis Hamilton - og det er meget sjovt, men der er en meget stor forskel på de stjernenavne og så hendes eget, understreger hun selv.

”Jeg føler mig ikke som ridesportens Serena Williams, for jeg er bare lille Cathrine, der går til ridning. Ja, jeg kan godt se, at mit navn står som nummer to og tre på verdensranglisten, men det er stadig svært for mig at se mig selv som en af verdens bedste. Jeg har jo stadigvæk beskidte bukser på, og mit liv har ikke ændret sig, fordi mit team og jeg har lavet nogle store resultater,” siger hun og kommer så til sin pointe:

“Man skal forstå: Hvis jeg var nummer et i verden i tennis eller golf eller noget, så havde der også fulgt en titel som mangemillionær med, fordi der er så mange præmiepenge i de sportsgrene. Men det er der ikke her. Ridesport er en ekstremt økonomisk tung sport. Her har man millionunderskud, og man bruger alle sine penge på at rejse rundt til ridestævner. Jeg ER den samme, mit liv ER det samme, og der står ikke 50 millioner kroner på kontoen og venter, til jeg skal købe den næste Ferrari,” siger hun.

Cathrine Laudrup-Dufour siger det med eftertryk, og hun siger det med et smil i stemmen. Hun lyder ikke som en, der ville bytte hverdagen og hestene ud med nok så mange røde Ferrarier og millioner på kontoen. Og hun ville såmænd heller ikke bytte hverdagen ud med en olympisk medalje. Selv hvis hun får chancen for at stoppe på toppen som olympisk mester, så vil hun fortsætte med hverdagen på bondegården med de 20 heste.

“Nejnejnejnej! Chancen for, at jeg vinder OL i ‘24 er meget lille. Så jeg stopper ikke. Jeg håber da, at jeg skal gøre det her i resten af mit liv,” griner hun.

OL-drømme

Cathrine Laudrup-Dufour satser stort på OL i Paris 2024. Men drømmen om medalje møder også talrige udfordringer.

En af de helt store mål for Cathrine Laudrup-Dufour er OL i Paris i 2024. Det bliver hendes tredje OL efter legene i Rio og Tokyo - endnu er det dog for tidligt at svare på, hvilken hest hun skal ride OL på. Det kunne både blive veteranen Bohemian, som allerede har vist sit værd, eller den noget yngre og uprøvede Vividus, som kan komme i spil til OL. Men meget kan ændre sig endnu, og derfor er det alt for tidligt at spå om medaljechancer
ved OL. Hun blev nummer 14 ved OL i Rio og nummer 4 ved OL i Tokyo - men deraf kan man ikke automatisk udlede, at hun fortsætter trenden og ender i medaljerækkerne i Paris.

Ikke jinxe den

“Nu har jeg prøvet at være lige ved og næsten… men vi må se: Det kommer an på den
hestebesætning, jeg har til den tid, men årh, det er sgu for tidligt at sige, om der er medaljer eller ej: Det kommer jo an på, om hestene er på topniveau eller ej. Det ER en drøm, men det er for tidligt at sige noget. Og jeg vil ikke jinxe den,” siger hun.

“Det kræver kontinuerligt arbejde hver evig eneste dag. Det unikke med OL er, at vi skal være på karrierens højdepunkt, men en dressur-hest er måske på toppen i fire sæsoner, så  det skal times ekstremt præcis, eller der skal være held med i spillet. For Vividus kommer OL måske for tidligt, og for Bohemian kommer det måske en sæson for sent,” advarer hun.

Cathrine Laudrup-Dufour

Alder: 30 år

Civil: Red indtil 2021 under navnet Cathrine Dufour, men skiftede navn, da hun blev gift med Rasmine  Laudrup.

Resultater: Er aktuelt verdensmester fra 2022 sammen med det danske dressurlandshold, fik to gange sølv

i den individuelle konkurrence. Har vundet medaljer ved en lang række internationale stævner og deltaget ved to olympiske lege (Rio 2016 og Tokyo 2021).

Detaljen: Har redet siden hun var fem år. Kom på ponydressurlandsholdet som 12-årig.

Flere nyheder