50 år med gode råd, engagement og dårlige vittigheder

Åge Jakobsen har været svømmetræner i snart 50 år. Han synes stadig, at det er lige sjovt at træne og gøre de unge svømmere bedre. Og han har det helt fint med, at der i dag bliver stillet helt andre krav fra de unge - og fra deres forældre.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Jacob Andersen
4. okt 2021
Åge Jakobsen har været svømmetræner i snart 50 år. Han synes stadig, at det er lige sjovt at træne og gøre de unge svømmere bedre. Og han har det helt fint med, at der i dag bliver stillet helt andre krav fra de unge - og fra deres forældre.

Jeg begyndte som træner i Køge Svømmeklub for tre år siden, men jeg har 50 års jubilæum som svømmetræner til efteråret. Jeg startede 1. november 1971 i Svømmeklubben KVIK Kastrup.”

Da jeg startede, sagde jeg til mig selv, at den dag det blev en sur pligt, så ville jeg stoppe. Men det har det aldrig været. Det er sjovt! Jeg kan stadig godt lide at være svømmetræner.”

Der er ikke to dage, der er ens. Jeg møder altid glade og motiverede svømmere, også til morgentræning klokken 5.15. Jeg har også mange gode kollegaer, og de siger, at svømningen holder mig ung. Haha, ja, der er mange, der ikke helt kan forstå, at jeg er 69 år, men jeg har da det grå hår efter de mange svømmere.”

Som aktiv var jeg med til at vinde militær-DM for hold, i al beskedenhed. Det var mens jeg lå som soldat ude på Amager. Det var ikke en stor karriere, det var jeg for lille til. Men jeg var god til at passe træningen, og så kunne jeg samtidig være træner ved siden af.”

Jeg begyndte som svømmetræner, fordi der manglede trænere. Der var et rigtigt bissehold, som man ikke kunne finde nogle trænere til. Dem fik jeg lov at starte med. Jeg satte mig ned og forklarede, at det ikke havde gang på jorden, at de larmede og ødelagde det for de andre. Det blev et rigtigt godt hold, og mange af dem fortsatte i mange år. De var besværlige, og der var alle chancer for, at det gik galt, men jeg kom godt ud af det.”

"Der var et rigtigt bissehold, som man ikke kunne finde nogle trænere til. Dem fik jeg lov at starte med.” Åge Jakobsen

Jeg har ingen opskrift. I princippet kommer jeg bare og er glad og godt forberedt, også til morgentræningen, og så fortæller jeg nogle platte vittigheder, stiller et par ‘kloge’ spørgsmål og sådan nogle ting.”

Lige nu har jeg træning seks gange om ugen, men jeg bruger en del tid ved siden af. Det er ikke altid så spændende, men det er nødvendigt. Du kan ikke drive et hold uden at have snor i den del af det. Jeg følger også op på, hvordan svømmerne præsterer, så jeg kan se, om vi har den fremgang, som er vigtig for motivationen.”

Svømmerne får point efter hvilke tider, de svømmer, så kan det følges med en simpel matematisk beregning. Jeg kan se, hvor meget svømmeren har forbedret sig i form af en indeksberegning. Det hele skal hænge sammen og være fornuftigt og være i øjenhøjde, så både svømmere og forældre kan tolke det. Du må godt kalde mig en svømmenørd. Det tager jeg som et kompliment.“

I forhold til, da jeg startede for 50 år siden, er der meget større dialog i dag. Man håndterer i langt højere grad svømmerne som mennesker med en forståelse for, at de kan have dårlige dage. I gamle dage var børn meget mere autoritetstro. Der var ingen, der turde sige træneren imod. I gamle dage kunne du sige: ‘Sådan er tingene, punktum, slut!”. Det slipper du ikke godt fra at sige i dag. Du skal kunne give en forklaring på, hvorfor det er sådan. Det er en kvalitet, synes jeg.”

Forældrene engagerer sig også mere i børns fritidsaktiviteter end før, men jeg har ikke noget mod at diskutere og redegøre for, hvorfor vi gør tingene, som vi gør. Det giver en legitimitet, og det er en kæmpe kvalitet.”

I dag opdager svømmerne, hvis jeg gentager en serie, de har svømmet indenfor de sidste 14 dage. Det stiller større krav til trænerens kompetencer - heldigvis. Træningen bliver mere varieret på den måde. Jeg ser det som en helhed, hvor jeg får meget igen, når jeg har glade svømmere. Glade svømmere er gode svømmere, siger jeg. Og så følger det helt naturligt med, at træneren også er glad.”

Jeg har været træner i 50 år, og jeg tror, det er en rekord… Men den dag jeg mister lysten, så stopper jeg, ellers får træningen ikke den nerve og drive, der er nødvendig for at være en god træner og få en ordentlig træning i hverdagen til gavn for svømmerne.”

FACTS:

Navn: Åge Jakobsen

Alder: 69

Frivillig: Træner for Køges B-hold med 18 glade årgangssvømmere mellem 12 og 15 år. Startede som træner i Svømmeklubben Kvik Kastrup 1. november 1971.

Detaljen: Æresmedlem af Svømmeklubben KVI og tildelt Dansk Svømmeunion’s ærespris

 

Læs hele Idrætsliv-magasinet her: