Nægtede at stille træskoene: Lene vandrede ud af sygesengen

Lene Bannach (th) er på få år gået fra at være sygdomsramt og sengeliggende til at være aktiv gå-vært i 'Gribskov går sammen'. Alle skridt på vejen er sket med bare fødder i træsko. (Privatfoto)
Efter et halvt års hospitalsindlæggelse kunne hun kun gå 10 skridt. Gåture blev vejen tilbage for Lene Bannach, der nu også motiverer andre til gåture i Nordsjælland.
6. dec. 2022
Efter et halvt års hospitalsindlæggelse kunne hun kun gå 10 skridt. Gåture blev vejen tilbage for Lene Bannach, der nu også motiverer andre til gåture i Nordsjælland.

Lene Bannach blev ikke spået mange chancer for overlevelse under sin hospitalsindlæggelse fra november 2018 til juni 2019, men hun endte med at overvinde sygdomsforløbet og har nu genfundet sin styrke ved hjælp af utallige gåture.

”Jeg var helt nede, da jeg blev udskrevet. Jeg kunne kun gå 10 skridt ad gangen, og folk stoppede op og spurgte lidt forskrækkede: ’Hvordan er det, du ser ud?’”, siger Lene Bannach om den svære tid, hvor hun skulle finde ud af at genrejse sig.

Hun spekulerede over, hvad hun kunne gøre og begyndte at gå. Distancen blev stille og roligt øget hver dag, indtil hun til sidst kunne gå 8-10 kilometer i et stræk, og så fandt hun ind i et lokalt gå-fællesskab.

”Jeg kom i kontakt med en, der arrangerer en morgentur i skoven hver fredag, og jeg tænkte, at det kunne være hyggeligt frem for at tulle rundt alene.”

Motiverer andre i gå-fællesskaber

Siden er det blevet til et utal af gåture for Lene Bannach, der også er blevet gå-vært i ’Gribskov går sammen’, for hun oplever, at hun nu også har overskud til at motivere andre.

”Jeg har bogstavelig talt en masse gå-på-mod, og jeg vil gerne hjælpe andre med at komme ud og få noget luft og motion. Jeg ser på den måde en masse dejlige mennesker, og vi laver mange forskellige slags gåture, hvor alle er velkomne,” siger Lene Bannach.

Hun har tidligere arrangeret en gåtur sammen med en anden gåvært i Rågeleje, hvor hele 62 personer mødte op. For nylig arrangerede hun desuden en gåtur i skoven, hvor der blev samlet grene og kogler til årets juledekorationer, og den 9. december kan gå-fællerne se frem til en måneskinstur.

Store gevinster ved gåture

Der er mange fordele ved at gå ture. Det er blevet dokumenteret i adskillige undersøgelser, og det er værd at fremhæve, mener visionsprogramleder i Bevæg dig for livet – Løb og gang, Thomas Lind:

”Tidligere har man måske undervurderet gang som motionsform, men den lave barriere gør, at det er en god start for dem, der ikke er vant til at dyrke motion, samt for dem, der har været ramt af sygdom, som det er tilfældet med Lene Bannach,” siger Thomas Lind og uddyber:

”Der er rigtig mange fysiske og mentale fordele ved at komme ud at gå, og når man oveni købet går sammen med andre i de her gåfællesskaber, så er der også en social gevinst, der bidrager til ens overordnede sundhed.”

Studier viser, at gåture nedbringer risikoen for eksempelvis angst, depression, diabetes 2, hjertekarsygdomme og demens. Samtidig er det så skånsom en motionsform, at man sjældent oplever skader, men derimod får stærkere ben og forbedrer sin kondition.

’Hende med træskoene’

Uanset vejret til måneskinsturen den 9. december kan man regne med én ting: Lene Bannach møder op med bare fødder i sine træsko. Det har hun nemlig gjort i 47 år. Hver dag. Året rundt.

”Jeg ved, at de kalder mig ’hende med træskoene’ rundt omkring,” siger Lene Bannach med et lille grin og fortsætter:

”Men det er også rigtigt nok – jeg går altid i knickers og træsko. Da hele min familie for 47 år siden begyndte til fodbold, og vasketøjskurven flød over med beskidte strømper, stoppede jeg simpelthen med at bidrage til den bunke.”

Selvom Lene Bannach altså for længst har smidt strømperne, så stillede hun heldigvis ikke træskoene under sin indlæggelse for nogle år siden. I stedet tog hun træskoene på og vandrede ud af sygesengen.

Lene Bannach arrangerer gåture på den sjællandske nordkyst omkring Vejby, Tisvilde og Rågeleje, og man kan følge med i Facebook-gruppen ’Gribskov går sammen’.

Fakta og links

Om Bevæg dig for livet

Danmark skal være verdens mest aktive nation i 2025. Det er målsætningen for den største partnerskabsaftale i dansk idræts historie - en aftale, der går under navnet ’Bevæg dig for Livet’ og har som mål at sætte Danmark i bevægelse. Nordea-fonden og TrygFonden indgår i et tæt partnerskab med DIF og DGI om at realisere visionen.

Flere nyheder