Idrætsliv

Idrætslivet ifølge Ida Karstoft

Scanpix/Ritzau
Den nye pige i sprinterklassen om at bære smykker på startstregen, om skiftet fra fodbold til atletik og om hvor lidt man kan få for en million kroner.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Jakob Draminsky
19. okt 2022
Den nye pige i sprinterklassen om at bære smykker på startstregen, om skiftet fra fodbold til atletik og om hvor lidt man kan få for en million kroner.

Året 2022 har været…

”…vanvittigt. Det har været helt urealistisk og en ’stolpe ind-oplevelse’ hele året igennem. Jeg har været skadesfri, fået Diamond League-debut, været i Diamond League-finalen, løbet VM-semifinale, vundet EM-bronze, og så har jeg sat 11 danske rekorder. Det har været et vanvittigt år.”

Jeg har succes i min sprinterkarriere netop nu, fordi…
”…jeg kan træne kontinuerligt og har trænet godt op til sæsonen. At være skadesfri har været ’the key’ til de gode resultater og så selvfølgelig det store hold, som hjælper mig.”

Når jeg står på startstregen, så tænker jeg…
”…at jeg ikke skal gøre det sværere, end det er. Jeg skal bare ud at løbe. Det er det, jeg har trænet, og det er det, som jeg er god til.”

Når jeg om en årrække stiller løbeskoene på hylden, så skal jeg…
”… [stilhed] der er jeg slet ikke kommet til endnu i mit liv. Den tid - den sorg. Jeg håber, at der kommer nogle muligheder til højrebenet om forhåbentlig mange år. Lige nu handler mit liv næsten udelukkende om sporten, og jeg elsker, hvor jeg er nu. Jeg nyder bare at kunne få lov til at fokusere på atletik.”

Når jeg kigger i min scrapbog om 10 år, så ser jeg billeder…
”…. af en masse mesterskaber og rekorder. Billeder, hvor jeg er glad, og hvor de ting, som jeg har sat mig for, er lykkedes.”

Hvis jeg kunne gøre noget om i min karriere, så skulle det være…
”…jeg vil helst ikke fortryde noget, for mit liv har gjort, at jeg er her, hvor jeg er i dag. Det er måske lidt en kliché, men det er sådan, jeg har det. Jeg har selvfølgelig haft modgang i form af mange skader, men jeg har på den anden side også fået mange oplevelser. Jeg har haft en okay karriere, selvom det ikke har været en lige vej at komme hertil, hvor jeg er i dag.”

Det, som jeg husker mest fra min første dag til atletik, er…
…at den dag gav mig ro. Det var som at komme hjem. Det lyder lidt mærkeligt, men det føltes bare rigtigt den første dag, hvor jeg var til en atletiktræning. Min første atletiktræning var, mens jeg spillede fodbold i Brøndby. Her blev jeg i 2016 prikket på skulderen af Michael Jørgensen [Idas nuværende atletiktræner i Sparta, red.], og han inviterede mig ud til en slags prøvetræning, hvor jeg blev introduceret for atletikken, og hvor vi lavede øvelser og et par tests. Der var en legende og let tilgang til træning. Ingen forventede noget. Jeg skulle bare ind og hygge mig, have det sjovt, nyde det og udfordre mig selv. På det tidspunkt tænkte jeg ikke på, at jeg skulle skifte sportsgren, for det var stadig fodbolden, der havde mit primære fokus. Jeg følte bare fra første dag, at atletikstadion var det rigtige sted for mig.”

OL i Paris 2024 er…

”…en selvfølge. Det er et ’must’ for mig. Jeg vil virkelig blive skuffet, hvis jeg ikke kommer med på 200-meteren. I Tokyo var jeg med på 4x100 meter stafetholdet. Det vil være et plus og en bonus, hvis det sker igen, men jeg går ikke til atletik for kun at løbe stafet. 200-meteren er min primære distance, og det er den, som jeg satser på og vil nå frem i verden med.”

Udover atletik og træning bruger jeg mest tid på
”…familie, venner, ser serier og så videre ligesom alle andre. Jeg hygger mig og nyder livet.”

Kvindelige sprintere har altid smykker og make up på og sat håret perfekt på startstregen, fordi…”
…det spørger flere mig om. Det har nok noget at gøre med image, brand og udstråling. Det giver selvtillid at stå der alene og føle, at man er klar til kamp. Mange er vant til, at det ikke er lovligt i håndbold og fodbold med smykker, men det er det i atletik. Det handler om udstråling, og man viser, at man er kampklar og fyldt med selvtillid. Det er nok ligesom med bokserne, som står og gør sig store inden deres kampe. Man står der jo alene og vil vise sine modstandere, at man er klar.”

Hvis jeg vandt en million kroner i Lotto, ville jeg…
”…en million? Det er jo ikke meget. Hvis man fx drømmer om en stor lejlighed i København, så kommer man ikke langt for en million kroner. Og hvis det så var 10 millioner kroner, så kunne jeg kun købe et halvt hus i Hellerup. Giv mig 100 millioner, så kan vi snakke om det. Haha. Hvis jeg fortsat boede i Jylland, så kunne jeg komme lidt længere for en million kroner. Det lyder som om, at jeg vælter mig i penge. Det gør jeg ikke. Jeg kigger bare meget på lejlighed, og der kommer jeg ikke langt for en million kroner. Jeg ville nok rejse, spare op og investere.”

Mit forbillede er…
…jeg har aldrig brugt forbilleder eller rollemodeller, men jeg kigger selvfølgelig på flere atleter og lader mig inspirere. Jeg synes for eksempel, at Allyson Felix [tidligere OL-guldvinder og tredobbelt verdensmester på 200-meteren, red.] er super cool, da hun gennem sin karriere har været en af verdens bedste på alle sprintdistancer, men det er ikke, fordi jeg et billede hængende af hende på min væg.”

Mit yndlingsmåltid er…
…pizza. God pizza. Den skal være spicy med for eksempel salami af en eller anden art og en god bund. Jeg vil have en pizza fra en stenovn med stor skorpe.”

Hvis de ringer fra ’Vild med Dans’, så svarer jeg…          
”…at de må ringe efter min atletikkarriere, så kunne det faktisk sagtens være, at jeg var klar.”

Facts

Navn: Ida Kathrine Karstoft

Alder: 26 år

Sportsgren: Atletik – 200 m

Bedste resultat: Bronze ved EM på 200-meteren

Detaljen: Har spillet på A-landsholdet i fodbold og har spillet Champions League for Brøndby IF

Flere nyheder