Udgivet i magasinet Idrætsliv

Gyldne refleksioner

Hvad gør det ved hoved, krop og sjæl at vinde den famøse olympiske guldmedalje, som man har jagtet hele sit liv? Hvor går man hen bagefter? Og hvorfor er olympisk guld egentlig så magisk? Store spørgsmål til en stor sportsstjerne. OL-guldvinder Anne-Marie Rindom leverer svarene.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Jacob Andersen
13. okt 2021
Hvad gør det ved hoved, krop og sjæl at vinde den famøse olympiske guldmedalje, som man har jagtet hele sit liv? Hvor går man hen bagefter? Og hvorfor er olympisk guld egentlig så magisk? Store spørgsmål til en stor sportsstjerne. OL-guldvinder Anne-Marie Rindom leverer svarene.

Solen er næsten gået ned over den lille smukke japanske ø Enoshima et par timers kørsel fra den frådende storby Tokyo.

På den olympiske havn Enoshima Yacht Harbour er atleter, trænere, frivillige, journalister, dommere, og hvad der ellers hører til i det store olympiske cirkus, ved at pakke sammen efter en hæsblæsende olympisk konkurrencedag i sejlsport. Det store OL-sejlsportsområde, der for få timer siden var livligt og ja - nærmest verdens sportslige epicenter - virker nu stille og næsten dødt.


Helt tomt er havneområdet dog endnu ikke. Foran en lille hvid skurvognsagtig bygning står en ung OL-frivillig japansk pige og holder vagt, så ingen kommer ind og forstyrrer de allersidste OL-sejlere, der er i gang med at få foretaget dopingprøver.


Danske Anne-Marie Rindom har efterhånden været i gang med dopingtest og dertilhørende udfyldelse af diverse vigtige dokumenter i lang tid, men pludselig går døren til ’dopingskuret’ op. Ud træder verdens lykkeligste sejler.

”Endelig – nu er jeg klar til at feste,” skraldgriner Anne-Marie Rindom med en stor guldmedalje dinglende om halsen - til stor benovelse og forbløffelse for den unge japanske frivillige.

Begejstringen er voldsom, da Anne-Marie Rindom giver den japanske frivillige lov til at holde den helt friske guldmedalje samtidig med, at der tages selfies i stor stil. På et lidt kejtet engelsk får den japanske frivillige fremstammet, at det, der foregår lige nu, er en af de største oplevelser i hendes liv, og at hun aldrig havde troet, at hun skulle opleve noget så stort som at stå med en ægte olympisk guldmedalje.

Super sjovt

Olympiske guldmedaljer har det med at gøre folk lidt vilde i øjnene. Guldmedaljen fra Tokyo 2021 er tung, gylden og ganske smuk. Den er lavet af gamle japanske udbrændte mobiltelefoner i bæredygtighedens tegn, og i sig selv er den ikke speciel kostbar i kroner og ører. Men guldmedaljens betydning er vanvittig høj - grænsende til det magiske - og kan få både børn og voksne mennesker til at græde, tv-studieværter til at opføre sig tosset og ikke mindst atleter til at kaste sig ud i ekstreme træningsforløb for at opnå guldet. ”Ja, det er virkeligt gået op for mig, at der er noget helt specielt over en guldmedalje.

Jeg må sige, at det er markant anderledes at vinde guld frem for bronze, som jeg vandt i Rio. Alle vil tale om min guldmedalje, og alle vil gerne prøve at holde den. Det er super sjovt,” lyder det kluk-grinende fra Anne-Marie Rindom.

Idrætsliv har fanget den nykårede olympiske mester til en god snak over mobilen, da det har været umuligt at lave en fysisk aftale grundet Rindoms propfyldte kalender. En kalender, der pt. blandt andet er fyldt fra morgen til aften med optagelser til et (endnu hemmeligt) tv-program.

I det hele taget har den 30-årige sejler haft ualmindeligt travlt i de seneste måneder. Det ene arrangement har fulgt det andet, og guldmedaljen fra Tokyo 2021 er i stor stil blevet vist frem til fans, sponsorer, borgmestre, ministre, og hvem der ellers har villet have et glimt af altid sprudlende Anne-Marie Rindom. Oven i hatten har Rindom umiddelbart efter hjemkomsten fra Tokyo konkurreret på vandet med det danske SailGP-hold, hun har genoptaget sit idrætsstudie på Aarhus Universitet, og hun har holdt adskillige foredrag om sin kamp for OL-guld.

Derudover har medietrykket på Anne-Marie Rindoms person været markant med deltagelse i alt fra ’Natholdet’ på TV2 til ’Badabing’ på DR. ”Det har været helt vildt i tiden efter OL. Jeg har takket ja til rigtig mange ting, fordi jeg jo i bund og grund synes, at det er flot, det jeg har opnået, og det vil jeg gerne fortælle om – både 20 og 30 gange. Men jo, interessen fra medierne og alle andre har været dybt overvældende,” siger Anne-Marie Rindom.

Fest og farver

OL-vinderen erkender dog også, at hun snart har brug for at samle tankerne lidt mere koncentreret om sit liv og fremtidsmuligheder. Og så trænger hun til for alvor at reflektere over begivenhederne i Tokyo og ikke mindst sætte det hele i perspektiv.


”Når man kommer hjem efter at have opfyldt så kæmpe et mål som at vinde en OL-guldmedalje, så er alt bare fest og farver og fryd og gammen. Det hele kører bare, og tingene går så mega stærkt. Det er fedt, men det er selvfølgelig også nødvendigt at få gennemtænkt det hele, og den proces er jeg nok først for alvor landet i nu,” siger Anne-Marie Rindom.


På få dage i sommer gik hun fra at være en mindre eksponeret atlet og relativt ukendt af den brede del af den danske befolkning til at blive hele Danmarks nye sejlsportsyndling. Det skete efter et drama på vandet, som var så stort og eventyrligt, at det med sikkerhed vil gå over i de olympiske historiebøger. Et drama som bød på gråd, grin, skuffelse, ekstremt komplicerede sejlsportsregler, store beslutninger og til sidst guld, jubel og glædestårer.

Hvad nu?

Spørgsmålet er så nu, hvad opfyldelsen af OL-drømmen og alle de vilde oplevelser i Tokyo betyder for Anne-Marie Rindom i det store billede.

 ”Jamen, jeg har sådan en lidt ’hvad så nu følelse’. Jeg vil ikke kalde det for den der berømte ’olympiske blues’, som man tit hører om, og jeg er på ingen måde ked af det. Men det er lidt specielt, at jeg faktisk ikke helt ved, hvad der skal ske,” siger Anne-Marie Rindom og filosoferer videre:

”Jeg har været så utroligt fokuseret på lige præcis det her mål i så mange år, at jeg har udsat mange andre tanker og spørgsmål om, hvad fremtiden skal bringe. Men jeg tænker da også over lige nu, at jeg er fyldt 30 år, og jeg må overveje, om det overhovedet er muligt at fortsætte sejlsportskarrieren på det her plan. Hvis jeg eksempelvis gerne vil have hus og måske et barn om nogle år, kan det så overhovedet lade sig gøre,” siger Anne-Marie Rindom med adresse til, at det sjældent er nogen guldgrube at være blandt verdens bedste sejlere.

”Da jeg kom hjem fra Ol i august, var jeg faktisk lidt i tvivl om, hvor min næste indtægt skulle komme fra i september. Det er dér, vi er,” siger OL-stjernen og slår en stor latter op.

Ikke brok

I forhold til den økonomiske situation understreger Anne-Marie Rindom dog flere gange, at ytringerne om måske ikke at have midler nok til at fortsætte karrieren ikke skal ses som brok. Blot en konstatering af, at der er flere penge i nogle idrætsgrene end i andre.

”Det er selvfølgeligt lidt ærgerligt. Men det er også sådan, det bare er i sejlsport. Det er meget svært at få den store kontrakt, der kan sikre dig økonomisk i lang tid fremover.”

Kan guldmedaljen bruges til noget økonomisk?

”Ja, det håber jeg da. Jeg kan eksempelvis godt lide at komme ud at holde foredrag, og jeg føler, der er en stor interesse for min historie fra blandt andet skoler og virksomheder. Jeg har allerede holdt otte-ni foredrag siden OL, og det er naturligvis med til at bidrage til økonomien,” siger Anne-Marie Rindom. Og formentligt bliver der endnu flere sejlsportsoplevelser at fortælle om i Rindoms lille foredragsvirksomhed.

Hun mærker i hvert fald, at hun ikke er færdig med sejlsport på højt plan – trods de store livsdefinerende tanker, hun har gjort sig efter OL. ”Drømmen er at fortsætte med sejlsport i mange år endnu på den ene eller den anden måde, og så må vi se, hvilken bådklasse det bliver på den lange bane. På den korte bane synes jeg stadig, at laserjollen er fed at sejle, og jeg nyder at være en del af det miljø. Og så er der jo faktisk ’kun’ to et halvt år til OL i Paris. Bare fordi man allerede har vundet OL og fået opfyldt sin store drøm, betyder det jo ikke, at det ikke kunne være fedt at gøre igen,” siger Anne-Marie Rindom.

Hun afslører samtidig, at hun har besluttet sig for at stille op til VM i december i Oman. ”Det var dér, jeg vandt mit første VM i 2015, så det bliver sjovt at komme tilbage. Jeg går i gang med de fysiske forberedelser i oktober, og sidst på måneden er jeg tilbage og træne i båden. Det glæder jeg mig meget til.”

Black Friday

Når Anne Marie Rindom for en stund er tilbage i laser radial-jollen til det kommende VM, så er der flere tanker, erfaringer og lærepenge fra Tokyo, hun håber, hun kan tage med sig: ”Jeg kan blandt andet mærke, at jeg har fået mere og mere brug for at reflektere over, hvad det egentlig var, der skete på ’Black Friday’ ovre i Tokyo,” siger hun.

Her refererer OL-sejleren til den sorte dag på havnen i Enoshima, hvor hun i første omgang mistede det ellers oplagte guld på grund af fejl, ’forkerte beslutninger’ og to gule flag fra dommerne.

Kan man lære noget af den såkaldte Black Friday?

”Ja, det synes jeg. Min træner og jeg evaluerer i øjeblikket på hele forløbet. Hvordan var egentlig hele optakten til ’Black Friday’? Hvad lavede vi om morgenen? Hvad kunne vi have gjort anderledes, så det hele ikke gik så skævt? Jeg tror, vi alle kan lære af den dag. Det kan jeg selv, det kan min træner, og det kan sejlunionen måske i forhold til kommende sejlere, der skal med til OL.”

Mange har rost det ekstreme mentale overskud Anne-Marie Rindom viste i de dage, hvor hun skulle kæmpe sig tilbage mod guldet trods de dårlige oplevelser om fredagen. ”Jeg overbeviste mig selv om, at selvom jeg havde sejlet dårligt og mistet den åbenlyse sejr den dag, så lå jeg altså stadig nummer et med et godt forspring ned til nummer to. Det er selvfølgelig nogle meget svære tanker at styre, men jeg synes, det lykkedes ok.”

Måske et lidt tarveligt spørgsmål. Men hvordan havde dit liv set ud, hvis du IKKE havde vundet den guldmedalje?

”Jeg tror, det havde været rigtigt svært at komme over. Jeg føler, jeg har mine værdier på plads i sporten, og jeg har arbejdet utroligt meget med mentaltræning. MEN, hvis det OL-guld var glippet pga. Black Friday, så havde jeg helt ærligt haft meget svært ved at komme over det. Altså, jeg var jo der, hvor jeg skulle være. Jeg var den bedste i den uge, Jeg sejlede sindssygt godt og var i god form. Jeg tror virkelig, at jeg havde følt mig snydt, hvis det ikke var blevet til OL-guld på grund af de uforudsigelige fejl, der skete om fredagen. Det havde været svært.”

Største drama

Som bekendt endte alt dog lykkeligt for Anne-Marie Rindom, da hun sikrede Danmark den første guldmedalje ved legene i Tokyo.

Hvordan har du det med at have leveret et så stort drama i OL-historien?

 ”Jeg havde da gerne undværet den ene dag, hvor alt gik galt, men omvendt er jeg virkelig også positivt overrasket over, hvor mange danskere, der fulgte med i det her drama. Jeg synes, det er fedt, at jeg var med til at få sejlsporten ind i stuerne og vække en masse følelser og forhåbentligt vise, hvor fantastisk en sport sejlsport er, og hvor spændende den kan være.”

Begivenhederne i Tokyo har også gjort dig mere kendt i den brede befolkning. Hvordan er det?

”Det er meget sjovt. Alle er så søde og rare, og der har kun været gode oplevelser forbundet med at blive lidt mere kendt. Men det er kommet lidt bag på mig. Jeg gik en tur i Salling i Aarhus, lige da jeg var kommet hjem fra OL, og der blev jeg lidt overrasket over, hvor mange der ville hen at sige hej. Men jeg ser det udelukkende kun som noget positivt.”

Du har sagt, at det er vigtigt for dig at være et godt forbillede for unge mennesker? Kan du uddybe det?

”Jeg ved, hvor vigtigt det var for mig, da jeg var ung, at der var nogle at spejle sig i og se op til. Jeg kan huske, at jeg tit tænkte ’wow – hende der er bare sød og rar – selvom hun er under mega pres’. Sådan ønsker jeg også at være. Jeg vil sindssygt gerne være et godt forbillede for den yngre generation, Det er vigtigt at inspirere de unge, og jeg tror, der er mange elementer i min historie, som unge kan bruge til noget – ikke bare i sejlsport, men også mere generelt.”

Fakta

Navn: Anne-Marie Rindom

Sportsgren: Sejlsport, laser radial

Født: 14. juni, 1991

Klub: Horsens Sejlklub

Bedste resultat: OL-guld i 2021. OL-bronze i 2016. VM-guld i 2015, og 2019. Kåret til World Sailor of the Year af den international sejlsportsunion World Sailing i 2019