Idrætsliv

Danmarks bedste: Bliv klogere på DM-ugen

Længdespring på havnefronten, udspring fra Limfjordsbroen og cykelløb i gaderne. For første gang nogensinde afholdes DM-ugen. En storslået sportsfest i hjertet af Aalborg med deltagelse af landets bedste atleter og største talenter. Mere 180 danske mestre skal kåres i over 50 forskellige idrætsgrene.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Louise Dyring Mbae
15. jun 2022
Længdespring på havnefronten, udspring fra Limfjordsbroen og cykelløb i gaderne. For første gang nogensinde afholdes DM-ugen. En storslået sportsfest i hjertet af Aalborg med deltagelse af landets bedste atleter og største talenter. Mere 180 danske mestre skal kåres i over 50 forskellige idrætsgrene.

Danmarks hurtigste kvinde og mand på 100-meter-distancen i atletik skal findes. Danmarksmestrene i tennis skal kåres. Danmarks ypperste breakdanser bliver hyldet. De skarpeste dartspillere sætter deres pile i bullseye. Landets hurtigste cykelstjerner indtager landevejene. Hurtige rallybiler drøner afsted ved DM i rally. Og svømmesportens stærkeste atleter dyster om DM-titlen i det våde element.

Sådan kunne man blive ved. DM-ugen 2022 bliver et decideret overflødighedshorn af DM-konkurrencer i dagene 23.-26. juni 2022, hvor værtsbyen Aalborg omdannes til et slags mini-OL på dansk jord. Og du kender måske følelsen og stemningen fra netop OL. Du tænder for fjernsynet, og der er brydning på programmet efterfulgt af klatring og taekwondo. Du har aldrig set sportsgrenene før, men du bliver fanget af teknikken, personlighederne og stemningen.

Den 23.-26. juni kommer samme stemning til at dominere Aalborg. Er man sportsentusiast kan man besøge Aalborg op opleve et væld af danmarksmesterskaber live eller man kan følge eventet på DR, som løbende sender fra DM-ugen og viser et udpluk af alt det bedste fra mesterskaberne.

Drømmen

Bag DM-ugen står Danmark Idrætsforbund, som med inspiration fra den succesrige pendant i Sverige ’SM-veckan’, i en årrække har arbejdet på at gøre DM-ugen til en realitet på dansk jord.

Det er nu lykkedes i tæt samarbejde med de mange deltagende specialforbund - og værtsbyen Aalborg.

”Det er ingen hemmelighed, at det længe har været DIF’s drøm at samle så mange danmarksmesterskaber som muligt et sted i Danmark og give danskerne alt det bedste fra dansk eliteidræt i et tætpakket program på bare fire dage. Nu bliver drømmen til virkelighed i Aalborg, og det er vi hamrende stolte over,” siger DIF’s formand Hans Natorp og fortsætter:

”Som tilskuer vil du opleve kendte danske sportsstjerner i klassiske discipliner som cykling, tennis og atletik, men du vil også stifte bekendtskab med for eksempel DM i stand up paddle, rugby og klatring. Idrætsgrene, som du muligvis aldrig har set tidligere. I DIF vil vi sammen med vores specialforbund gøre vores ypperste for at skabe en folkefest med elitesport, hvor tilskuerne både begejstres og overraskes.”

"Det er en kæmpe ære for os at være den første værtsby for en så stor og omfattende sportsevent" Thomas Kastrup-Larsen, borgmester i Aalborg Kommune

Aalborgs DNA

Aalborg Kommune lægger halgulv, vand, sand, græs og asfalt til historiens første DM-uge. Faktisk har kommunen set så store muligheder i DM-ugen, at de bliver værter for DM-ugen både i 2022 og 2023.

”Idræt og sport er en vigtig del af Aalborgs DNA. Aalborg har stolte traditioner som idræts- og sportskommune, hvor fællesskab og foreningsliv altid har stået højt på dagsordenen. Med en boblende sportsglæde i hele byen kan jeg kun sige, at det er en kæmpe ære for os at være den første værtsby for en så stor og omfattende sportsevent. DM-ugen bliver et perfekt udstillingsvindue for de mange forskellige sportsgrene, men også for Aalborg som by,” fortæller Thomas Kastrup-Larsen, borgmester i Aalborg Kommune.

Aalborg er en af Danmarks største byer, men den er dog ikke større, end at tilskuerne til DM-ugen kan gå rundt til mange af konkurrencerne. De fleste adgange bliver gratis, og det gør det nemt for publikum at ‘shoppe’ rundt mellem konkurrencerne, som ikke alle afvikles i traditionelle rammer.

"Nu bliver drømmen til virkelighed" Hans Natorp, formand i DIF

Nytænkning

DM-ugen byder blandt andet også på længdespring på havnefronten, wakeboard i Østre
Havn, roning på Limfjorden og udspring fra Limfjordsbroen. Der bliver dans og dart i Nordkraft, og målstregen i cykelløbet bliver midt i Aalborg centrum, når det skal afgøres, hvem der skal køre i dannebrogstrikoten under Tour de France. ”Med DM-ugen går vi forrest i forhold til at få skabt en hel ny sportsevent sammen med DIF og foreningslivet, og det er vi meget stolte af. Jeg glæder mig til, at de besøgende og deltagerne kommer til at få nogle unikke oplevelser, da vi rykker sporten ud i byens rum. For den enkelte klub, forening og sportsgren er det en fantastisk platform," siger Jes Lunde, rådmand i Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune. Han fortsætter: "Aalborgs værtskab kan forhåbentligt skabe nytænkning i brugen af faciliteter og også være med til at styrke sammenholdet i foreningerne, hvilket alt sammen er tiltrængt efter en lang periode med nedlukninger og begrænsninger på grund af COVID-19,”

28 specialforbund er klar til DM-ugen

Dansk Atletik Forbund
Dansk Militært Idrætsforbund
Den Danske Billard Union
Danmarks Bowling Forbund
Danmarks Brydeforbund
Danmarks Cykle Union
Dans Danmark
Dansk Dart Union
GymDanmark
Dansk Hockey Union
Dansk Judo & Ju-Jitsu Union
Dansk Klatreforbund
Dansk Arbejder Idrætsforbund
Dansk Minigolf Union
Moderne Femkamp Danmark
Parasport Danmark
Dansk Automobil Sports Union
Dansk Forening for Rosport
Dansk Rugby Union
Dansk Sejlunion
Dansk Squash Forbund
Dansk Styrkeløft Forbund
Dansk Surf & Rafting Forbund
Dansk Svømmeunion
Dansk Taekwondo Forbund
Dansk Tennis Forbund
Dansk Vægtløftnings Forbund
Dansk Vandski & Wakeboard Forbund

Succes i Sverige

DIF’s kommende DM-uge i Aalborg er inspireret af det store svenske og særdeles succesrige idrætsarrangement SM-veckan, som i årevis har samlet en lang række forskellige svenske mesterskaber i forskellige idrætsgrene i udvalgte svenske byer. Konceptet har også i de senere år spredt sig til Norge og Tyskland, hvor mesterskaberne er en stor publikumssucces.

Magasinet Idrætsliv

Denne artikel er bragt i Idrætsliv. 

Idrætsliv er DIF's officielle magasin og har fokus på idrættens vilkår, rammer og kultur. Alsidighed er nøgleordet i Idrætsliv, og magasinet beskæftiger sig både med breddeidrætten i DIF's foreninger og med den absolutte elite på olympisk niveau.

Læs hele bladet fra juni her --> 

Flere nyheder