De nye elever i OL-klassen

OL i Tokyo byder på en række nye sportsgrene - opgaven er ikke mindst at fange interessen hos nye generationer af fans og tv-seere. Danske Rune Glifberg stiller op for Danmark i skateboarding.
8. jul 2021
OL i Tokyo byder på en række nye sportsgrene - opgaven er ikke mindst at fange interessen hos nye generationer af fans og tv-seere. Danske Rune Glifberg stiller op for Danmark i skateboarding.

Der er masser af gamle traditioner, som er de samme hver eneste gang den olympiske ild skal brænde på et nyt olympisk stadion.

Det er et afprøvet koncept, som har virket og begejstret i over 100 år men for at sikre at nye generationer også bliver fanget af OL-ånden, må der fornyelse til.

For, som det ser ud lige nu, så er OL mere og mere en tv-begivenhed for det ældre publikum. Fra 2012 til 2016 forsvandt næsten hver tredje amerikanske seer mellem 18 og 34 år, og i 2012 var gennemsnitsalderen i forvejen helt oppe på 48 år.

Derfor skal de fem nye sportsgrene ved legene i Tokyo først og fremmest lokke nye og yngre fans til. Fem sportsgrene, som ifølge Thomas Bach, præsidenten for Den Internationale Olympiske Komite (IOC), både er ungdoms-fokuserede og populære i Japan.

“Vi vil bringe sporten til ungdommen,” som Thomas Bach stolt proklamerede, da de fem nye sportsgrene blev præsenteret.

“Med de mange muligheder, som unge mennesker har, så kan vi ikke længere forvente, at de automatisk vil komme til os. Vi må komme til dem,” sagde han.

Megastort
Blandt de nye i klassen er ikke mindst karate populært i Japan, og her var Danmark ganske tæt på at få en deltager med. Desværre missede Katrine Pedersen fra Ishøj kvalifikationen i sidste øjeblik.

Alligevel synes hun, at det er stort for sporten, at den nu kan kalde sig olympisk.

“Det er megastort. Det betyder helt generelt enormt meget for karatesporten. Der er ikke så mange, der ved præcist, hvad karate går ud på, desværre,” siger hun.

Foto: Lars Møller

“Når man siger karate, så tænker folk generelt kun på ‘Karate Kid’ og på at slå mursten i stykker,” tilføjer hun - med henvisning til de populære Hollywood-film fra midten af firserne.

“Karate til OL kan være en øjenåbner, så folk kan se, hvad karate er, og hvor meget hårdt arbejde og sindssygt mange timer, der ligger i det,” siger hun.

Katrine Pedersens mange timer i træningslokalet rakte desværre ikke til OL-kvalifikation, og dermed er Rune Glifberg eneste danske OL-deltager i de nye discipliner.

FACTS:
Navn: Rune Glifberg
Alder: 46 år
Bosiddende: København
Sportsgren: Professionel skateboarder siden 1992
Detaljen:
Vandt sin første pro-konkurrence, Slam City Jam i Vancouver i 1996. Har vundet et hav af medaljer ved X Games, blandt andet to af guld i 2008 og 2009.
Er medstifter af tegnestuen Glifberg + Lykke, som designer skater-baner over hele verden.