Seksuelle krænkelser

Vigtig lovændring om børneattester er vedtaget

Fremover får Udelukkelsesnævnet for seksuelle krænkelser automatisk besked, når en forening modtager en ’positiv’ børneattest. Det er konsekvensen af en lovændring, som Folketinget har vedtaget.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Lars Hestbech
3. jun 2022
Fremover får Udelukkelsesnævnet for seksuelle krænkelser automatisk besked, når en forening modtager en ’positiv’ børneattest. Det er konsekvensen af en lovændring, som Folketinget har vedtaget.

Idrætsforeninger er forpligtet til at indhente børneattester på alle frivillige og ansatte, der har kontakt med børn og unge under 15 år. Børneattesten viser bl.a., om vedkommende tidligere er dømt for en seksualkrænkelse begået mod børn og unge.

Indtil nu har Idrætsforeningerne også været forpligtet til at give besked til Udelukkelsesnævnet, hvis de har modtaget en ’positiv’ børneattest. Det sidste er ikke altid blevet gjort, men lovændringen sørger for, at underretningen til Udelukkelsesnævnet fremover sker automatisk.

Det er kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen, der er kommet med lovforslaget, og det har fundet opbakning i Folketingssalen og er nu vedtaget. Den nye lovændring betyder, at Udelukkelsesnævnet, som består af en repræsentant fra DIF, DGI og Dansk Firmaidræt, fremover automatisk vil få besked, hvis en forening modtager en ’positiv’ børneattest.

Det er en lovændring, som idrættens hovedorganisationer længe har arbejdet, fordi det vil give den organiseret idræt bedre mulighed for at sikre, at personer, som er blevet dømt for seksuelle krænkelser eller overgreb begået mod børn ikke har adgang til at være træner eller frivillige. Og hovedorganisationerne får samtidig bedre mulighed for at kontakte de berørte foreninger med råd og vejledning.

Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. september 2022

Foto: Når Grænser Brydes

Hjælp ved seksuelle krænkelser

I DIF har arbejdet for at minimere krænkelser i idrætten længe været et fokusområde. Tidligere på året lancerede DIF sammen med blandt andre Red Barnet, DUF og Dansk Skoleidræt kampagnen ’Når grænser brydes’. På hjemmesiden www.graenser-brydes.dk kan trænere og ledere i foreningslivet bl.a. finde værktøjer til at arbejde målrettet på at forebygge og handle på seksuelle krænkelser.

Flere nyheder