'Danmark Padler' på livet løs: Studerende strømmer til

Foto: Maria Isfeldt
Med den største medlemsfremgang i 10 år er kano, kajak og SUP højaktuelle aktiviteter, når danskerne skal dyrke idræt. Foreningen Aalborg Friluftsliv mærker tendensen og tiltrækker især byens studerende.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Morten Bolvinkel
20. maj 2022
Med den største medlemsfremgang i 10 år er kano, kajak og SUP højaktuelle aktiviteter, når danskerne skal dyrke idræt. Foreningen Aalborg Friluftsliv mærker tendensen og tiltrækker især byens studerende.

Danskerne er vilde med idræt i naturen, og vandet er en arena med stigende popularitet. I den nyeste opgørelse af medlemstallene fremgår det, at idrætsforeninger med kano, kajak og SUP havde den største stigning i 10 år i 2021. En stigning, der lød på 6,1 procent, så der nu er langt over 33.000 padlende foreningsmedlemmer i alt.

Ifølge Mette Barfod, der er tidligere verdensmester og landstræner i kajak, skyldes medlemsvæksten blandt andet, at vandet er et fantastisk frirum fra den travle hverdag.

"De åbne vidder gør noget for hjernen, og roen på vandet giver en pause fra hverdagens stress og jag" Mette Barfod, kajakroer

”Idræt på vandet giver både vores fysiske og mentale velvære et boost. De åbne vidder gør noget for hjernen, og roen på vandet giver en pause fra hverdagens stress og jag. På vandet er der bare meget mere rum og frihed, og det tror jeg gør, at flere søger den vej,” siger Mette Barfod.

Et uforpligtende men stærkt fællesskab 
I Aalborg hører foreningen Aalborg Friluftsliv til. Foreningen blev etableret i 2019 og oplever, at efterspørgslen på outdooraktiviteter hos især unge studerende er stor. Faktisk så stor, at de nu udgør over 50 procent af medlemmerne i foreningen.

”Det er især internationale universitetsstuderende og personer i slutningen af tyverne og trediverne, der banker på hos os. De synes, det er fedt at være en del af et fællesskab, hvor man ikke nødvendigvis forpligter sig til et hold, hvor man skal dukke op to gange om ugen. Det er mere fleksibelt og uforpligtende end at gå til en holdsport, men vi vægter fællesskabet lige så højt,” siger Maja Vestergaard Jensen, der er formand i Aalborg Friluftsliv.

Udsolgt på rekordtid
I foreningen arrangerer de både vandreture, udendørs fitness og madlavning over bål. Som noget nyt har foreningen desuden købt SUP-boards, hvor medlemmerne kan tage en tur på vandet – og for at skabe opmærksomhed om deres nye tilbud har foreningen tilmeldt sig Danmark Padler. En uge fra 21.-29. maj, som Bevæg dig for livet – kano, kajak og SUP står bag, hvor klubber og aktører i hele landet åbner op og inviterer danskerne en tur på vandet.

Foreningen åbnede først for 25 pladser. De blev udsolgt på rekordtid, og selvom de nu har omorganiseret og hævet deltagerantallet til 50, er der stadig venteliste til deres arrangement. Den store interesse for vandaktiviteten er noget, der overrasker formanden:

”Vi har virkelig fået øjnene op for, at vandaktivitet trækker folk til. Så det er helt sikkert en retning, vi vil kigge endnu mere imod i fremtiden,” siger Maja Vestergaard Jensen.

I Bevæg dig for livet – kano, kajak og SUP er man ikke så overrasket:

”Klubberne er blevet rigtig gode til at tilpasse deres aktiviteter, så det er let at komme i gang, selvom man ikke har erfaring. Med Danmark Padler-konceptet åbner klubberne også op, så endnu flere danskere kan få en unik oplevelse på vandet. Vores erfaring er, at når de først prøver, er der også mange, der efterfølgende melder sig til introduktionsforløb og fortsætter med aktiviteten,” siger Poul Danborg, projektleder i Bevæg dig for livet – kano, kajak og SUP.

FAKTA

Hvad er Danmark Padler?

Danmark Padler er et landsdækkende event, der løber fra den 21.-29. maj. Her åbner klubber og aktører op og inviterer danskerne en tur på vandet. Der er 53 klubber og aktører, der laver 77 arrangementer fordelt i hele landet. Det er Bevæg dig for livet – kano, kajak og SUP, der står bag eventen.

Bevæg dig for livet - kano, kajak og SUP er et samarbejde mellem DGI og Dansk Kano og Kajak Forbund med det formål at få flere mennesker på vandet. Projektet er en del af Bevæg dig for livets nationale vision om at gøre Danmark til verdens mest idrætsaktive nation. En vision, som Danmarks Idrætsforbund og DGI samarbejder om med støtte fra Trygfonden og Nordea-fonden.

Find arrangementerne under Danmark Padler

Medlemsudvikling de seneste 5 år (foreninger under Dansk Kano og Kajak Forbund og DGI)

2017: 29.157
2018: 30.436
2019: 31.236
2020: 31.383
2021: 33.129

Flere nyheder