Magasinet Idrætsliv

Teknologien rykker ind i foreningerne

Nye digitale trends kan blive en gamechanger for foreninger og virksomheder. Ny rapport dokumenterer dansk sportsteknologis eksplosive udvikling.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Johan Lyngholm-Bjerge
14. apr 2022
Nye digitale trends kan blive en gamechanger for foreninger og virksomheder. Ny rapport dokumenterer dansk sportsteknologis eksplosive udvikling.

Forestil dig, at du som atlet kan diskutere og træne specifikke realtime kampsituationer, inden du rent
fysisk er i kamp – takket være simulationer i Virtual Reality. Forestil dig en app, der via kunstig intelligens digitaliserer og visualiserer dine ruter på klatrevæggen med hjælp fra en teknologi, der kaldes ’M.A.G.I.C.’.
Og forestil dig en teknologi, der med enkelte tryk på smartphonen kan lette det administrative bøvl med indhentning af ID-oplysninger på trænere og bestyrelsesmedlemmer.

Jovist, de støvede baglokaler med fastnettelefoner findes stadig i foreningsdanmark, men den moderne teknologi er på fremmarch i idrætten både på elite- og breddeniveau. Ovenstående er eksempler på nogle af de mange spirende tech-løsninger, som er godt i gang med at blive implementeret både nationalt og internationalt og et godt billede på den udvikling, der brager derudaf med kurs mod foreningsidrætten. Den udvikling slås fast i en ny rapport, der for første gang kortlægger den aktuelle status i den danske sportstech-industri.

Eksporteventyr

Analysen af sporttech-branchen i Danmark, som er udarbejdet for DIF Innovation Lab, dokumenterer, at dansk sportstech er i kraftig udvikling med en omsætning i 2021 på anslåede 1,8 milliarder kroner. Det svarer til en vækst på 65 procent i forhold til 2020, og kigger vi længere frem, forventes der en stigning i omsætning til op mod fem milliarder kroner i 2025.

Den udviklingskurve er bemærkelsesværdig og i sync med udviklingen internationalt, hvor sportstechbranchen de seneste år er vokset eksponentielt. Nye startups vinder frem i innovative miljøer med ambitioner om store eksporteventyr a la golfsimulatorgiganten TrackMan, som på få år er vokset til at beskæftige cirka 500 mand og i 2021 omsatte for omkring en milliard kroner.

”Vi har en stor interesse i at afprøve og implementere nye teknologiske hjælpemidler og har gode erfaringer med det” Mikkel Bruun, elitetræner i Lyngby Svømmeklub

Gevinst

Sådanne danske eksporteventyr rimer måske ikke meget på den enkelte lille idrætsforening i Danmark, men omvendt kan vækstkurven i dansk sportstech blive en gevinst for dansk idræt. Med netværket SportsTech Denmark faciliteret af DIF Innovation Lab er der etableret en forlænget arm mellem startupvirksomhederne
og foreningsdanmark, og det gavner alle parter. For med nye teknologiske hjælpemidler i træningen er der basis for, at niveauet og engagementet kan hæves blandt udøvere på alle niveauer.

”Vi har en stor interesse i at afprøve og implementere nye teknologiske hjælpemidler og har gode erfaringer med det," fortæller Mikkel Bruun, elitetræner i Lyngby Svømmeklub.

Siden efteråret 2020 har svømmeklubben samarbejdet med firmaet bag undervandskameraet Athlee – tidligere kaldet SwimCam. Athlee gør det muligt at livestreame svømmernes bevægelser under vandet, så træneren kan følge med fra bassinkanten og give feedback, mens svømmeren ligger i vandet. Tidligere har træneren typisk været reduceret til kameramand, hvorefter optagelserne skulle kigges igennem inden feedback, men med Athlee kan svømmerne få glæde af en øjeblikkelig feedback.

”Det er rigtig godt til at præstationsoptimere, fordi vi kan give hurtigere og mere præcis coaching. Svømmerne implementerer rettelserne hurtigere og bliver også mere interesserede i deres svømning og udvikling, fordi de hele tiden kan følge med på skærmen,” forklarer Mikkel Bruun, inden han kommer med en vigtig pointe om implementeringer af techløsninger i foreningsdanmark:

”Det må ikke være for besværligt at håndtere. Der er mange foreninger, der ikke har så mange ressourcer, så det skal være nemt og tilgængeligt, så man hurtigt kan komme i gang.”

Teknologi og digitalisering

Dansk Svømmeunion har været med til at rådgive og skabe kontakter til folkene bag Athlee. Talentansvarlig i Dansk Svømmeunion Thomas Stub har fulgt Athlees udvikling og bifalder konceptet, der på nuværende tidspunkt hjælper og styrker trænere og svømmere i adskillige svømmeklubber rundt i landet, ligesom det er på vej ud i internationale klubber.

For selvom det nationale træningscenter stadig råder over bedre og mere omfattende teknologi, er det vigtigt for Dansk Svømmeunion som forbund at bakke op om initiativer, der kan hjælpe landets svømmeklubber. Her er teknologien et vigtigt redskab.

”Teknologien sniger sig ind i sporten, og det gælder også svømning. Det er vi selvfølgelig opmærksomme på i samarbejde med Team Danmark. Teknologi og digitalisering er helt afgjort veje, vi skal være obs på at følge, og hvis der er nogle, der har en god idé, vil vi altid gerne lytte. Men det er også vigtigt at sige, at det skal være løsninger, der kan hæve niveauet i dansk svømmesports træningsmiljøer,” fastslår Thomas Stub.

”Det gør det helt sikkert nemmere for mig som træner at kommunikere med mit hold” Camilla Kruse, træner og holdleder i Greve Gymnastik & Trampolin

Bredde

Også på breddeniveau er tech-produkter på vej ud i foreningerne. Videoplatformen VEO, der giver ungdomshold mulighed for at livestreame og optage fodboldkampe med henblik på coaching, er allerede udbredt landet over, og i Greve Gymnastik & Trampolin er 2022 blevet indledt med test af trådløse høretelefoner fra Silent Fit.

Udstyret, der er udviklet på radioteknologi og derigennem giver et stabilt signal, er designet med henblik på holdtræning, hvor samtlige brugere kobles til træneren eller instruktøren, som så kan coache og guide gennem ørebøfferne.

Det frigør lederen fra at råbe et helt hold op til træning eller turneringer i støjfulde haller, ligesom gymnasten kan holde fokus på musikken eller trænerens dessiner uden at blive afledt af anden støj.

”Det er et spændende produkt, som vi lige har haft med ude til et stævne, hvor vi benyttede det under opvarmningen. Det gør det helt sikkert nemmere for mig som træner at kommunikere med mit hold,” fortæller træner og holdleder Camilla Kruse, der er ansvarlig for et konkurrencehold for piger i alderen 10-12 år i Greve Gymnastik & Trampolin.

”Det er endnu for tidligt at sige, om vi kan eller vil investere i det, men det er meget givende for os at få nogle erfaringer med, hvad teknologien potentielt kan hjælpe os med,” fortsætter Camilla Kruse.

”Der kommer hele tiden flere og flere sportstech-aktører på markedet” Niels Henrik Sørensen, der er Head of Sportstech i DIF Innovation Lab

Flere aktører

Netop adgangen til test af nye og fremtidige produkter er noget af det, der kan styrke den danske sportstech-branche fremadrettet og i sidste ende komme foreningerne til gode. Det fortæller Niels Henrik Sørensen, der er Head of Sportstech i DIF Innovation Lab.

”Der kommer hele tiden flere og flere sportstech-aktører på markedet, men de har brug for at teste deres produkter af, så de kan optimere og udvikle dem, så de matcher behovet i foreningerne. Omvendt kan foreningerne ved at være åbne for tests blive præsenteret for nogle produkter, de ikke anede eksisterede, men som måske kan være med til at udvikle dem,” siger Niels Henrik Sørensen.

Han har i regi af innovationslabbet derfor stort fokus på at appellere til forbund om at udbrede kendskabet til mulighederne inden for dansk sportsteknologi. Blandt andet via webinarer og netværksmøder.

Sikkert er det da også, at udviklingen inden for dansk sportstech ikke kommer af sig selv. Det er således også en af konklusionerne i den nye rapport. For selvom Danmark har fuldt fart på techudviklingen, er der også store udfordringer, som truer med at bremse den hastigt voksende kurve. Herunder markedsadgang nationalt og især internationalt, mangel på arbejdskraft og understøttende kapital til at få gode idéer til at flyve højt.

De rammer skal styrkes fra det politiske organ, mens det for danske idrætsforeninger mere handler om at holde sig orienteret om en nutid og en fremtid, hvor alternative produkter er blevet let tilgængelige. Hvad enten det handler om virtual reality, simulatorer eller et streamingbaseret undervandskamera, der kan forbedre svømmetræningen.

3 digitale trends

Vær med til at teste fremtiden

Tre nye produkter for søger testforeninger: 

  • IDfication: En app, der gør det nemt for administrative medarbejdere i en forening at indhente ID på relevante personer. Eksempelvis trænere og bestyrelsesmedlemmer.

  • ReSport: En online platform for køb og salg af brugt sportsudstyr – en slags DBA for sportsudstyr.

  • Feedback box: En online platform, der giver trænere mulighed for at give feedback på afstand. En udøver kan uploade en træningsvideo på platformen og anmode sin træner om feedback.

    Er du interesseret i at indgå i et testforløb, kan du kontakte:
    Charlotte Mathiesen, designer i DIF Udvikling.
Kontakt DIF Innovation Lab

Flere nyheder