Trans­køn­ne­de, in­ter­køn­ne­de og non-​binære i idræt­ten

Ny DIF-​rapport kom­mer med syv an­be­fa­lin­ger til, hvor­dan per­so­ner med sær­li­ge køn­si­den­ti­tets­for­hold let­te­re kan blive en del af lan­dets idræts­for­e­nin­ger. Rap­por­ten in­de­hol­der også råd til, hvor­dan at­le­ter kon­kur­re­rer lige og sik­kert, når køn blan­des.
Profilbillede af Jakob Draminsky.
AF: Jakob Dra­min­sky
7. jan. 2022
Ny DIF-​rapport kom­mer med syv an­be­fa­lin­ger til, hvor­dan per­so­ner med sær­li­ge køn­si­den­ti­tets­for­hold let­te­re kan blive en del af lan­dets idræts­for­e­nin­ger. Rap­por­ten in­de­hol­der også råd til, hvor­dan at­le­ter kon­kur­re­rer lige og sik­kert, når køn blan­des.

Hvad gør den fri­vil­li­ge træ­ner, hvis 12-​årige Sofus en dag møder op til træ­ning og for­tæl­ler, at han frem­over vil kal­des Sofie og træne med pi­ger­ne, fordi han føler sig som en pige? Kan træ­ne­ren sende Sofie over til pi­ger­nes træ­ner? Hvad be­ty­der det for kon­kur­ren­cen på pi­ge­hol­det? Hvor skal Sofie klæde om? Hvor­dan re­a­ge­rer hold­kam­me­ra­ter­ne? Og er So­fies alder, ni­veau og idræts­gren af­gø­ren­de for træ­ne­rens svar?

Spørgs­må­le­ne og di­lem­ma­er­ne er mange og svære at be­sva­re. Der­for har DIF ud­ar­bej­det en rap­port, som giver råd og gu­i­der spe­ci­al­for­bund, for­e­nin­ger og idræts­dan­mark i ar­bej­det med at skabe tryg­ge og in­klu­de­ren­de idræts­mil­jø­er for alle uan­set køn­si­den­ti­tet.

”An­tals­mæs­sigt har vi ikke mange er­fa­rin­ger med in­klu­sion af trans­køn­ne­de, in­ter­køn­ne­de og non-​binære i DIF-​idrætten. Men vi kan spør­ge os selv, om vi har skræmt nogen væk med idræt­tens tra­di­tio­nel­le og køns­op­del­te kul­tur? Vi ser der­for denne rap­port som en mu­lig­hed for at an­er­ken­de, at køn er mere fly­den­de end det, vores idræt­stil­bud re­flek­te­rer,” siger Rikke Røn­holt Al­bert­sen, der er be­sty­rel­ses­med­lem i DIF. 

”An­tals­mæs­sigt har vi ikke mange er­fa­rin­ger med in­klu­sion af trans­køn­ne­de, in­ter­køn­ne­de og non-​binære i DIF-​idrætten. Men vi kan spør­ge os selv, om vi har skræmt nogen væk med idræt­tens tra­di­tio­nel­le og køns­op­del­te kul­tur? Vi ser der­for denne rap­port som en mu­lig­hed for at an­er­ken­de, at køn er mere fly­den­de end det, vores idræt­stil­bud re­flek­te­rer." - Rikke Røn­holt Al­bert­sen, der er be­sty­rel­ses­med­lem i DIF.

I det om­fangs­ri­ge ar­bej­de har DIF in­vol­ve­ret en bred vifte af per­so­ner fra fx idræt­ten, of­fent­li­ge in­sti­tu­tio­ner, NGO’er, men­ne­ske­ret­tig­heds­or­ga­ni­sa­tio­ner, læ­ge­vi­den­ska­ben og mil­jø­er­ne om­kring LGBTI+. Alle er kom­met med input, men det er alene DIF, der er af­sen­der af rap­por­ten.

Værdi-​dilemmaerne: In­klu­sion, lige idræt og sik­ker­hed

Som ek­semp­let med Sofus viser, så kan det rejse di­lem­ma­er, når trans­køn­ne­de, in­ter­køn­ne­de og non-​binære dyr­ker for­e­nings­i­dræt. Det hand­ler om, at idræt­tens grund­læg­gen­de vær­di­er kom­mer i mod­sæt­nings­for­hold. Rap­por­ten skal guide DIF-​idrætterne til at ar­bej­de med disse mod­sæt­nings­for­hold og tage stil­ling.

For­e­nings­i­dræt­ten er til for alle. Den skal være in­klu­de­ren­de, og alle er vel­kom­ne uan­set fx alder, køn og kul­tu­rel bag­grund. Sam­ti­dig skal idræt­tens kon­kur­ren­cer være lige, da det fa­sci­ne­rer og mo­ti­ve­rer både til­sku­e­re og at­le­ter. Men de to fun­da­men­tale vær­di­er kan være svært for­e­ne­li­ge, når det hand­ler om idræt for trans­køn­ne­de, in­ter­køn­ne­de og non-​binære, og der­for op­står der svære di­lem­ma­er.

”Det er en ud­for­dring, hvor­dan vi både sik­rer in­klu­sion og lige kon­kur­ren­ce i DIF-​idrætten, når per­so­ner med for­skel­li­ge køn­si­den­ti­te­ter del­ta­ger. Her clas­her køn som en so­ci­al kon­struk­tion med køn som en fy­si­o­lo­gisk vir­ke­lig­hed. Og vi er i idræt­ten der­for i nogle sam­men­hæn­ge nødt til at vælge, hvor in­klu­sion og hvor lige idræt væg­ter tun­gest,” siger Rikke Røn­holt Al­bert­sen. Hun fort­sæt­ter:

”Der­for skal vores for­bund vur­de­re, hvor di­lem­ma­er­ne op­står hos dem, og her skal rap­por­tens syv råd være en guide. Vi øn­sker med andre ord at klæde vores 62 spe­ci­al­for­bund, 9.000 for­e­nin­ger og halve mil­li­on fri­vil­li­ge på, så de ved, hvad de skal gøre, når de fx stil­les over for 12-​årige Sofus, der øn­sker at hedde Sofie og dyrke idræt med pi­ger­ne. Hvis det over­ho­ve­det er vig­tigt at køns­op­de­le i den en­kel­te idræt?”

En tred­je værdi i DIF-​idrætten – ud­over in­klu­sion og lige kon­kur­ren­ce – er, at idræt­ten fo­re­går sik­kert, så alle be­skyt­tes i størst mu­ligt om­fang.

”Hvis du er født som kvin­de, men be­trag­ter dig selv som en mand, skal du så fx spil­le rugby mod mænd med de sik­ker­heds­ri­si­ci, der føl­ger af, at du for­ment­lig er fy­si­o­lo­gisk min­dre og let­te­re end de fle­ste mænd, du spil­ler mod? Og vil de hor­moner, du måske tager for at be­kræf­te din køn­si­den­ti­tet, blive op­fat­tet som do­ping? De spørgs­mål be­sva­rer vi ikke i DIF, da sva­re­ne kan være for­skel­li­ge fra idræt til idræt. Det er fx i det be­skrev­ne ek­sem­pel op til rug­byu­ni­o­nen at vur­de­re. Men vi håber at kunne guide dem til at tage dis­kus­sio­nen med den nye DIF-​rapport i hån­den,” siger Rikke Røn­holt Al­bert­sen og fort­sæt­ter:

”Når vores for­bund ar­bej­der med spørgs­mål, hvor ’sik­ker­hed’, ’in­klu­sion’ og ’lige idræt’ ikke nød­ven­dig­vis kan for­e­nes, så skal de be­slut­te, hvad der be­ty­der mest for dem. Der­for kom­mer vi ikke kun med én an­be­fa­ling, hvor ’one size fits all’. Rap­por­ten kom­mer med syv råd, som kan guide hver en­kelt idræt i at fast­sæt­te egne ret­nings­linjer, som også tager reg­ler­ne i deres respek­ti­ve in­ter­na­tio­na­le for­bund i be­tragt­ning.”

De syv råd

I DIF kom­mer vi med vores nye rap­port ikke med krav og reg­ler til vores spe­ci­al­for­bund og idræts­for­e­nin­ger, men med syv råd som til­sam­men fav­ner nu­an­cer­ne ved in­klu­sion af trans­køn­ne­de, in­ter­køn­ne­de og non-​binære i idræt­ten. Ne­den­for er rå­de­ne skå­ret helt ind til benet af for­mid­lings­mæs­si­ge år­sa­ger. De de­tal­je­re­de råd kan læses i fuld læng­de i rap­por­ten.

Råd 1: Tag stil­ling til di­lem­ma­er­ne om­kring køn­si­den­ti­tets­for­hold, så de ikke kom­mer over­ra­sken­de, når si­tu­a­tio­nen op­står.

Råd 2: Afdæk hvor ’køn­net’ idræt­ten er, og der­med hvor stor en rolle det fx spil­ler at være stor, stærk og ud­hol­den­de.

Råd 3: Lad de mand­li­ge ræk­ker være åbne for alle, da de fy­si­ske for­ud­sæt­nin­ger hos trans­per­so­ner, in­ter­køn­ne­de og non-​binære ikke ska­ber kon­kur­ren­ce­mæs­si­ge for­de­le.

Råd 4: Lad in­klu­sion være tungt­ve­jen­de i bredde-​ og mo­tions­i­dræt­ten, da det her pri­mært hand­ler om det so­ci­a­le, sund­hed og frirum­met frem for sport­s­re­sul­ta­tet.

Råd 5: Lad in­klu­sion være tungt­ve­jen­de i børne-​ og un­gei­dræt­ten, da børn – uan­set køn­si­den­ti­tet – of­test bare gerne vil være sam­men med ven­ner­ne og li­ge­sin­de­de.

Råd 6: Lav en in­klu­de­ren­de kul­tur i idræt­ten. Det hand­ler fx om at sætte græn­ser for sprog­brug og skabe in­klu­de­ren­de fa­ci­li­te­ter og mil­jø­er, hvor alle er tryg­ge.

Råd 7: Lad lige kon­kur­ren­ce være tungt­ve­jen­de i kvin­der­nes eli­tei­dræt for at pri­o­ri­te­re hen­sy­net til den store grup­pe, der har fået til­delt køn som kvin­de ved føds­len.

”Som de syv råd viser, så øn­sker vi i DIF, at alle skal kunne del­ta­ge og føle sig vel­kom­ne i for­e­nings­i­dræt­ten uan­set, hvor­dan de iden­ti­fi­ce­rer sig. Dog hol­der vi fast i, at det for nogle for­bund kan give me­ning at fast­sæt­te kva­li­fi­ka­tions­kri­te­ri­er for kvin­de­klas­sen for at sikre en lige kon­kur­ren­ce. Ar­gu­men­ter­ne og nu­an­cer­ne kan læses i vores om­fangs­ri­ge DIF-​rapport,” slut­ter Rikke Røn­holt Al­bert­sen.

Du kan læse rap­por­ten og mere om DIF's fokus på for­skel­li­ge køn­si­den­ti­te­ter her.

Yder­li­ge­re kom­men­ta­rer:

Rikke Røn­holt Al­bert­sen, be­sty­rel­ses­med­lem i DIF, 22956295

Flere nyhe­der

DANSKE OLYMPISKE PARTNERE

PARTNERE

IOC´s TOPPARTNERE