Idrætsliv

Danmarks hurtigste mand: 'DM-ugen er en virkelig god idé!'

Sprinteren Kojo Musah stiller op ved DM-ugen i Aalborg. Den lynhurtige aarhusianer synes godt om konceptet med at samle forskellige sportsgrene på ét sted.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Jakob Melgaard
17. jun 2022
Sprinteren Kojo Musah stiller op ved DM-ugen i Aalborg. Den lynhurtige aarhusianer synes godt om konceptet med at samle forskellige sportsgrene på ét sted.

End ikke Danmarks hurtigste mand kan nå rundt til alle de forskellige konkurrencer, der er samlet til DM-ugen 2022 i Aalborg. Alligevel kan Kojo Musah rigtigt godt lide ideen med, at man for første gang nogensinde har samlet en lang række forskellige sportsgrene på et sted, når der skal kæmpes om medaljer og DM-titler.

“Jeg synes, det er en virkeligt god idé,“ siger sprinteren Kojo Musah, der selv skal deltage på atletikkens 100-meter-distance.

“Jeg tror også, at det kan gøre, at flere mennesker, som ikke normalt går op i nichesport, får lyst til at komme forbi, når de nu ved, at der er flere sportsgrene, som man kan se, når man kommer,” siger han.

Kojo Musah tror også, at DM-ugen kan tiltrække mere spontane tilskuere, som ikke på forhånd har planlagt at købe billetter for at se på sport.

“Det har haft stor betydning, at jeg er blevet far. Nu er jeg nødt til at disponere min tid rigtig, for atletikken kræver helt vildt meget af mig, og det at være familiefar kræver endnu mere,” forklarer han.

“Jeg er blevet god til at have tunnelsyn på det der sker: Når det er atletik, jeg er i gang med, så er jeg 100 procent fokuseret på det, og det gør også, at jeg slapper af. Mange ser træning som noget, der skal overstås. Jeg ser det som et frirum, hvor jeg kan tænke på alt andet end at skifte ble, på hvornår hun skal i vuggestue, og så videre,” siger han.

“Og når jeg så er hjemme hos familien, så har jeg fokus på være hjemme og på at være i det. Det er ikke sådan, at jeg går og snakker 100 meter til min datter… men hun kan nu godt lide at konkurrere mod mig på en 10-meter,” siger han med et stort grin og fortæller, at nogle gange, så lader han hende vinde, men kun nogle gange.

"Mit mål er at løbe under 10 sekunder" Kojo Musah

Jeg kan godt lide, at DM-ugen har placeret nogle discipliner andre steder, end på atletikbanen. Så bliver det lettere for folk at stoppe op og falde i staver over for eksempel længdespring,” siger han med henvisning til, at længdespringskonkurrencen til DM-ugen kommer til at foregå på Honnørkajen med Limfjorden som bagtæppe.


Fokus

Kojo Musah kommer i første omgang kun til at se sin egen konkurrence, men når den først er overstået, er han klar på , at han selv skal ud for at være tilskuer til DM-ugen.

“Jeg kunne godt bliver fristet til at se nogle andre idrætsgrene,” siger han.

Når det så er sagt, så ER der i virkeligheden kun én ting, der for alvor betyder noget for Kojo Musah, når DM-ugen bliver skudt i gang: Hans egen præstation på 100-meteren. En præstation, der kræver fuld fokus.


Datteren vinder

At fokusere og holde støj og ståhej ude, føler Kojo Musah især, han er blevet god til, efter at han for halvandet år siden blev far til en lille pige. “Haha. Ikke altid! Hun skal vide, hvem der bestemmer, når det gælder 100 meter!”

 

Danmarksrekord

Og i Danmark er det Kojo, der bestemmer på 100 meteren. Det er ham, der har danmarksrekorden, og den har han ikke tænkt sig at give slip på. Tværtimod: “Mit mål er at løbe under 10 sekunder. Det er alle sprinteres drøm. Og kan du løbe under 10 sekunder, så er du i verdenseliten. 100 procent! Det burde næsten ikke kunne lade sig gøre, men… måske. Forhåbentlig!” siger han.

Kojo Musah har tidligere arbejdet som pædagogmedhjælper, men nu har han valgt at satse alt på atletikken. Det giver ham meget bedre muligheder for at nå sine mål og drømme. En af dem er at forbedre sit eget resultat fra OL i Tokyo, hvor han efter en femteplads i sit indledende heat ikke gik videre.

“Nu har jeg prøvet at kvalificere mig til OL på en 100 meter individuelt. Det var fedt, men næste gang er jeg ikke kommet for at danse. Så er jeg kommet for at give dem kamp til stregen. Så er der er ikke nogen, der får noget foræret.

Kojo Musah

Alder: 26 år

Klub: Aletikklubben Aarhus 1900

Resultater

Blev ved OL i Tokyo den første danske OL-deltager på 100-meteren i 93 år. Han endte som nummer fem i sit indledende heat og gik ikke videre.

Dobbelt forsvarende dansk mester på både 100 meter- og 200 meter-distancen. Han vandt begge distancer i 2021 og 2020.

Rekorder

Kojo Musah har tre stående danske atletik-rekorder:

  • 100 meter: 10,14 sek..
  • 60 meter indendørs: 6,56 sek.
  • 4x100 meter stafet: 38,16 sek. (sammen med Simon Hansen, Tazana Kamanga-Dyrbak og Frederik Schou-Nielsen)

Læs mere indhold fra Idrætsliv