Idrætsglæde afhænger af posi‍tiv forældreopbakning

Forældre, der kommer med følelsesladede tilråb fra sidelinjen eller tilskuerpladserne, når deres børn dyrker idræt, er hverdagskost i mange idrætsforeninger. Det vil DIF ændre på med en kampagne, som skal hjælpe foreningerne til at skabe mere positiv forældreinvolvering.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Bettina Bai
17. nov 2022
Forældre, der kommer med følelsesladede tilråb fra sidelinjen eller tilskuerpladserne, når deres børn dyrker idræt, er hverdagskost i mange idrætsforeninger. Det vil DIF ændre på med en kampagne, som skal hjælpe foreningerne til at skabe mere positiv forældreinvolvering.

Hvis du er forælder til et barn i en idrætsforening, har du måske oplevet det. Dit barns hold spiller en spændende kamp, og der er få minutter igen. En af de andre forældre kan ikke styre sit temperament og råber ad dommeren eller begynder pludselig at agere træner og dirigere børnene rundt.

Forældreopbakning er vigtig i forhold til barnets motivation og for en idrætsforenings drift. Men hvis ambitioner og temperament koger over, kan forældrene komme til at ødelægge deres børns idrætsoplevelse. Hensigtsmæssig forældreadfærd er derfor afgørende for, at børn og unge får en god oplevelse i foreningslivet og høster alle fordelene ved et langt idrætsliv med fællesskaber, stjernestunder og personlig udvikling.

"Forældrene er en vigtig resurse i forhold til, at børn og unge får et langt aktivt idrætsliv." - Morten Mølholm

DIF vil med sin aktuelle kampagne sætte fokus på den gode forældreadfærd på tværs af idrætsgrene, og introducerer en række værktøjer til idrætsforeningerne samt gode råd til forældre med idrætsaktive børn.

Mads Agner Veng, klubchef i fodboldklubben FA 2000, siger:

”Vi sætter utrolig stor pris på forældrene i vores klub på alle niveauer, men ligesom de fleste andre foreninger kender vi også til de her udfordringer. Derfor er vi glade for, at kampagnen med et glimt i øjet leverer nogle materialer, der kan hjælpe med at sætte fokus på et tema, som vi mener er meget centralt. Nemlig at børn og unge skal have en tryg og positiv oplevelse ved at spille fodbold.”

Den nye værktøjskasse rummer bl.a. film, plakater og PowerPoints, der giver gode råd til, hvordan man som forælder kan bidrage positivt til barnets idrætsoplevelse. Men det handler også om at give forældre indsigt i, hvad det vil sige at være medlem af en idrætsforening, og hvordan de bedst kan bidrage og involvere sig i idrætsforeningens arbejde:

”Forældrene er en vigtig resurse i forhold til, at børn og unge får et langt aktivt idrætsliv. Uden positiv forældreopbakning er der en stor risiko for, at børnene mister interessen, og det kan i sidste ende betyde, at børnene helt vælger idræts- og foreningslivet fra. Derfor er denne kampagne vigtig,” forklarer Morten Mølholm, direktør i Danmarks Idrætsforbund.

Læs mere om kampagnen her

Flere nyheder